Parlament

Parlament

2014. október 24., péntek

Jelentés lányaimról

Orsi egy hetes hazalátogatásával bearanyozta ezt a borongós őszt, ez pedig jó apropó arra, hogy újabb jelentést tegyek lányaimról.

Kezdjük Petrával, aki két hónapja szilágyis. Ugyanazt kellett megtapasztalnia, amit két testvérének, akik az alsó tagozat után kisgimnazisták lettek: sokkal nagyobb önállóságra szoktatják a diákokat, kiselőadásokat, beadandó házidolgozatokat, csoportmunkát várnak a tanulóktól. Petra egyelőre jól állja a sarat, az iskola életében fontos őszi eseményre, az Erzsébet-napra az osztály egy előadással, Petra pedig magyar irodalomból és német nyelvből pályázat beadásával készül.
Emellett színjátszózik a Marczibányi téren és FitKid órára (gyermekfitnesz) jár a MOM Sportközpontba.

Bori nagy intenzitással vetette bele magát a CEU-s diákéletbe, ahol szintén teljesen más az oktatási stílus, mint az ELTE-n. Olyan tantárgyai vannak, mint pl. az "academic writting", ahol a tudományos írásművek létrehozásának módszertanával ismerkedhet meg. És ha már a tudományos írásműveknél tartunk, Bori első tanulmánya, amiért pénzt is kapott, nyomtatásban is megjelent, sőt, a neten is olvasható (a 104. oldaltól). A megbízást pár nappal Orbán tusnádfürdői beszéde után kapta a Republikon Intézettől, hiába, beindultak a civil szervezetek önvédelmi reflexei. Nagyon büszkék vagyunk Bori írására, de egyben aggódunk a liberális demokrácia mellett tett nyílt elkötelezettsége miatt. Idézet a műből:
Similarly to Ukraine, the dilemma of “East or West” seems to have been recently renewed in Hungary. For a long time it seemed as if with the end of communism in 1989, Hungary had committed itself to the West. However, due to the politics of the Orbán-government, the country is again a ferry beating between the East and the West: it is getting closer and closer to Russia and to the East in general, while western values and relations become deemphasized.
És emellett találjátok ki, hogy Bori milyen nyelven tanul az egyetemen? Hát arabul! A CEU-n a forráskutatást segítő nyelvtanfolyamok vannak, ezért Bori elhatározta, hogy héberül fog tanulni. De egyrészt csak ó-héber tanfolyam van, másrészt Bori számára rossz időpontban. Ezért inkább az arabot választotta, ami már "majdnem héber" (ez olyan, mintha valaki finnül tanulna, mert az már majdnem magyar).

És akkor most Orsiról.
Befejeződött a Jeruzsálemi Héber Egyetem előkészítő tanfolyamának első etapja, ahol kizárólag nyelvet tanultak. Büszkén jelenthetem, hogy Orsi 94 %-ot ért el. A jövő héten már szaktárgyakkal folytatódik a kurzus: továbbra is van héber, mellette angol, matematika, történelem és tanulási módszertan. Ez utóbbi tárgy hatékony tanulási módszerekkel ismerteti meg a diákokat, lehetni ilyen nálunk is.
Emellett Orsi jelentkezett egy olyan tanfolyamra, mely az egyetemi felvételi vizsga, a pszichometriai teszt megírására készít fel. Heti egy alkalommal van Tel-Avivban, a tanfolyam díjának felére Orsi ösztöndíjat kapott. Szóval a jövőben sem fog unatkozni.
És akkor néhány szót hazalátogatásáról.
Orsi kedvéért egy ebédre összegyűlt a család: nagymamák, nagybácsi, nagynénik, unokatesók a párjukkal.
Aztán voltunk cirkuszban, moziban, színházban. Orsi ellátogatott régi iskolájába, volt anyjával shoppingolni, meglátogatta Bori egyetemét, és találkozott barátnőivel, osztálytársaival.
Tegnap könnyes búcsút vettünk tőle, egy fél évig megint csak távolból izgulhatunk érte.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése