Parlament

Parlament

2014. április 24., csütörtök

30 éve Todor Zsivkov szülőházánál

A '80-as években intézetünknek szakmai együttműködése volt a bolgár testvérintézettel. Az együttműködés keretében több ízben jártam Szófiában illetve fogadtam bolgár vendégeket Budapesten. Ennek az együttműködésnek a keretében tölthettem pár napot az Aranyhomokon és síelhettem a Vitosán.
Bulgáriában jártam először atomerőműben, Kozlodujban. Állítólag azt az erőművet kapták meg a bolgárok, amit Magyarországon kellett volna felépíteni, de nálunk a '60-as évek végén előtérbe került az életszínvonal emelése, a költséges energiaipari beruházásokat elhalasztották egy évtizeddel. 1984-ben Kozlodujban is 4 reaktorblokk működött, mint most Pakson. Később építettek további kettőt, a régiek közül azonban kettőt még korábban, a másik kettőt pedig az Unióhoz való csatlakozáskor zártak be. Kozlodujtól keletre, a szintén a Duna partján fekvő Belene városában a Roszatom-mal kötött szerződés alapján 2008-ban megkezdték két újabb erőmű-blokk építését, amit azonban a jobboldali kormány leállított. Igen, Bulgáriában fordított a felállás, az orosz-mintájú erőmű építését a baloldal pártolja, a jobboldal ellenzi, az érvek nagyjából ugyanazok, mint nálunk. Tavaly még népszavazást is kezdeményezett az ellenzékben lévő baloldal az atomerőmű mellett, de a referendum érvénytelen volt.
Visszatérve 1984-hez és Kozlodujhoz: az erőmű egy közeli vendégházában szálltunk meg, amely egy festői szépségű egykori kolostorban volt. A hazafelé úton bolgár vendéglátóink azt mondták, hogy most teszünk egy kis kitérőt Pravecbe, Todor Zsivkov, az akkori bolgár diktátor szülőházához. (Zsivkov 35 évig volt hatalmon, mint a Bolgár Kommunista Párt első titkára, közben volt miniszterelnök és az államtanács elnöke is.) Csodálkoztunk, hogy mekkora tisztelet övezi Zsivkovot. Kiderült azonban, hogy csak azért tettük meg a kitérőt, mert a vezető szülőházával szemben volt egy élelmiszer-üzlet, ahol mindig mindent lehetett kapni.
A '80-as években Bulgáriában nem volt olyan rossz az élelmiszer-ellátás, mint pl. Romániában vagy a Szovjetunióban: a piacokon mindig volt elég zöldség és gyümölcs, és a közértek sem voltak olyan szegényesek, mint az említett másik két országban. Én például Bulgáriában ittam először Schweppes-et. De kenyeret csak a nap egy megadott órájában lehetett kapni, olyankor hosszú sorok kígyóztak az üzletek előtt.
Kivéve az egyetlen kirakat-üzletet, a praveci kis boltot.
Todor Zsivkov házát még ma is tábla jelzi Pravecben
Forrás: GoogleMaps StreetView

Hogy miről jutott eszembe ez a történet? Hát arról, hogy a most felavatott Pancho Aréna ugyanúgy Orbán felcsúti házával szemben áll, mint Bulgária legjobban ellátott élelmiszer-üzlete Zsivkov szülőházával szemben.
Orbán Viktor háza az akkor még épülő Pancho Arénával szemben
Forrás: GoogleMaps StreetView

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése