Parlament

Parlament

2024. augusztus 1., csütörtök

Megint Balaton, és megint néhány Krasznahorkai-mondat

Idén, akárcsak 2017-től minden évben sikerült pár napot eltölteni barátok körében a balatonszemesi Vadvirág kempingben. Tavaly óta a faházak felét lebontották, tovább csökkent a kemping területe és a szolgáltatásokat is csökkentették (kisebb bolt, megszűnő büfék), de azért a hangulat a régi volt. Még egy szokásos vitorlázásra is sor került volt osztálytársammal, ezúttal végre normális szélben.
A megszokott gasztroélmények sem maradhattak el: Rudi-tanya, Halas Sanyika, és bejött melléjük egy új, a Kis Nápoly pizzázó a szemesi kikötőnél.
Rudi úr, a Rudi-tanya üzletvezetője számára már régi törzsvendégek vagyunk, ezért évről-évre bizalmába fogad minket és összeesküvés-elméleteivel traktál bennünket. Idén például megtudhattuk tőle, hogy Kamala Harris a sátán ivadéka, és ha Trump megkaphatta volna az elmúlt négy évet is, akkor talán a franciák nem mertek volna ilyen provokatív olimpiai megnyitót rendezni.

Akárcsak három éve, megint egy Krasznahorkai-regényt választottam nyári lektűrnek, a Zsömle odavan című regényt (Bori lányomtól kaptam születésnapomra). Ezúttal nem egy mondatból állt, mint a Herscht 07769 című regény, hanem mind a 11 fejezet önálló mondatot alkotott, sőt az első fejezet ezzel a rövid mondattal kezdődik:
Nem teszek többé a tűzre.

 A regénybeli 92 éves Kada Józsi bácsi, bár tudja magáról, hogy Árpád-házi leszármazott (IV. Béla leánya, Boldog Jolán és egy tatár vezér, Kádán kán frigyéből származó vérvonal utolsó élő tagja), akit 16 éves korában Horthy titokban királlyá koronáztatott, és erről minden dokumentuma a birtokában van, éli mindennapos életét egy képzeletbeli falu szélén fenn a hegyen. Csakhogy egyre sokasodó számú híve (akik között megtalálható egy Krasznahorkai László névre hallgató zenész is) nem hagy nyugtot neki, és összeszövetkeznek Józsi bácsi trónra juttatására és az ezeréves királyság visszaállítására. A regény egyik szereplője, Badigy Soós René személyében nem nehéz ráismerni Prof. Badiny Jós Ferencre, aki Jézus Krisztus magyar voltáról és a kereszténység magyar gyökereiről jelentet meg könyveket.

Nem tudom elhessegetni magamtól a gondolatot, hogy Krasznahorkaira a regény megírásához az inspirációt az idén januárban felderített szkíta összeesküvés adta, melyre a TEK a törvény minden szigorával lecsapott, és a zömében nyugdíjas korú, magukat szkíta harcosoknak nevező puccsistákat elhurcolták. A szkíták az időszámításunk előtti első évezredben Kelet-Európában élő iráni származású nép volt, és sokan a magyarságot a szkíták utódjának gondolják: a hunok, az avarok és végül mi, büszke magyarok mind-mind szkíták vagyunk, akik csak visszafoglaltuk háromezer éves jussunkat.

Szele Tamásnak van egy jó írása a világban terjedő nemzetieredet-összeesküvésekről, és szerinte a Capitoliumot 2021 januárjában megostromló Qanon-tagok egy tőről fakadnak az egyre népesebb magyar szkítákkal:

...ez a mozgalom már nem a rendszerváltás veszteseinek, hanem a NER veszteseinek a tábora. Ide szorul a falusi közmunkás, a devizahiteles, akit elbolondítanak a színes UCC-hazugsággal, ide talál az az összes párt által elhanyagolt tömeg, akik valóban veszítettek, és nem csak 1989-90-ben, de 2010-ben is.

 Mindig csodálattal figyeltem azokat a honfitársaimat, akik szentül meg vannak győződve arról, hogy:

  • Csak azért erőltetik a finnugor nyelvrokonságot, mert nem akarják, hogy kiderüljön, milyen ősi nyelv a magyar;
  • Írásbeliségünk a legrégebbi a világon, de rovásírásos krónikáinkat, eposzainkat és törvénykönyveinket eldugott kolostorokban őrzik, nehogy megismerhessük őket;
  • Azért hazudják, hogy a Szent Korona nem illethette Szt. István fejét (az alsó rész alkotó görög koronán később élt uralkodók képei találhatók), hogy elvitassák ősi jogainkat, és ezért képesek voltak utólag kicserélni a koronán látható zománcképeket;
  • Jézus is magyar, hiszen ő a pártus herceg.
Ha végre győz a maroknyi hívő, és többé nem lehet eltitkolni az igazságot, akkor a Kárpát-medencére az örök béke és boldogság száll, és visszaáll a sokezer éves birodalom.

Na, itt találkozott nyári olvasmányom Rudi úr összeesküvés-elméleteivel.

PS 2024.08.02.

Kicsit jobban utána olvasva a regénynek kiderült, hogy a főhős Kada Józsefet Krasznahorkai egy létező személyről, Daka Józsefről koppintotta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése