Parlament

Parlament

2020. február 6., csütörtök

Simicska majd ledobja az atomot

Öt évvel ezelőtt, 2015 február 6-án a legújabb kori magyar történelem érdekes napja volt: a G-nap. Ekkor nevezte Simicska Lajos, Orbán Viktor legrégebbi barátja, harcostársa és anyagi támasza a miniszterelnököt szexuális testváladékhoz hasonlónak.
Az Orbán-Simicska konfliktusról rengeteget posztoltam már, akinek van kedve, olvasgassa. Csak emlékeztetőül: a Simicska Lajos befolyása alatt álló, kormányközeli médiumok, A Magyar Nemzet, a Heti Válasz, a Hír TV és a Lánchíd Rádió a 2014-es önkormányzati választások után fokozatosan kezdtek kormánykritikussá válni, Rogán Antal ingatlaneladási ügyeivel és Kósa Lajos házügyeivel foglalkozni. Válaszul a kormány öt százalékos reklámadót vezetett volna be, erre reagálva Simicska a Népszava (mely lapot titokban magánvagyonából szintén támogatott) a G-napon megjelenő számában interjút adott, totális médiaháborút hirdetve meg. Még aznap délelőtt puccsszerűen lemondott a Simicska-médiumok csaknem összes vezetője:
  • Liszkay Gábor főszerkesztő, Szerető Szabolcs és Csermely Péter főszerkesztő-helyettesek és Élő Gábor online főszerkesztő a Magyar Nemzettől;
  • Szikszai Péter vezérigazgató-helyettes a Hír TV-től;
  • Gajdics Ottó főszerkesztő a Lánchíd Rádiótól.
A korábban az újságírók és a fotósok elől rejtőzködő Simicska szinte végighaknizott minden rádiót, televíziót, nyomtatott és online újságot, hogy elmondhassa nevezetes mondatát.
Az utána következő időszakban mintha Orbán került volna vesztes pozícióba, hiszen a Veszprémben és Tapolcán elveszített időközi választásokat - mellyel a Fidesz elveszítette kétharmadát - a Simicska-média befolyásának tulajdonították. Ezután a háború a két egykori jóbarát között teljesen nyílttá vált.
  • Március 8-án Simicska bejelentette, hogy Orbán katonakorukban jelentett róla, a HVG nyilvánosságra is hozta Orbán elhárítási kartonját;
  • Március 28-án adóvégrehajtást jegyeztetett be a NAV a Közgépre;
  • Március 31-én leállíttatták a Közgép által kivitelezett M4-es autópálya építését;
  • Április 16-án Garancsi megvásárolt a hirdetőoszlopok használati jogát;
  • Másnap a Hír TV Lázár Jánost hazug, cinikus politikusnak nevezte;
  • Április 30-án kiderült, hogy a Közgép a közelmúltban öt közbeszerzési tenderen is alulmaradt;
  • Június 10-én szintén kizárták a Közgépet egy tenderből, mert "túl olcsó ajánlatot" adott;
  • Júniusban további Simicska-közeli embereket váltottak le, így Baji Csabát, az MVM elnök-vezérigazgatóját és Szentpétery Kálmánt, a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatóját.
  • Július 6-án a Simicska által szponzorált veszprémi kézilabdacsapat mögül kivonult az MKB Bank;
  • A Közbeszerzési Döntőbizottság kizárta a Közgépet minden közbeszerzésből, ezt azonban a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság augusztus 17-én felfüggesztette;
  • Augusztus 30-án a főváros egyoldalúan szerződést bontott Simicska Cipyposter Kft. reklámcégével;
  • Október 13-án Andy Vajna megvásárolta a Hír TV-t, melyre egyébként Simicskának elővásárlási joga volt.
A Simicska-médiabirodalomra kezdtünk úgy tekinteni, mint ellenzéki médiára. Kedvenc politikai műsoraim lettek a Hír TV-ben, mint például a Szabadfogás vagy a Sznobjektív. Ez nagyjából egybeesett azzal az időszakkal, amikor az ATV kezdett felhagyni az esti politikai műsorokkal, a helyüket bulvárműsorok kezdték kitölteni, olyan sztárriportereket szerződtettek, mint Jakupcsek Gabriella, Bochkor Gábor, vagy Hajdú Péter.
Az ellenzék meg csak várta-várta, hogy Simicska ledobja az atomot, és a Fidesz végérvényesen elveszíti a 2018-as választásokat. Atombomba helyett csak két gyengécske petárdára futotta, Semjén Zsolt rénszarvas-vadászatos botrányára valamint Kósa Lajos és a titokzatos örökösnő zavaros pénzügyi ügyletére. A két érintett politikus bele sem rezdült a támadásokba, azóta is élvezik a miniszterelnök bizalmát.
A nemcsak egészségileg, de szellemileg is egyre inkább leépülő Simicskának már csak elkeseredett magánakciókra futotta, pl. éjszakánként a Fidesz plakátjait firkálta össze és ezekkel szelfit készített:

A csodavárás megint súlyos ellenzéki vereséghez és a Fidesz újabb kétharmadához vezetett. Simicska nem sokkal a választások után feladta médiabirodalmát és végérvényesen kivonult a politikából.
A G-napból pedig mindössze egy mém maradt fenn, amiről sokan már nem is tudják, kitől származik, de tavaly még a naßfeldi sípályán is olvasható volt.
O1G a hóban
Posztom végén ideteszem azt a dalomat, amit a G-nap kétéves évfordulójára készítettem:

---

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése