Parlament

Parlament

2019. január 7., hétfő

A csepeli kettős gyilkosság tizedik évfordulójára

Tíz éve, 2009 január 7-én borzalmas gyilkosság történt a csepeli Általános és Szakképző Iskolában: Az iskola igazgatóját, Takács Józsefet, és egyik tanárát, Papp Lászlót brutálisan meggyilkolta az iskola gondnoka, Kun Tamás és a felbujtó gazdasági vezető, Deme Gábor. Az ügy a magyar közvéleményt évekig foglalkoztatta, Vujity Tvrtko sztárriporter próbálta feltárni az ügy részleteit, de még egy 50 perces dokumentumfilm is készült az esetről.

A közvélemény kedélyét nemcsak a gyilkosság páratlan hidegvérűsége borzolta, hanem az, hogy az esetről az elkövetők tudta nélkül hangfelvétel is készült: Papp László zsebében végig ott lapult egy bekapcsolt diktafon. Pedig a tettesek tényleg igyekeztek minden nyomot eltüntetni, feltörték a szerverszobát és a kamerafelvételeket rögzítő szervert eltüntették (ez végül sohasem került elő).
A másik dolog, amely mind a mai napig kíséri az ügyet, az az a tény, hogy a meggyilkolt iskolaigazgató a csepeli MSZP-frakció vezetője volt, a felbujtó Deme Gábor szintén MSZP-s aktivista a kerületben. Előbbi előző nap a csepeli rendőrkapitánnyal, utóbbi pedig az MSZP országgyűlési képviselőjével találkozott, így hamar megszülettek az elméletek az MSZP-n belüli belső maffiaháborúról. A nagyobbik kormánypárt az őszödi beszéd óta már két és fél éve páriaként működött, küszöbön állt a koalíciós szakadás és Gyurcsány Ferenc lemondása. De ez az ügy nemcsak akkor, hanem azóta is adu a jobboldal számára.
Ki is használták ezt a 2010-es országgyűlés és önkormányzati választásokon, de még a 2018-as választásokon is hivatkoztak rá. Sőt, a baloldali sajtóban most, a 10. évforduló kapcsán is előjött ez a vonal.
Ami miatt azonban számomra érdekes ez az ügy az az, hogy tulajdonképpen ennek az ügynek a kapcsán kezdtem el internetes fórumon írogatni, ekkor vettem fel a "Szaracén" nick-nevet. Az történt ugyanis, hogy Deme Gábornak, ennek a pitiáner, hatalommániás de valójában beszari alaknak volt egy honlapja. Már az is érdekes volt, hogy ezen olyan fotók is láthatók voltak melyen gyilkos és áldozat még együtt sütögetnek.
Gyilkos (jobbra) és áldozat (balra) még közös fényképen (forrás: csepel.info)
A honlapot aztán hamar törölték, de kapcsolódott hozzá egy fórumoldal is. Akkoriban az sgforum.hu egy ingyenesen igénybe vehető fórumoldal volt, bárki létrehozhatott itt tetszőleges témájú vitafórum-oldalakat. A fórumoldalt elmulasztották törölni. Eredetileg csak 2-3 bejegyzés szerepelt rajta, de a gyilkosság után beindult a véleményáradat. Kezdetben - ahogyan az már ilyenkor lenni szokott - a halálbüntetés visszaállítását követelők illetve a gyilkosok számára a börtönben gyötrelmes szenvedést kívánók bejegyzései voltak többségben, később ezeket a bejegyzéseket fokozatosan felváltották az MSZP maffiamódszereit elítélő illetve az MSZP-t védelmező kommentek. Igazi trollcsaták alakultak ki egymás gyalázásával, de egy hét után igazán érdekes diskurzus kezdett kialakulni a magyarországi közállapotokról.
A vita nagyjából egy hónap alatt lecsengett, a kitartó fórumozók szépen elbúcsúztak egymástól, de én még időről időre ezen a fórumon tudósítottam a per állásáról. Az üggyel foglalkozó Vujity Tvrtko 2016 novemberében még egy Facebook-bejegyzésben adott hírt arról, hogy a fórum még mindig működik:

Sajnos az üzemeltető azóta leállította ezeket a fórumoldalakat, és csak néhány fórumlapot archivált le megőrzendő az utókornak, például itt meg itt.
Meg kell emlékezzek a fórum kapcsán tíz éve tett kulturális felfedezésemről is: az egyik fórumozó közzétette a fórumon Szabó Lőrinc Vang-An-Si című versét, amelynél jobban talán semmi sem fejezheti ki a rendszerváltás után érzett csalódásunkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése