Parlament

Parlament

2014. december 27., szombat

A Csodák Évének drámai csúcspontja

Nincs az a drámaíró vagy filmrendező, aki drámaibb befejezést adhatott volna 1989-nek, mint az Élet. 25 évvel ezelőtt karácsonykor a rögtönítélő bíróság halálra ítélte a Ceausescu-házaspárt, és az ítéletet azonnal végrehajtották, mégpedig példátlan kegyetlenséggel, géppuska-sortűzzel.
A történészek mind a mai napig vitatkoznak azon, hogy valódi forradalom vagy puccs volt 1989-ben Romániában. Mindenesetre az események Temesváron kezdődtek még december közepén a Tőkés László református lelkész háza köré vont élőlánccal. Az is tény, hogy a Ceausescu-rezsim bukása után országszerte megalakultak a Nemzeti Megmentési Tanács helyi szervei. Apám barátja, Jakab Zsigmond Farkaslakán, mint köztiszteletnek örvendő polgár, tagja lett a helyi tanácsnak és a közösség életét meghatározó olyan ügyeket próbáltak megoldani, mint a buszmenetrendnek a munkaidőhöz igazítása, vagy hogy milyen gyakran legyen a friss kenyér szállítása a község boltjaiba. Zsiga bácsi azt írta apámnak, hogy lehet hogy ezért még börtönbe kerül, de élete legfontosabb hetei ezek.
1989 december 24-én délelőtt lépcsőházunkban Németh Miklós faragta a fenyőfát, a biztonsági őr fogta a fa végét, mi lakók meg faggattuk a miniszterelnököt, mit tud a romániai helyzetről. Mondta, már csitulnak a harcok. A másnapi kivégzésről ő sem tudott.
Kétségtelen tény, hogy béketábor többi országában nem volt olyan erős szimbolikus akció a rendszerváltás során, mint Németországban a berlini fal ledöntése vagy Romániában a diktátor kivégzése. Az is érdekes, hogy nemzeti ünnep csak kevés országban kapcsolódik a '89-es eseményekhez. Németországban a Német Egység Napja az 1990. október 3-i újraegyesítésnek állít emléket, Szlovákiában és Csehországban pedig az 1989. november 17-ei Vencel téri diáktüntetést ünneplik meg. Sem nálunk, sem Romániában, sem Lengyelországban nem kapcsolódik nemzeti ünnep az 1989-1990-es rendszerváltáshoz. Pedig nyugodtan állíthatom, hogy 1989 életem legmozgalmasabb, legreménytkeltőbb, legfelemelőbb éve volt. Nem csoda, hogy 25 év után annyi keserűséggel gondolunk vissza meg nem valósult álmainkra.
És akkor most foglaljuk össze a Csodák Évének eseményeit képekben:
Összeül az Ellenzéki Kerekasztal (Antall József, Szabad György,
Salamon László, Orbán Viktor, Sólyom László)
Horn Gyula és Alois Mock bontják a vasfüggönyt
Újratemetik Nagy Imrét és mártírtársait
Meghal Kádár János
Nagy futás a Páneurópai Pikniken
Az NDK-menekültek átengedése Ausztriába
Megszűnik az MSZMP, megalakul az MSZP
Leomlik a berlini fal
A Ceausescu-házaspár a bíróság előtt
PS: Na, pont a köztársaság kikiáltását felejtettem ki majdnem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése