Parlament

Parlament

2024. április 26., péntek

Beszkárt-kalauz

Tudjátok, mi az a Beszkárt, egészen pontosan BSzK Rt? Hát Budapest Székesfőváros Közlekedési Részvénytársaság, a BKV elődje. Több mint 100 éve hozták létre a főváros tömegközlekedésének lebonyolítására. A villamosokon és autóbuszokon szolgálatot teljesítő jegyárusok voltak a Beszkárt-kalauzok. Élet és halál urai voltak, ha egyszer lecsengették a villamost, akkor a villamos le volt csengetve és slussz: se le- se felszállni már nem lehetett.


Édesapám a Beszkárt-kalauzokban látta megtestesülni azoknak az embereknek az archetípusát, akik minden feléjük irányuló kérdést vagy gesztust személyük ellen való támadásnak fognak fel.

- Bocsánat, hányadik megálló a Nyugati Pályaudvar?
- Inkább kapaszkodjon, ne kérdezősködjön!

- Csak egy tízesem van, tud visszaadni?
- Kalauz vagyok, nem pénzügyminiszter, ha csak ilyen nagy pénze van, menjen taxival!

Mostanában a politikusok is kezdenek egyre inkább Beszkárt-kalauzokká válni, olyan lett a Parlament, mint egy zsúfolt 66-os villamos a '60-as évekből. A legártatlanabb kérdésre is egymást kezdik gyalázni.

Ezelőtt egy hónappal a paksi atomerőműben - pont a 4-es blokk nagyjavítása közben - villamos védelmi működés miatt kiesett az 1-es blokk is a termelésből egy napra. Ilyenkor az a szokás, hogy az erőmű csak egy kurta közleményt tesz közzé a honlapján:

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 1. blokkján 2024. március 25-én 10 óra 45 perckor automatikus védelmi működés történt, aminek következtében a reaktorblokk leállt.  Az eseménynek nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nincsen, a szakemberek dolgoznak a probléma megoldásán.

Az erőmű kommunikációs igazgatója egyébként az a Dr. Kovács Antal, aki az 1992-es atlantai olimpián cselgáncsban aranyérmet szerzett és mind a mai napig ő az egyetlen magyar cselgáncsozó, akinek olimpiai aranya van. Sportolói körökben csak Atom Antinak hívják. Valószínűleg nemzetközi standardokat követnek ezekkel a rövid közleményekkel, mert egyébként az atomerőmű közösségi tájékoztatása mintaszerű: van múzeumuk és látogató központjuk, lehet őket követni Facebookon és a honlapjukon is mindent meg lehet tudni az atomerőmű működéséről.

De azért azt is tudomásul kell venni, hogy az atomenergiát nagyon sok bizalmatlanság övezi. Pont ma van a csernobili baleset 38. évfordulója. Ráadásul a háborús időkben egy új orosz atomerőmű építését is sok ellenérzés kíséri. Szóval egy ilyen bizalmatlan légkörben a kormányzat elemi érdeke volna, hogy oszlassa az emberekben a kétségeket. Ehelyett Beszkárt-kalauz módjára viselkednek.

Történt, hogy az említett eseménnyel kapcsolatban Tóth Bertalan MSZP-s képviselő a Parlamentben ezt a kérdést intézte a miniszterhez:

1. Mi okozta a Paksi Atomerőmű 1-es blokkjának március 25-i leállását?

2. Miért nem adtak hírt a szokásos módon az üzemzavarról?

Lantos Csaba miniszter a válaszadást államtitkárának, Koncz Zsófiának szignálta ki. Koncz Zsófia úgy került be az országos politikába, hogy BAZ megye 6. számú választókerületének országgyűlési képviselője, Koncz Ferenc motorbalesetben váratlanul meghalt, ezért időközi választást írtak ki. A képviselői posztért ringbe száll a néhai képviselő lánya, a volt fidelitasos Koncz Zsófia és egy jobbikos képviselő, Bíró László. A korábban egy Facebook-posztban zsidózó íBrót a karaktergyilkos kormánymédia ízekre szedte, így Koncz 51%-kal képviselő lett Bíró 46%-ával szemben.

Koncz Zsófiát még Palkovics László nevezte ki államtitkárnak, Lantos Csaba pedig megtartotta. Hogy a jogász végzettségű hölgy mennyire ért az energetikához, az nem tudható, viszont Beszkárt-kalauznak egészen biztosan jó lenne. Ezt a pökhendi választ sikerült ugyanis adnia:

Nem túl hiteles, amikor az. MSZP és személy szerint Ön az ellátásbiztonságért aggódik. Amikor az Önök pártja vezetésével a baloldal kormányzott, felelőtlenül külföldi kézbe adták az energiavállalatokat és a földgáztárolókat, igy tizenötször emelkedtek az energiaárak, szó nélkül hagyták megsarcolni a magyar családokat.

Képviselő Úr most azt a magas szintű nukleáris biztonságot félti, melynek a további jogi garanciáit nyújtó atomtörvény módosításáról szóló törvényjavaslat elfogadását Ön nem támogatta...

Kérem Képviselő Urat és az MSZP frakcióját, hogy a Paksi Atomerőmű működését és a nukleáris energia témáját még a választások közeledtével se akarják politikai hangulatkeltésre használni.

Hogy e helyett mit kellett volna sokkal inkább válaszolnia? Hát valami ilyesmit, hogy:

  • Egy atomerőmű védelmi berendezései egyrészt megvédik az erőművet és környezetét az üzemzavaroktól, másrészt az erőmű főberendezéseit egy esetleges károsodástól;
  • A védelmi rendszerek hibátlan működése a garancia arra, hogy az atomerőművet biztonságosan lehessen üzemeltetni;
  • A villamosenergia-termelésben bekövetkező elektromos védelmi működések a nukleáris technológiára semmiféle hatással nincsenek.
Minden esetre az átlag ember meghallgatva az államtitkár asszony válaszát arra gondolhatott, hogy ezek már megint eltitkolnak valamit. Ez az ostoba nő meg csak annyit értett az egészből, hogy már megint itt egy remek alkalom beolvasni a baloldalnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése