Parlament

Parlament

2024. április 2., kedd

Fekete húsvét Ukrajnában

Igaz, csak Ukrajna nyugati részén, a görögkatolikusok, katolikusok és protestánsok körében volt húsvét az elmúlt napokban. Az ortodoxok csak öt hét múlva ünneplik a húsvétot. A görögkatolikusok erőszakos áttérítéséről egy korábbi posztomban már írtam. De azért az elmúlt hét egész Ukrajna számára fekete hét volt.

Az történt ugyanis, hogy Oroszország célzott és tűpontos rakétatámadásokkal Ukrajna villamosenergia-rendszerének módszeres lerombolásába kezdett. Az alábbi Telegram-bejegyzésből sok minden kiderül.


----

A térkép nézegetése valamint 10 év szorgalmas orosztanulás a DeepL Translator fordításának eredményeképpen megtudhatjuk, hogy "Ukrajnát kilenc nagy hőerőmű (egyenként több mint 2000 MW beépített kapacitással) és három atomerőmű látja el. Ezek közül négyet megsemmisítettnek nyilvánítottak, egy másik, a Szlavjanszkaja pedig még a "különleges katonai művelet" előtt leállt, és úgy tűnik, nem üzemel, legalábbis nem találtunk róla híreket".

"Mindhárom fennmaradó, ukrán ellenőrzés alatt álló atomerőmű működik, és nem érte őket találat:
✅-Dél-ukrajnai atomerőmű
✅-Hmelnickij atomerőmű
✅-Rovno atomerőmű.

(Jól látható, hogy a zaporizzsjai atomerőmű a maga 6000 MW kapacitásával már orosz erőműnek számít, pedig ez Európa legnagyobb atomerőműve - PJ).

Mi lesz a következő? Mint látjuk, még ha a termelés egy részét gyorsan helyre is tudják állítani, még két-három napnyi ilyen támadás elég lesz ahhoz, hogy Ukrajna energiaszektora egységes rendszerként megszűnjön létezni. Az Európából származó energiaimport nem segít, helyi termelésre van szükség ahhoz, hogy az energiarendszer működőképes maradjon.
Tegyük fel azonban, hogy a közeljövőben nem lesz gyilkos csapás, és ennek oka a három atomerőmű. Rendszeres baleset (áramszünet) esetén az atomerőművek külső áramellátás nélkül maradnának, le kellene állítani őket, és dízelgenerátorokból kellene vészhelyzeti áramot biztosítani számukra.
És bár az erőművek tervezése rendelkezik ilyen esetekről, ezek elég komoly, politikai bonyodalmakkal teli vészhelyzetek számunkra, még akkor is, ha az atomerőművekben nem történik sugárveszélyes esemény."

Putyin szándéka nyilvánvaló: az ukrán közművek elleni célzott csapásokkal megbénítani Ukrajnát. A villamosenergia-ellátás akadozásával egyidejűleg akadozik a vízellátás (szivattyúk), a gázellátás (kompresszor-állomások), a közlekedés (vasút). Ez előbb-utóbb olyan elégedetlenségi hullámot vált ki, mely Putyin reményei szerint Zelenszkij bukásához vezet majd.

Egy korábbi posztomban írtam arról, hogy hazánk számított az Ukrajnából importált villamosenergiára, ebből a célból Szabolcsbákán 2020-ban új alállomást létesítettünk, itt végződik az Ukrajnából érkező 750 kV-os távvezeték (magyar gyártmányú 750/400 kV-os transzformátorokkal), és itt került volna szétosztásra Magyarország, Szlovákia és Románia felé. Nem sokáig élvezhettük ennek a beruházásnak az áldásos hatását.

Az orosz-ukrán háború jelenlegi eldurvuló szakaszában kétféle békés kimenetet tudok elképzelni:

  1. Putyin (és Orbán) által preferált változat: A tömeges sorozások, a romló közszolgáltatások miatt Zelenszkij megbukik és jön helyette egy oroszbarát vezető, egy Lukasenka V2.0. Mint tudjuk, egy ilyen helyzetért Orbán is mindent megtett, Magyarországon tárgyalt volna a bukott ukrán elnökkel, Petro Porosenkoval, ha le nem fülelik a határon a volt elnököt. Ebben az esetben Oroszország megtarthatná a négy szakadár ukrán megyét (Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon) és a Krímet, Ukrajna elfehéroroszosodna és nem is álmodhatna sem uniós sem NATO-tagságról.
  2. Egy talán még elérhető változat: Oroszország megtarthatja a szakadár megyéket és a Krímet, Ukrajna újjáépítésébe beszáll Európa és az USA (és Kína is biztosan), és a lehető leggyorsabban csatlakoznak az Unióhoz és a NATO-hoz. Ez elrettentené az oroszokat, hogy tovább nyomuljanak nyugat felé, és az orosz határ sem itt lenne nálunk Csapnál, állandó fenyegetést jelentve.
  3. A szerintem már nem elérhető változat: Ukrajna visszanyeri területi integritását az 1991-es határokig, beleértve a Krímet is. Ez az Ukrajna aztán szép fokozatosan csatlakozna az Unióhoz és a NATO-hoz. Sajnos ez a hajó már elment.
Szerintem minél hamarabb a 2. változat elérésére kellene törekedni. Addig is minden elismerésem az ukrán energetikai szakembereknek, akik emberfeletti erőfeszítéssel próbálják fenntartani az ország energiaellátását.

Update 2024.04.27.
Az ukrán energetikai létesítmények orosz támadása töretlenül folytatódik 😢

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése