Parlament

Parlament

2012. január 14., szombat

Apám 50 éves "blogja"

Ritka kincsre bukkantam az íróasztalom fiókjában. Apám 1962-ben vagyis 50 évvel ezelőtt újságkivágásokból naplót vezetett, melyben megörökítette nemcsak a Pál családot közvetlenül is érintő történéseket, de Magyarország és a Világ eseményeit is. Az új alaptörvény Nemzeti Hitvallásával ellentétben ugyanis hazánk történelme nem állt meg 1944-ben, hogy aztán 1989-ben kómából felébredve folytatódjék, hanem ebben az időszakban is hallatlanul érdekes dolgok történtek.
A mai terminológiával ez a napló nyugodtan nevezhető blognak, melyben az újságcikkek alkotják a hiperlinkeket. A naplót néhány éve ajándékozta nekem apám. Jó forrásanyagként fog szolgálni idei bejegyzéseimhez, 1962 nagyon izgalmas esztendő volt, érdemes lesz belőle szemelgetni.
Ami az újságkivágásokat illeti, apám nagyon sok újságot járatott: napilapként a Népszabadságot, hetilapként a Ludas Matyit, az Élet és Irodalmat, a Képes Újságot, a Tükört és természetesen a Rádióújságot, valamint olyan havi periodikákat, mint a Művészet, a Műemlékvédelem, és volt még valamilyen irodalmi újság is, talán a Kortárs. Idegen nyelvű folyóiratokhoz nem volt könnyű hozzáférni, de járt nekünk az NDK képes havilapja, a Das Magazin, amit nagyon szerettem, mert meztelen nős képek is voltak benne, valamint a francia kommunista párt napilapjának heti magazinja, a l'Humanité Dimanche is.
Nem szeretném ellőni a puskaport, ezért a bejegyzésekből most szüleim színházlátogatásait idézem:
  • Brecht: Kaukázusi krétakör Psota Irénnel, Zente Ferenccel, Avar Istvánnal, Körmendi Jánossal
  • Shakespeare: Minden jó, ha jó a vége Kállay Ferenccel, Sulyok Máriával, Törőcsik Marival
  • Kálmán Imre: Csárdáskirálynő Honthy Hannával, Csákányi Lászlóval, Rátonyi Róberttel
  • Kacsóh Pongrác: János vitéz Palcsó Sándorral, Gyurkovics Máriával
  • Puccini: Manon Lescaut Házy Erzsébettel, Simándi Józseffel
  • Verdi: Nabucco az olasz állami Stagione vendégjátékával
  • Robert-Duvier-Jeansson: Különös találkozó Bánki Zsuzsával, Bulla Elmával, Szakáts Miklóssal, Latinovits Zoltánnal, Páger Antallal, Benkő Gyulával
Hatalmas művészek egy nemlétező korból....

2 megjegyzés:

  1. Van esetleg tobb oldal is ebbol a blogbol? Szivesen megcsodalnam. Udv: manam

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyelőre csak ezt az egy oldalt fotóztam le, ez a füzet előlapja. Idézni még fogok belőle egy-egy posztban, akkor talán teszek be még újabb fotókat. Különben a Malév-es posztomhoz is ebből a füzetből fényképeztem ki az utaslapot.

      Törlés