Parlament

Parlament

2012. március 14., szerda

Klezmer zenész szitárral

Köves Tamás grafikája
A mellékelt rajzot készítő Köves Tamás illusztrálta Popper Péter Az élet sója című könyvét, melyben a zsidóságról (vallásról, életérzésről, lelkiállapotról) beszél a szerző a keleti filozófiák tükrében. Azért mondom, hogy beszél, mert a kötetet Popper Péter előadásai alapján Zolnay-Laczkó Katalin állította össze.
Popper Péter a rá jellemző derűvel és bölcs távolságtartással tárgyal olyan kérdéseket, mint a zsidóság kiválasztottság-tudata, a holocaust, a haszidizmus és a kabbala.
Sajátos látásmóddal jellemzi a mártír anya, a jiddise máme típusát, aki mindent feláldoz a családjáért, miközben a családjában is folyamatos bűntudatot gerjeszt. Beszél a katasztrófa-vakságról, mely közvetlenül a vész előtt meggátol bennünket abban, hogy komolyan vegyük a fenyegető veszélyt, vagy az ún. "kredenchalálról", amikor az ember inkább a biztos halált választja, semhogy lemondjon "filléres emlékeiről".
A könyv alaphangnemére jellemző az a történet, mely a sátoraljaújhelyi csodarabbiról szól. A bölcs rabbi minden pénteken a közeli hegy tetejéről figyelte, jön-e a Messiás. Mikor már öreg volt és nehezen járt, a hitközség egy fiút alkalmazott, hogy minden pénteken menjen fel a hegyre, nézzen körül, és jelentse, hogy mit látott. A fiú anyja felháborodva ront be a hitközségre: milyen munkát adtatok ti a fiamnak? Ha megjön a Messiás, állás nélkül marad!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése