Parlament

Parlament

2013. február 27., szerda

Windows 8


Orsi a születésnapjára kapott egy Sony Vaio netbookot Windows 8 operációs rendszerrel. Pilot-projektnek tekintettem, ez volt az első Windows 8 a közelemben. Nem okozott különösebb megrázkódtatást nála, ezért a cégünknél is beszereztünk néhány példányt.
Eddig leginkább Windows2000 alatt dolgoztunk. Ez nem azt jelenti, hogy ilyen maradiak vagyunk, hanem azoknak a tervező és fejlesztő programoknak, amiket használunk, szigorú kompatibilitási kritériumoknak kell megfelelniük. Az áttérést az tette indokolttá, hogy az újabb programok és meghajtó-szoftverek egyre kevésbé támogatják a régebbi Windows-változatokat, az év során már az XP supportja is befejeződik.
Az áttérést hosszas kompatibilitási ellenőrzések előzték meg, ez heteket vett igénybe. A végérvényes áttérésre most került sor, hogy hazatértem a síelésből. Másfél évtizedet ugortam előre.
A Windows 8 a tablet-PC-k világának szeretne megfelelni, kezdőképernyője nagyon hasonlít egy iPad vagy Android-os táblagép képernyőjére.
A kezdőképernyő nem azonos a megszokott munkaasztallal. Ezen ún. csempék vannak, ezek segítségével indíthatók el az alkalmazások. Az új operációs rendszerhez szállított vagy ingyenesen letölthető alkalmazások, az ún. metro-alkalmazások nem olyanok, mint a hagyományos Windows-programok:
  • betöltik a teljes képernyőt;
  • nem találjuk rajtuk a hagyományos "Fájl", "Szerkesztés", "Nézet" stb. menüket, hanem a Windows 8 szerviz-menűje válik lokálissá az adott programra, annak elérése pedig az egér jobb felső sarokba tolásával oldható meg;
  • kilépéshez nem találjuk a hagyományos X-et, a program bezárása "redőnylehúzással", azaz a kép felső élének lefelé húzásával történik;
  • a metro-alkalmazások között vagy a hagyományos Alt+Tab-bal, vagy a bal felső sarokra kattintva válthatunk.
A Windows 8 megvalósította a hagyományos munkaasztalt is, melyen a hagyományos programok ikonjai találhatók. Az ikonok rögzíthetők a tálcán is, ahonnan egy kattintással indíthatók. A futó programok is hasonlóképpen jelennek meg a tálcán, mint a rögzített ikonok, ezért első ránézésre nem látni pontosan, mi fut és mi nem. Az is zavaró, hogy a metro-alkalmazások nem jelennek meg a tálcán, viszont amikor Alt+Tab-bal váltunk a programok között, az összes futó alkalmazás megjelenik, legyen az hagyományos vagy metro-alkalmazás. A hagyományos asztal és a kezdőképernyő közötti váltás az egér bal alsó sarokba tolásával történik.
A régi Windows-osok hiába keresik a "Start" menüt, ezt a Microsoft végérvényesen kihagyta, de aki valóban nem tud létezni nélküle, letölthet magának ilyen alkalmazást. Én egyelőre megvagyok "Start" nélkül.
A Micorsoft sok bing-es alkalmazást (kereső, térkép, időjárás-jelentés stb.) telepített fel, láthatóan erős konkurenciája akar lenni a Google-nak. Ezeket ugyanúgy nem használom, mint az Internet Explorert sem.
Azért jót is írok a Windows 8-ról: azonnal felismerte a hálózati nyomtatókat, a meghajtó programokat vagy tartalmazza, vagy a Windows extension segítségével letölthetjük vele. A NAS-szerverünkkel jól együttműködik. Az .iso-fájlokból kattintásra meghajtót hoz létre, a .zip-állományokat szépen kibontja. Hasonlóan a Vista-hoz vagy Windows 7-hez a futó programoknak biztosíthatunk régebbi Windows-os környezetet is, ezzel visszamenőleg kiterjeszthetjük a kompatibilitást.
Összefoglalva a Windows 8 olyan, mintha a Microsoft megpróbálná a felhasználókat átszoktatni a kezdőképernyős, csempés, bing-es környezethez, de azért még biztosítja a régi munkaasztalos, tálcás környezetet is. Az előbbi inkább az érintőképernyős táblagépek világa, utóbbi pedig a hagyományos asztali számítógépeké. Igazi öszvérmegoldás született.
De ami a legeslegjobb, hogy a gép szinte pillanatok alatt boot-ol be és ugyanilyen gyorsan le is állítható vagy alvó állapotba hozható.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése