Parlament

Parlament

2019. február 4., hétfő

Állandó eposzi jelzők és a közmédia

Valamennyien tanultuk az iskolában az állandó eposzi jelzőket, melyekkel a görög isteneket és a hősköltemények hőseit illették. Tehénszemű Héra vagy bagolyszemű Pallas Athéné, hókarú Nausziká vagy dicső Meneláosz.
Aztán ugyanilyen állandó jelzőkkel illettünk dicsőséges uralkodókat: Oroszlánszívű Richárd, Rettegett Iván, Nagy Péter. A magyar történelemben is szép számmal előfordultak: Kálmán királyunk könyves volt, Lajos királyunk nagy, Mátyás pedig igazságos. A 19. századig aggattuk politikusainkra a jelzőket, Széchenyi a legnagyobb magyar volt, Deák a haza bölcse. A 20. századra elfogytak a jelzők, pedig erős kezű uralkodóink voltak Ferenc Jóskától Horthyn keresztül Rákosin át egészen Kádárig bőséggel.
Szerencsére a 21. századi magyar történelem visszahozta ezt a régi szép hagyományt. Lett ugyebár szemkilövető Gyurcsányunk, megtudtuk, hogy Orbán 1 G, de nekem legeslegjobban a közmédia új elnökének most már kitörölhetetlen és elmaradhatatlan jelzője tetszik: a hírhamisító.
Hírhamisító Papp Dániel egyszerű Echo tévésként kezdte, de többre vágyott, és 2010-ben megérezte, hogy az új időkben a köztelevízióban van a helye. Tudta, hogy a magyar médiatörténelemben új időszámítás kezdődik, a híradónak nem a hírek, hanem a propaganda minél szélesebb rétegekhez való eljuttatása a feladata. 2011. áprilisában a '68-as francia diáklázadások vezéralakjáról, Daniel Cohn-Benditről olyan tudósítást készített, mely azt sugallta, mintha a zöldpárti európai parlamenti képviselő megfutamodott volna egy neki feltett provokatív kérdés elől. Szerencsére a vágatlan felvételek alapján kiderült, hogy ennek pont az ellenkezője volt az igaz. Ha azt hiszitek, hogy a botrány kirobbanása után elmarasztalták Papp Dánielt, nagyon tévedtek: az MTVA akkori vezérigazgatója azonnal a hírműsorok főszerkesztőségének az élére nevezte ki.
A következő botrányig alig egy fél évet kellett várni. Egy Tőkés Lászlóval folytatott riport hátterében feltűnt Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnöke, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, aki akkor valamiért szintén a hatalom bögyében volt, ezért kiadták a parancsot, hogy a riportfilmben nem jelenhet meg. Arcát egyszerűen kiblőrőzték, kisatírozták, ahogyan a bűnözőkét szokták a bírósági tudósításokban. A botrány kirobbanása után Papp Dánielt ugyan rövid időre felmentették a munkavégzés alól, de 2014-től már tartalomszolgáltatási igazgató, 2018 szeptemberétől pedig az MTVA vezérigazgatója lett.
De a hírhamisító eposzi jelzőt maga küzdötte ki magának. Amikor az ellenzéki sajtó megírta hírhamisítási botrányait, ő maga indított pert a jó hírnevének megsértése miatt. Viszont a bíróság a tények alapján megállapította, hogy Papp Dániel valóban hírt hamisított, ezért jogosan lehet hírhamisítónak nevezni.
Vezérigazgatói kinevezése Orbán kisvasút-szindrómájának tipikus megnyilvánulása volt: minél jobban támadják, annál magasabb pozícióba teszem.
Amikor a decemberi tüntetések során ellenzéki képviselők azért mentek az MTVA székházába, hogy Papp Dánielt elszámoltassák arról a mintegy 80 milliárd forintról, amelyet hírszolgáltatás helyett állami propagandára, álhírgyártásra és karaktergyilkosságra fordít minden évben, a képviselőket - mentelmi joguk figyelmen kívül hagyásával - biztonsági őrök dobták ki az épületből. Orbán házi ügyészsége megvédte a televíziót, és garázdaság gyanújával indult nyomozás a képviselők ellen.



A magyar televízió már méltatlan a "közszolgálati" jelzőre, csak az "állati" maradt meg belőle. Ezúttal elővettem legszebb mosómedve-hangomat, hogy elénekelhessem a Közszolgál(l)ati dalt:



És ha már a dalaimnál tartunk, az elmúlt napokban csatlakozott YouTube-csatornámhoz az ezredik követő. Olyan ez, mint amikor egy videójátékban elérsz egy adott pontszámot és egy újabb pályát nyit meg neked a játék. A YouTube is megnyitotta nekem a közönségemnek küldött közvetlen üzenetküldés lehetőségét. Első üzenetemben ezzel köszöntöttem maroknyi rajongótáboromat:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése