Parlament

Parlament

2013. május 20., hétfő

Kiűzetés a Paradicsomból

Az ember születésétől fogva egy tanuló automata. A környezeti információkat mintaillesztéses módszerrel veti egybe korábbi tapasztalataival. Ha a mintázat egyezik, az megerősítést vált ki, ha a mintázat szignifikánsan eltér, akkor pedig kétkedést. Valószínűleg azt nevezzük megvilágosodásnak, amikor az utolsó puzzle-kocka is a helyére kerül, a nem egyező mintázatok pedig végérvényesen kirostálódnak. Persze Bródy Jánossal együtt én is azt vallom: Tiszteljétek, azokat, akik keresik az igazságot, de ne higgyetek azoknak, akik azt állítják, hogy megtalálták.
Ezt a hosszas bevezetőt Csányi Vilmos Ironikus etológia című könyvével kapcsolatban írtam, mert Csányi könyve teljes mértékben erősítette világnézetem konzisztenciáját. Korábban is szívesen használtam azt a kifejezést, hogy "mi, emlősök", vagy "mi, emberszabásúak". Csányi szerint a humán etológiához az állati etológián keresztül vezet az út, hogy aztán eljussunk a legbonyolultabb szociológiai összefüggésekig. Minden emberi viselkedés legmélyén megtalálható az állati. Nem véletlenül vásároltam meg karácsonyra ezt a könyvet Borinak, a család szociológus-palántájának (elolvasásra kölcsönadta nekem).
Volt osztálytársaimmal való idei síelésünk során Amerikába szakadt osztálytársnőm, ki nagyon szeret filozolfálni, az mondta, hogy őt nagyon érdekli, miként ébredt az ember öntudatra. Azt találtam neki válaszolni, hogy az emberi egzakt gondolkodás ugyanúgy a faj fennmaradását szolgálja, mint az, hogy a pók tud hálót szőni. Semmivel sincs több jogunk az életre ezen a bolygón, mint bármely más fajnak.
Nos, Csányi is úgy gondolja, hogy az emberi faj is egy a Föld számtalan állatfaja közül. Vannak persze sajátosságai, például, hogy képes mítoszokat, isteneket teremteni. Azt hiszem Hankissnál olvastam egyszer, hogy az öntudatra ébredéssel az ember nagyon magára maradt: kívül került a természeten. Ezt fejezi ki mindennél jobban a Biblia metaforája a Paradicsomból való kiűzetéssel. A magányt legyőzendő kultúrát, tudományt, vallást teremtettünk magunknak, de megmaradtunk nagyon magányos lényeknek.
Csányi természetesen mindenre tud humánetológiai magyarázatot, így aztán nem nehéz megérteni sem a trafikmutyit, sem pedig a rezsicsökkentési trükköt.
Adalék a rezsicsökkentéshez:
"...ezt a tulajdonságot nevezte a szociálbiológia kiváló alapító atyja, az amerikai E. O. Wilson >>velünk született kőkorszaki gondolkodás<<-nak. Ha választanunk lehet két megoldás között, amelyek egyike némi közeli jót és távoli nagyon rosszat, a másika pedig közeli kicsi rosszat, de távoli jót jelent, akkor habozás nélkül a közeli jót ragadjuk meg...Lehet, hogy ezért szavazunk főleg olyanokra, akik azonnali fizetésemelést ígérnek és tartózkodnak a szükséges megszorításoktól."
Adalék a vakhithez:
"...elősegíti az efféle...csoportok kialakulását az a tulajdonságunk is, melyet a humánetológusok >>indokrinálhatóság<<-nak neveznek, magyarul talán >>könnyen befolyásolhatóság<<-nak hívhatnánk. Ez azt jelenti, hogy ha az ember érzelmileg elköteleződött egy adott csoporthoz, akkor annak eszméit, hiedelmeit a lehető legegyszerűbb formában, mindenfajta racionális felülvizsgálat nélkül képes elfogadni és követni."
De lehet, hogy én is olyan vagyok, mint Móricka, akinek már mindenről csak "az" jut eszébe...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése