Parlament

Parlament

2014. január 22., szerda

A munkásmozgalom Csoda-Hárma

Az átkosban nem volt olyan pártiroda, ahol nem függött a falon a három szakállas arcképe: Marx, Engels és Lenin volt a munkásmozgalom Csoda-Hárma. A 60-as években még általában egy negyedik képkeretet is kirajzolt a koszcsík a falon: ott lógott valaha Sztálin képe.
A Három nagy gondolkodóból Marx és Engels olyanok voltak, mint a sziámi ikrek, leggyakrabban együtt ábrázolták őket, így öt éven keresztül, '81 és '86 között naponta ott szálltam át a 2-es villamosra/ról a Jászai Mari téren, ahol Segesdi György kubista szobra állt.

A két szakállas filozófus közvetlenül a Philishave-reklám alatt állt. Gyakran gondoltam arra, hogy néznének ki szakáll nélkül. Talán így:
Mindez onnan jutott eszembe, hogy a kurzus-szobrok korszakát éljük, régi szobrok dőlnek le, újak emelkednek. A két derék kőszobor is a Szoborpark lakója lett, de most legutóbb a Corvinus Egyetem épületében álló Marx-szobrot pécézte ki magának a KPP (Kereszténydemokrata Pszeudo-Párt) szóvivője. Valahogy 25 évvel a rendszerváltozás után épp a választási kampányban vette észre, hogy jé, ez a szobor még a helyén van.
A szobor már beépült az egyetemisták életébe. Vizsgák előtt a szoborhoz járulnak, hogy legalább egy pici kettest kikönyörögjenek maguknak, diplomaosztás után pedig szokás volt a szoborral fényképezkedni. Így tett apám is 2008-ban gyémántdiplomája átvétele után:
Hogy nálunk szerencsésebb országok mennyivel könnyedébben képesek a múltjukat feldolgozni, arra jó példa Németország. Chemnitz-ben, az egykori Karl Marx Stadtban mind a mai napig turista-látványosságnak számít a 4 méteres talapzaton álló 7 méteres Marx-fej, melyre büszkén mondják, hogy a világ legnagyobb szobor-feje:
A mögötte lévő 8 emeletes táblán pedig a világ összes nyelvén olvasható, hogy "Világ proletárjai, egyesüljetek!". De ugyanígy békén hagyták a Berlinben (persze az egykori keleti szektorban) lévő Marx-Engels-Forum-ot is:
Szerintem Segesdi György szobra ennél jobb, viszont kétségtelen tény, hogy itt a turista letelepedhet Marx ölébe is.
Karl Marx tagja egy másik triumvirátusnak is: Max Weber és Emile Durkheim mellett ő a modern társadalomtudomány megalapozója. Nem véletlen, hogy Bori már az ELTE gólyatáborában megkapta azt a pólót amin az alábbi motívum látható:
Vagyis arra inspirálja az ifjú társadalomtudós-palántát, hogy váljék őbelőle a szociológia negyedik nagy alakja.
Mivel a Corvinuson is oktatnak társadalomtudományt, nem valószínű Marx kiűzetése az egyetem aulájából. Legrosszabb esetben beteszik mellé Weber és Durkheim szobrát is.

Update 2014. szeptember 15.
Megint túl naivnak bizonyultam.  Naná, hogy ment Marx a Corvinus aulájából.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése