Parlament

Parlament

2020. február 11., kedd

Februári előadások

Úgy alakult, hogy öt napon belül háromszor is voltunk színházban (sőt, egyszer moziban is).
A Hatszín Teátrumban az Egy német Sors című monodrámát néztük meg Molnár Piroska, a nemzet színésze előadásában.
(Andorai Péter halála óta mindenki azt találgatja, ki lesz az új nemzet színésze. Csak érdekességként: a 2000-ben alapított cím eredeti birtokosai közül már csak Törőcsik Mari és Máthé Erzsi van életben. Molnár Piroska 2011-ben kapta meg a címet, Komlós Juci örökébe lépett.)
Brunhilde Pomsel Goebbels titkárnője volt, és 103 évesen (106 évesen halt meg!), 2014-ben írt egy önéletrajzi visszaemlékezést, ebből írt monodrámát Christopher Hampton. Már korábban is írtam arról, milyen óriási színészi teljesítménynek tartom a monodrámákat, a két évvel ezelőtt írt posztom óta láttuk még Péterfy-Novák Éva Egyasszony című darabját, valamint a Marmorstein Berta csodálatos élete című darabot Rák Kati előadásában (a férje, Czető Bernát László írta).
A Hatszín Teátrum közönsége kifejezetten nyugdíjas korú ballibekből áll, pedig mostanság egyre ritkább, hogy egy színházi közönség fiatalabb részéhez tartozzunk. Jó vevő volt ez a közönség a darab áthallásos momentumaira pl. a propagandaminisztériummal kapcsolatban nem volt nehéz Rogánra asszociálni. Az viszont tényleg elgondolkodtató, hogy a mi Brunhildénk hogyan tudott úgy Goebbels mellett dolgozni, hogy semmit sem tudott a szörnyűségekről. Egyedül a miniszter hat gyermekét siratta meg, akiket Goebbels az összeomláskor hidegvérűen megmérgezett. A háború végét 34 évesen érte meg, az oroszok öt évre bebörtönözték, de utána nyugdíjazásáig az NSZK közmédiájánál dolgozott (ja kérem, a szakma az szakma).

Petrával ismét láttuk a Recirquel társulat egy előadását, a Non Solus-t. Az Illés Renátó és Zsíros Gábor által előadott produkció a hagyományos cirkuszt ötvözte a balettel. A kb. egy órás műsort folyamatosan, szünet nélkül nyomták végig elektronikus zene és Bach muzsikájának egyvelegére. Bevallom őszintén, kissé zavartan néztem a két csupasz férfi testi közelségét, nézzétek meg az alábbi trailert, és megértitek, hogy mire gondolok.


Volt egy tavaly decemberről elmaradt előadás, Spiró György Honderű című darabja a Pestiben. Először is, mit jelent a cím? A Honderű egy, a magyar reformkorban 1843 és 48 között megjelenő ún. divatlap volt, melynek célja a magyar arisztokrácia elmagyarosodásának elősegítése, a felsőbb körök támogatásának elnyerése a magyar irodalom érdekében. A lap nagy támogatója Széchenyi István gróf volt, az ő javaslatára választotta ezt a nevet a lap. Széchenyinek egyébként annyira tetszett ez a szó, hogy azt javasolta, Pest-Budát is nevezzék át Honderűre, hiszen Pest németül pestist jelent, Buda német neve pedig Ofen, vagyis kályha. Azon bukott meg a gróf javaslata, hogy a Honderű franciául úgy hangzik: "honte de rue", vagyis "az utca szégyene". A Honderű 1848. március 18-án megjelent száma egyébként üdvözölte a március 15-ei eseményeket és lehozta Petőfi Nemzeti dalát.
A Honderű szereplői az első világháború idején született úri középosztály tagjai, akik osztálytársak voltak a Szent Imre Gimnáziumban, magas hivatali tisztségeket töltöttek be, tisztként harcolták végig a második világháborút, volt, aki hadifogságba esett, volt akit kitelepítettek, volt akit bebörtönöztek, dolgoztak minisztériumi tanácsosként és szénlehordóként, de mindvégig megőrizték úri tartásukat és derűjüket. Ez a bizonyos honderű segítette át őket az élet nehézségein. A három úriember (Kern András, Márton András és Lukács Sándor) valamint valamennyiük szíve hölgye, Annamária (Börcsök Enikő) ezzel az elnéző honderűvel emlékeznek vissza a múltjukra és ugyanígy viszonyulnak a rendszerváltás utáni ezredfordulós jelenhez. Dr. Rácz Vilmos 1927-ben kiadott Párbajkódexe alapján még kardpárbajt is vívnak két rozsdás szablyával, hogy egy lovagias ügyüket lerendezzék.
Egy színházmániás ismerősöm nem volt túl nagy véleménnyel erről a darabról, de én örültem, hogy Spiró írt egy ilyen komédiát is, Kati kicsit el is érzékenyült. Lehet, hogy egy leendő nemzet színészét láttuk a színpadon, hiszen úgy hírlik, Kern András is ott van a várományosok között (11 más jelölt mellett).



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése