Parlament

Parlament

2024. augusztus 12., hétfő

Párizs megért egy misét

Párizsi ötkarika

Tudjátok, hogy minden olimpia után szoktam szubjektív véleményt írni. A párizsi olimpia pedig felüdítő volt az egy évvel elhalasztott, és végül nézők nélkül megtartott tokiói olimpia után. Kicsit úgy éreztem magamat,, mint a moszkvai (1980) és Los Angeles-i (1984) csonka olimpiák után (előbbit a nyugati világ, utóbbit a "béketábor" bojkottálta) a szöuli olimpia alkalmával.

Nők az olimpián

Korábban az olimpiákon a férfi sportok voltak túlerőben. Bizonyos sportágakban teljesen elképzelhetetlenek voltak a nők, pl. nehézatlétikában (ökölvívás, birkózás, súlyemelés), aztán a pályaatlétika egyes férfiasnak tartott számaiban (pl. rúdugrás, kalapácsvetés). Vívásban nagy kegyesen egyetlen fegyvernemet engedélyeztünk a nőknek, a tőrvívást, és teljesen elképzelhetetlennek tartottuk a női vízilabdát vagy női focit. Női öttusa sem szerepel túl régen az olimpia műsorában.
A párizsi olimpia azzal büszkélkedett, hogy ott már teljesen kiegyenlített a férfi és női versenyzők aránya.
Ezért volt vérlázító a Nemzeti Sport olimpiai számának címlapja, melyen kizárólag férfiak szerepeltek:

A Nemzeti Sport eredeti címlapja

A Nemzeti Sport módosított címlapja

Szerencsére Szöllősiék meghallották a kritikát, és módosították a címlapot, de hát mit tehetnek szegények, ha egyetlenegy nő sem dolgozik Orbán kedvenc napilapja szerkesztőségében. Végül is 19 érmünkből 11-et a férfiak, 8-at pedig a nők szereztek.

A megnyitó

Ádáz vita indult a megnyitó után, hogy ez most woke, vagy csak nagyon francia. Különösen az egyik catwalk-nak berendezett Szajna-híd verte ki a biztosítékot, mert egyrészt a francia divatbemutatókon már teljesen bevett dolognak számító meleg ill. transznemű modellek megjelenését gendertombolásnak tekintették, másrészt az utolsó vacsora jelenetre asszociáltak, ezáltal a kereszténység megcsúfolását látták benne.
Kétségtelen, hogy amióta az utolsó vacsora ábrázolása megjelent a festészetben, mindig az asztal egyik oldalára ültették Krisztust és az apostolokat, mert senkit nem akartak háttal ábrázolni.

Leonardo az Utolsó vacsora készítése közben a modelleket instruálja

De ilyen alapon 2021-ben az ellenzéki összefogás pártjainak képviselői is megcsúfolták a kereszténységet, amikor egy hosszú asztalnál, Karácsonnyal a középpontban aláírták a megállapodást.

Ellenzéki összefogás, vagy az utolsó vacsora megcsúfolása?

Minden esetre a megnyitó ünnepséget én szépnek és méltóságteljesnek tartottam, és Céline Dion dalát megkönnyeztem.

A Milák Kristóf-ügy

Milák Kristóf meginvertálta szöuli szereplését, mert akkor 200m pillangón szerzett aranyat és 100m pillangón ezüstöt, most viszont pont fordítva: 200 pillangón az utolsó 25m-en kiénekelte a sajtot a szájából a francia úszózseni, Léon Marchand. Marchand négy egyéni számban győzött, és szerzett még egy bronzot egy váltóban, ezzel a párizsi olimpia legeredményesebb sportolója volt.
Ami miatt mégis volt Milák-ügy, az az, hogy a felkészülési időszakban Milák eltűnt a MÚSZ szeme elől. Valószínűleg a WADA holléti nyilvántartását rendszeresen kitöltötte, mégis sokan találgatták, hogy vajon pihenéssel vagy felkészüléssel tölti-e ezt az időszakot. Ezért aztán értetlenül állnak a legjobban szereplő magyar úszó teljesítménye előtt.
Kós Hubert 200m hátúszásban pont a fordítottját játszotta el, mint Milák a 200 pillangón: csak az utolsó 25 méteren vette át a vezetést, ezzel megszerezve a magyar olimpiai csapat első párizsi aranyérmét.

A Khelif-ügy

Az algériai bokszolónő, Iman Khelif annak ellenére indulhatott az olimpia női mezőnyében, hogy egy korábbi világbajnokságon kizárták, mert Y kromoszómát is találtak nála, vagyis részben férfi. Szintén ádáz vita indult meg, hogy Khelif is csak a genderőrület miatt indulhatott az olimpián, és nehogymár minden férfi indulhasson női mezőnyben, ha nőnek képzeli magát. Bayer Zsolt szarba mártott tollal írt undorító írást a Magyar Nemzetben. A dolog pikantériája az, hogy a genderharcosok pont azért kardoskodnak, hogy a születéskori nemet ne lehessen megváltoztatni, márpedig Khelif kislányként született, női nemi szervei vannak, és a magyar törvények szerint nem változtathatná meg születéskori nevét.
Szerencsére voltak olyan újságírók, akik - amennyire lehetett - megpróbálták feltárni az egész ügyet. Így aztán, aki szeretne tisztá(bba)n látni a kérdésben, olvassa el a Heti Válasz nagyon részletes cikkét.
Khelifen a negyeddöntőben elvérzett egyetlen női ökölvívónk, Hámori Luca, de a Magyar Ökölvívó Szövetség kárpótlásul harmadiknak járó díjazásban részesítette az ötödik helyen végzett Lucát.
Khelif súlycsoportjában aranyérmes lett, és megnyerte Algéria első olimpiai aranyérmét.

A Gulyás Michelle-ügy

Gulyás Michelle női öttusázó megnyerte a versenyszámát, ezzel megszerezve hazánk hatodik párizsi aranyérmét. (Az öttusa lebonyolítása egyre bonyolultabb: a 36 fős mezőny körvívással kezd: mindenki mindenki ellen egy találatig, majd két 18 fős csoportra bontják a mezőnyt, és lovaglás, úszás majd lézerfutás következik. Mindkét csoportból az első kilenc jut a döntőbe, ahová nem vihetik a selejtezőben elért eredményeiket. A döntőben lovaglással kezdenek, majd "bónuszvívás" következik. A bónuszvívásban fordított erősorrendben vívnak egymással a versenyzők: a 18. a 17.-kel, amelyik győz, az vív a 16.-kal, és így tovább. Ezután ismét úszás majd lézerfutás következik).
Utoljára 2004-ben Vörös Zsuzsa szerzett aranyérmet öttusában. De ami miatt Gulyás Michelle győzelméből ügy lett, az az, hogy a Magyar Öttusa Szövetség több évtizedes válogatási elvei szerint Gulyás nem juthatott volna ki az olimpiára, mert utolsó világversenyén gyengén szerepelt. De a szövetség titkos szavazással mégis őt hozta ki befutónak, amiért Martinek János szövetségi kapitány élesen bírálta a szövetséget. Martinek lemondott Gulyás olimpiai győzelme után.

A magyar érmek

Végül a magyar küldöttség hét versenyszámban szerzett érmet (vívás, úszás, sportlövészet, taekwondo, atlétika, kajak-kenu, öttusa). Hála annak, hogy Európában volt az olimpia, a hat aranyéremből ötöt élőben láthattam (Rasovszkyék úszása a Szajnában sajnos délelőtt volt, amikor dolgoztam). A többi éremből is sokat élőben láttam:
  • Muhari Eszter párbajtőr bronzát (nem őt tartottuk esélyesnek);
  • Milák Kristóf ezüstérmét 200m pillangón (akkor még nem sejtettük, hogy aranyat is hoz majd);
  • A kardcsapat ezüstérmét;
  • Halász Bence bronzát kalapácsvetésben;
  • Major Veronika lövészetét.
Sajnos egyetlen érmes kajak-kenu futamot sem láttam. És persze örültem a helyezéseknek: országúti kerékpár, vitorlázás, birkózás, ökölvívás, cselgáncs, vízilabda.

A legendák

Az olimpia legnagyobb mémje Juszuf Dikec török sportlövő (kisöbű sportpisztoly) volt, aki ellentétben versenytársaival, akik sportöltözékben, célzószemüveggel, fülvédővel lőttek, ő utcai viseletben, utcai szemüveggel, zsebre tett kézzel lőtt és lett ezüstérmes.
Aztán ott volt a Mijaín Lopez 41 éves kubai nehézsúlyú kötött fogású birkózó, aki hetedik egymást követő olimpiáján lett aranyérmes ugyanabban a számban. Egyéni számban a magyar Papp Laci, Egerszegi Krisztina, Szilágyi Áron tudott triplázni, Mohamed Aida vett részt hét olimpián.
Aztán ott volt a svéd Armand Duplantis káprázatos világcsúcsa rúdugrásban, a holland Femke Bol káprázatos hajrái 400m gáton, és még folytathatnám.

És mi a helyzet egy esetleges magyar rendezésű olimpiával?

Gyulai Zsolt, a MOB elnöke büszkén mondta, hogy Budapest százszor jobb olimpiát rendezett volna. Párizs maradéktalanul megvalósította az Agenda2020 elveit, kivitte az utcára a versenyek nagy részét. Hasonlóak voltak a tervezett budapesti olimpia tervei is. Csakhogy azt Orbán elvette a magyar emberektől, de közben az egészet a Momentumra kente. A Momentum ugyanis mindössze egy népszavazási kezdeményezéshez gyűjtötte össze az aláírásokat, de Orbán megakadályozta azt, hogy a budapestiek dönthessenek az olimpiáról, és miniszterelnöki rendelettel vonta vissza Budapest kandidálását a 2024-es olimpia megrendezésére.

Azt rebesgetik, hogy a 2036-os olimpiát megpályázzuk. Rajta, végül is csak 80 éves leszek akkor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése