Parlament

Parlament

2020. február 5., szerda

Ez az a világ, amit építettünk

A Csernobil-sorozat miatt lettünk HBO GO előfizetők, és bár sok jó filmet megnéztünk, nem igazán lettünk sorozatfüggők. Az izraeli A mi fiaink sorozatról már szintén posztoltam, ami nagy hatást tett ránk, de ez azért érthető, mert legközépsőbb lányunk erősen érintett a témában.
Most Kati olvasott valahol Az évek alatt című angol, a BBC által készített hatrészes minisorozatról (angol címe Years to Years), és bizony ez is a képernyő elé szegezett minket.
A sorozat cselekménye az elkövetkező 10-15 évben játszódik, amelyben a technológiai fejlődés töretlen, de ugyanakkor a világban szinte minden olyan dolog bekövetkezik, amitől most még csak szorongunk: klímakatasztrófa, migrációs válság, a technológiai fejlődés és a robotizáció nyomán kialakuló munkanélküliség, az amerikai-kínai kereskedelmi háború fegyveres konfliktussá eszkalálódása, a nemzetközi pénzügyi világ összeomlása, az Európai Unió szétesése.
Ebben a változó világban próbál boldogulni a manchesteri Lyons család, melynek tagjai (nagymama, négy unoka és párjaik valamint négy dédunoka) olyanok, mintha kifejezetten Semjén Zsolt bosszantására lettek volna így összeválogatva:
  • meleg férfi illegális bevándorló párjával;
  • bátyja ugyan heteró, de fekete-afrikai felesége van;
  • a két lánytestvérből az egyik mozgáskorlátozott, de ez nem zavarja, hogy alkalmi kapcsolatokból szüljön különféle bőrszínű és identitású (egyik pl. transzvesztita) gyermekeket;
  • a másik lánytestvér hivatásos aktivista, akit hol zöld mozgalmakban, hol pedig az establishment ellen harcol, hogy aztán a harc nyomán hatalomra kerülő diktatúrának legyen ádáz ellensége;
  • a transzvesztita dédunoka mellett van egy transzhumán is, akinek leghőbb vágya, hogy testétől megszabadulva feloldódhasson az egyetemes kibertérben;
  • egyedüli "normálisnak" talán csak a nagymama tekinthető, de hát kik vagyunk mi, hogy megmondjuk, ki a normális, másrészt a többi családtag is nagyon is szerethető érző emberi lény.
A világ és benne Nagy-Britannia a világot érő kihivásokra a létezhető legrosszabb módon válaszol: populista kormánnyal és a többi nemzettől elkülönülve sőt azok ellenében. Az emberek a régi nagy pártformációkban csalódva Európa-szerte populista minipártokat emelnek be a hatalomba, akik víz helyett olajjal próbálják oltani a kialakuló világégést.
A minisorozat kimagaslóan legjobb alakítását a populista miniszterelnököt alakító Emma Thompson nyújtja. Emma Thompsont először az Igazából szerelemben láttam, abban is nagyon hiteleset alakított, a Harry Potter-filmekben Sybil Trelawney-ként tűnik fel, a Nanny McPhee filmekben ő alakítja a legendás varázsdadát, a Sötét zsarukban O ügynököt játssza. Hihetetlenül hitelesen alakítja a gátlástalan, populista politikust, aki először a pc-beszéddel számol le, demagóg beszédeiben politikai ellenfeleit gyalázza, nem riad vissza a hírhamisítástól, miniszterelnökként még a BBC-t is betiltja. Hátborzongató párhuzamot éreztem sok politikussal: Trumppal, Salvinivel, Le Pennel, Orbánnal. Örültem is, hogy Petrát lekötötte a sorozat és végignézte mind a hat részt, mert ez tényleg felért egy-egy történelemórával.
Emlékszem, általános iskolás koromban meg kellett tanulnunk Dobó István várkapitány beszédét és az egri vár védőinek esküjét. Én a mai magyar diákokkal három beszédet taníttatnék meg: Martin Luther King Van egy álmom kezdetű beszédét, aztán bármilyen meglepő, ide sorolom Orbán Viktor 1989. június 16-án elmondott beszédét is. Ám a filmsorozat utolsó epizódjában a nagymamától elhangzott beszéd mindent überel. Annyira megtetszett, hogy ide beszúrom.

--
A Lyons család tagjaira hatott a nagyi beszéde, és ki-ki a saját szintjén megtette azt, amitől a világ szekerének rúdja visszaállt abba az irányba, amelyikben mi is látni szerettük volna a rendszerváltás hajnalán. Barátaim, nem a történelem alakít minket, hanem mi alakítjuk a történelmet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése