Parlament

Parlament

2011. április 26., kedd

A TASSZ jelenti

1986. április 29-én az alábbi hír jelent meg a Népszabadságban:
"Szerencsétlenség történt a Szovjetunióban, a csernobili atomerőműben: megsérült az egyik atomreaktor. A Szovjetunió Minisztertanácsának hétfő este Moszkvában kiadott közleménye - amelyet a szovjet televízió esti híradója, a Vremja is beolvasott - arról számolt be, hogy intézkedéseket tesznek a baleset következményeinek elhárítására. A sérülteket orvosi ellátásban részesítik. Kormánybizottságot hoztak létre... A szerencsétlenség okáról, a reaktor sérülésének jellegéről, az áldozatok számáról és a károk mértékéről részletek egyelőre nem ismeretesek"
Hát így tájékoztattak minket 25 évvel ezelőtt az emberiség legsúlyosabb nukleáris szerencsétlensége után három nappal. A következő napokban aztán megtudhattuk, hogy hazánkban alig nőtt a háttérsugárzás, majd néhány hét múlva azt, hogy jelentősen csökkent. Persze nem maradtak el a pesti viccek: Mi nyeli el legjobban a sugárzást? Hát a TASSZ! (Ez a szovjet távirati iroda rövidítése).
Az MTI természetesen egy-az-egyben vette át a TASSZ jelentéseit, amitől köznevetség tárgyává is tette magát. Még 1983-ban nyitottam egy dossziét, melyben híres/hírhedt TASSZ-jelentések szerepeltek. 1983. augusztus 31.-én pl. a szovjetek lelőttek egy dél-koreai utasszállító repülőgépet. Erről így adtak hírt: "...A repülőgép megközelítésére felszállt vadászgépek eredménytelenül próbáltak segíteni abban, hogy a repülőgépet a legközelebbi repülőtérre vezessék. A légteret megsértő repülőgép nem reagált a szovjet vadászgépek jelzéseire és figyelmeztetéseire, és a Japán-tenger irányába folytatta útját."
1984. május 8-án a TASSZ így tájékoztatott arról, hogy a szovjetek sportolók nem vesznek részt a Los Angeles-i olimpián: "...Ismeretes, hogy a jelenlegi olimpia előkészületeinek első napjától kezdve az amerikai kormányzat saját politikai céljai érdekében akarja kihasználni a játékokat. Az országban soviniszta hangulatkeltés folyik, szovjetellenes hisztériát szítanak." Mi vigyorogva hozzátettük: És a Japán-tenger felé folytatta útját.
Egy utolsó gyöngyszem 1986. decemberéből, amikor két orosz katona Budapesten meggyilkolt egy taxisofőrt: "Kedden mély részvéttel temették el Budapesten Lukácsi Sándor 52 éves budapesti taxi-gépkocsivezetőt, aki gyilkosság áldozata lett. A bűncselekmény elkövetésével gyanúsított   két személyt őrizetbe vették. Az illetékes hatóságok folytatják a vizsgálatot."
1986-ban már megkezdődött a glásznoszty, ritkulni kezdtek az ilyen sefüle-sefarka híradások. Egyszeriben megtudtuk, hogy a Szovjetunióban is történnek természeti katasztrófák, balesetek, bűntények. Kezdtek "normális" ország lenni. Három év múlva megbukott a szovjet világbirodalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése