Parlament

Parlament

2016. március 15., kedd

Kokárda és egyéb nemzeti jelképek

Réges-régen, valamikor 20 évvel ezelőtt Bori egyik ovistársának szüleinél vendégeskedtünk, akik mélyen jobboldali meggyőződésűek voltak, Otthonukban egy emléksarkot alakítottak ki Antall Józsefnek fényképpel, nemzetiszín szalaggal, csonkig égett gyertyával. Épp a nemzeti ünnepre készültünk, be volt kapcsolva a tévé, és az MSZP egyik politikusa, talán Kovács László nyilatkozott kokárdával a mellén. A családfő felmordult: Még van pofája kitűzni a kokárdát. Persze ha nem viselt volna kokárdát, akkor biztosan az lett volna a baj.
Még korábbi emlék: 1992-ben (Bori még pocaklakó volt) Sopronban üdültünk március 15-én. Megnéztük a városban a koszorúzást, és meglepődve tapasztaltuk, hogy milyen békés egyetértésben ünnepel együtt kormánypárt és ellenzék. Gyakran jut eszembe ez az emlék mostanában. Legalább egy évtizede nem láttam együtt ünnepelni a politikai pártokat, még nemzetközi sporteseményen sem.
Lassan két évtizedes vita: kit illetnek meg nemzeti jelképeink? A 2002-es választások egyik legszerencsétlenebb propagandafogása az volt, hogy a Fidesz felhívott minden nemzeti érzelmű embert arra, hogy március 15-e után ne vegye le kokárdáját, hanem viselje tovább a választásokig. A politikaelemzők ma már egyetértenek azzal, hogy a kokárda, mint nemzeti jelkép kisajátítási kísérlete az egyik fő oka volt a Fidesz választási vereségének.
Furcsa módon a kokárdavita öt évvel ezelőtt is fellángolt: a baloldal elkezdett "fordított" kokárdát viselni: kívül volt a zöld, belül a piros. Azt mondták, ez az autentikus, a kokárdát belülről kifelé kell nézni, ezért belül van a piros. Szerencsére a magyar nép megint elég józan volt ahhoz, hogy ellenálljon egy újabb megosztási kísérletnek.
Újabb nemzeti jelképek is felbukkannak, ilyen a székely zászló is. Szó sincs semmiféle ősi zászlóról, persze a rajta szereplő szimbólumok ősiek, a zászló maga még tíz éves sincs. A székely zászló és a székely himnusz együtt a magyar nemzet határon túli magyarság (és nem csak az erdélyi magyarság) iránt érzett felelősségét hivatott szimbolizálni. Mint ilyen, megvan a székely zászló szerepe, véleményem szerint jogosan leng a Parlamenten. Azt a polémiát viszont nem értem: EU-zászló vagy székely zászló. Miért ne lenghetne mindkettő a Parlament homlokzatán. Hely volna rá.
És ha már EU-zászló: a Bokros Lajos vezette Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) is alkotott egy szimbólumot: az '56-os lyukas zászló lyukát az európai csillagokkal töltötték be. Szerintem jó szimbólum: a magyar forradalmi hagyományok és az európai gondolat igenis összeegyeztethetők. Merjünk egyszerre magyarok és európaiak lenni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése