Parlament

Parlament

2020. február 2., vasárnap

A Norbi-jelenség

Fura botrány kavarog már hetek óta a bulvár-médiában: a fitness-guru Schobert Norbert egy kétperces videót tett közzé, melyben figyelmezteti a hölgyeket, hogy gyakran gyermekszülés után már fontosabb lesz számukra a gyermek, mint saját testük és a házasságuk, ezért elhínak, a férjük pedig jól otthagyja őket.

Politikusok, feminista szervezetek, párterapeuták és házassági tanácsadók ugrottak neki Norbinak, hogy ez már megint egy tipikus nőhibáztató hímsoviniszta duma, a férfiak ugyanannyira hibásak egy házasság megromlásában, egy elhízott férfi ugyanúgy elveszíti szexuális vonzerejét, mint egy elhízott nő, és így tovább.
Mivel Norbi erősen marketing-ízű megnyilatkozásával kapcsolatban bennem is merültek fel gondolatok, ezért kihasználva a web2 lehetőségeit én is megnyilvánulok a kérdésben.

  1. A ma emberének egyik legnagyobb neurózis-forrása a saját teste. A médiából, a valóságshowkból, a szuperhősös filmekből csupa tökéletes alakú nő és kigyúrt, kisportolt férfi tekint szánakozva ránk. Nem véletlen, hogy ennek kompenzálására egyre több olyan valóságshow is van, amely azt erősíti meg benned, hogy fogadd el a testedet. Egyre több film is van már, amely azt sugallja, hogy ne akarj szuperhős lenni, maradj meg olyannak, amilyen vagy. Talán ebben a műfajban a legsikeresebb a Shrek-brand:
  2. Saját tapasztalatom szerint legalább annyi elhízott férfi van, mint elhízott nő. Való igaz, hogy a házasság első pár éve után mindkét fél hajlamos azt gondolni, hogy a házasságuk már révbe ért, már nincs szükség azokra az apró figyelmességekre, romantikus pillanatokra, a másikra való odafigyelésre, mint korábban. A házastársak kicsit elengedik magukat. De ez kölcsönös, férfiakra és nőkre egyaránt jellemző.
  3. Férfiakra különösen jellemző, hogy nem úgy képzelték el a családi életet, nem gondolták át előre, hogy a gyermekvállalás mennyi lemondással jár. A házasságból való menekülésre ürügyet keresnek, az egyik ilyen az, hogy párjuk már nem fér bele a menyasszonyi ruhájába.
  4. A túlzásba vitt fitness lehet is addiktív, mely a művelője számára fontosabbá válhat mint a családja vagy a hivatása. Nagyon sok példa van arra, hogy a házasság valamelyik fél túlzásba vitt hobbija miatt megy tönkre (érdekességképpen elmondom, hogy ismertem egy geokessert, akinek annyira szenvedélyévé vált a geocaching, hogy a családja már nem volt hajlandó tolerálni ezt a megszállottságot, és elhagyta).
  5. A legvérlázítóbb hímsoviniszta ostobaság azonban Norbi nyilatkozatában az, hogy a nők nem úgy szeretnek, mint a férfiak. A férfiak számára fontosabb a tökéletes női test, mint a nők számára egy testileg is vonzó férfi. Ezzel erősítette a "csak egy fokkal szebb az ördögnél" sztereotípiát, és kétszeresen is felmentést adott a férfiaknak: nem kell törődniük saját testükkel, de joggal léphetnek ki egy házasságból, ha párjukat már nem tartják testileg elég vonzónak.
  6. Balogh József fülöpházai polgármester és fideszes országgyűlési képviselő 2013-ban súlyos bántalmazta feleségét, majd az egészet a család vak komondorára fogta, melyben az ő Terikéje megbotlott és így ütötte meg magát. Hány szekrénysarok és lépcsőforduló lett papíron a családi erőszak felelőse. A magyar parlament évek óta nem hajlandó ratifikálni a családi erőszak elleni fellépést sürgető isztambuli egyezményt. Nem állítom, hogy Norbi videója felmentést ad a családi erőszak ellen, de az egyoldalúan nőket hibáztató attitűdjével erősíti a férfiakban "az asszony verve jó" sztereotípiát.
Ezúttal a Norbi-jelenséghez is hozzászóltam zeneileg is. Mondhatnám azt is, hogy legfőbb ideje a dalaim tematikáját a politikáról a bulvár felé áthelyezni, hiszen ha hamarosan győz az ellenzék, és mindent tökéletesen fog csinálni, akkor már nem lesz miről énekelnem. Mivel azonban ez a veszély nemigen fenyeget (sem az ellenzék teljes győzelme, sem pedig az, hogy mindent tökéletesen csinál), ezért elárulom a valódi okot: Norbi nyilatkozata a mai magyar közgondolkodás hímsoviniszta vonulatába nagyon is beleilleszkedik, ezért politikai megnyilvánulásnak tartom annak ellenére, hogy egyébként nyilvánvalóan marketing célokat szolgál.
Íme a dal:

---

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése