Parlament

Parlament

2012. március 18., vasárnap

Károlyi hanvai


Apám blogjából tudható, hogy éppen 50 éve hozták haza Károlyi Mihály hamvait. A posta ez alkalomból ki is adott egy emlékbélyeget 1 Ft címletben. Utoljára 1975-ben - Károlyi születésének 100. évfordulóján - adott ki a Magyar Posta Károlyi-bélyeget, szintén 1 Ft-os címletűt.
Az egyáltalán nem biztos, hogy ha Károlyi élt volna 1962 márciusában, szándékában állt volna-e hazaköltözni. Mint ahogyan ez Mészáros Márta Utolsó jelentés Annáról c. filmjéből is kiderül, Kádárék mindent elkövettek, hogy az olyan egykori legendás szocialista politikusokat, mint Kéthly Anna, megpróbálják haza édesgetni.
A Károlyi-szobor napjai meg vannak számlálva, március elején felröppent az a kacsa, hogy már le is döntötték. 22 év után az első hivatalos szobor-eltávolítás lesz, de azért két jó is van ebben a rosszban: Egyrészt talán méltó helyet kap Varga Imre alkotása Siófokon, a művész lakóhelyén. (Varga Imre anyósomék baráti körébe tartozott, felesége anyósom gimnáziumi osztálytársa volt). Másrészt talán mégsem Tisza István, hanem a már említett Kéthly Anna szobra fogja felváltani.
Károlyi szobrának eltávolítása főpróbája lesz az 56-os emlékmű eltávolításának. Itt is építési területté nyilvánítva, a tiltakozó tömegektől elzárva fogják végrehajtani az akciót. Mégiscsak rosszul veszi ki magát az esti híradóban, ha a szoborhoz láncolt embereket hurcol el a rendőrség. Itt a Parlament mélygarázsa épül, az 56-os emlékmű helyére pedig a Szépművészeti Múzeum új épületét tervezik.
A területet körbe kerítették, a fákat kivágták. A szobor türelmesen várja sorsát, a hamvak pedig remélhetőleg háborítatlanul pihenhetnek a Nemzeti Sírkertben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése