Parlament

Parlament

2024. augusztus 21., szerda

Orbánnak mennie kell!

2022 augusztus 20.-án pontosan olyan labilis volt Budapest időjárása, mint idén. A délelőtti vízi- és légiparádé el is maradt az eső miatt, és az esti tűzijátékért felelős operatív törzs déli 12 órára várta az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentését arról, hogy megtartható-e az esti tűzijáték.

Az OMSZ délután kettőig próbált haladékot kérni, hogy pontosabban előre jelezhessék a várható időjárást, de Kovács Zoltánék hajthatatlanok voltak, ezért Radics Kornélia, az OMSZ elnöke az óvatosabb, kevesebb kockázattal járó döntést választotta, és "nagy valószínűséggel" vihart jósolt estére.

Ez alapján Kovácsék lemondták az esti tűzijátékot:

Amint az már köztudott, a vihar elmaradt, és a tébolyult diktátor dühében, hogy elrontották esti játékát, karóba húzatta elcsapatta a fő időjóst, akit a NER csahosai még szabotázzsal is meggyanúsítottak.

Akkoriban sokat posztoltam az ügyről, mert úgy éreztem, hogy ez pontos látlelete a magyar közállapotoknak. Volt némi tiltakozás, az OMSZ-t felügyelő Palkovics miniszter irodája elé ernyőket hordtak az emberek, az OMSZ testületileg tiltakozott, kivéve a főkönyvelőt, akit azonnal meg is tettek az OMSZ ideiglenes elnökének. Utána Palkovics minisztériuma megszűnt, a meteorológiai szolgálat az Eneregiaügyi Minisztérium alá került, de Lantos Csabának kisebb dolga is nagyobb volt annál, minthogy az új elnök személyéről döntsön, végül csak egy év múlva lett új elnöke az OMSZ-nek. Fél év múlva aztán az egész intézményt államosították, és most már HungaroMet néven működik tovább (az államosításnál azt is mondták, hogy mostantól időjárásjelentést csak meteorológus végzettségű szakember mondhat a médiában. Sajnálni kezdtem a formás fenekű, nagy mellű időjós kisasszonyokat, de szerencsére ők maradhattak végül).

Eljött 2024 augusztus 20.-a, és pontosan ugyanolyan labilis időjárás alakult ki Budapest fölött, mint két évvel korábban. Csakhogy ezúttal a HungaroMet és a Kovács Zoltán vezette operatív törzs közösen próbálták magukat zöldágra verni, hogy legyen-e este tűzijáték, vagy sem.

Akasztották a hóhért, Kovács nem háríthatta el a felelősséget. És nem mert dönteni!

Itt már szó sem volt déli 12 óráig meghozott döntésről, húzták-halasztották a döntést, miközben a tömegek gyülekeztek a rakparton. Este nyolckor biztosra mondták, hogy a tűzijáték meg lesz tartva, de fél kilencre megjött a vihar, esett-dörgött-villámlott. Háromnegyed kilenckor bejelentették, hogy a tűzijátékra egy órával később kerül sor, a nézők pedig vonuljanak fedett helyre. Több mint százezer ember!

Kovács Zoltán szerencséje, hogy ez a vihar koránt sem volt olyan brutális, mint 2006-ban, de azért így is volt egy kis tülekedés-lökdösődés a fedett helyekért.

Forrás: Telex

Mindössze pár kilométerre a Duna-parttól jóval nagyobb ereje volt a viharnak, ahogyan ezt Magyar Péter egy posztjában közzétette.

Kovács Zoltán a diktátortól való félelmében nem mert dönteni, mert tudta, hogy ugyanúgy járhat, mint két évvel korábban Radics Kornélia. Gyávaságával, a főnökének való megfelelési kényszerében százezer ember testi épségét tette kockára!

De akkor miért írtam posztom címében, hogy Orbánnak kell mennie? Mert Orbán teremtette meg azt a helyzetet, hogy aki ellent mer mondani neki, azt eltávolítja maga mellől és csak olyan fejbólintó Jánosok maradhatnak a környezetében, akik a langyos levest is megfújják, mielőtt a szájukba veszik.

Emlékeztek Lech Kaczyńskira és a szmolenszki légi katasztrófára? A rossz látási körülmények és az elégtelen műszerezettség ellenére 2010-ben a lengyel elnököt Szmolenszkbe szállító repülőgép pilótája nem mert engedelmeskedni a földi személyzet kérésének, hogy inkább Minszkben vagy Moszkvában szálljon le, mert félt Kaczyński haragjától. Erre minden oka meg is volt. Két évvel korábban a Kaczyńskit szállító repülőgép Tbiliszi helyett egy azeri repülőtéren szállt le biztonsági megfontolásokból. Kaczyński tajtékzott, a pilótát parancsmegtagadással vádolta és természetesen azonnal elcsapatta, mint Orbán a szabotázzsal vádolt Radics Kornéliát. Nos, ennek a gépnek a másodpilótája volt a Szmolenszkben szerencsétlenül járt repülőgép kapitánya. Az elnök ellentmondást nem tűrése 95 ember életébe került. Bár tavaly jártunk a krakkói Wawel székesegyházban Lech Kaczyński síremlékénél, valamint a budapesti szmolenszki emlékparkban is, ezek az emlékhelyek inkább a magukat tévedhetetlennek tartó vezetőknek való megfelelési kényszerből származó tragédiák mementói.

A szmolenszki légi katasztrófa emlékhelye Budapesten

Orbán környezetében egyre inkább a döntéshalogató, ellent mondani nem merő, az esetleges retorziótól rettegő csinovnyikok maradnak csak meg. Ez nemzetbiztonsági kockázat!

Magára a tűzijátékra nem érdemes sok szót vesztegetni. Európa legnagyobb ilyen eseménye barbár, pogány és történelemhamisító volt, mint mindig.

Ceterum censeo: Orbánnak mennie kell!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése