Parlament

Parlament

2024. április 10., szerda

Minden nap Karácsony

Bár a hivatalos kampány még nem kezdődött el, de a közszolgálatinak csúfolt állami híradóban már minden reggel lemegy egy 5-8 perces hírblokk Karácsony Gergely lejáratására. Van, hogy egyszerűen leadják Szentkirályi Alexandra aktuális propaganda-videóját (Értitek? Egy hírműsorban!), amiből megtudhatjuk, hogy Karácsony azért A.L.K.A.L.M.A.T.L.A.N., mert nincs jogosítványa, rosszul beszél angolul és még egy villanykörtét sem képes becsavarni.

Viszont már hónapok óta fut egy szappanopera Karácsonyról, amit a propagandasajtó "Lánchíd-botrány"-nak vagy "Hídpénz-botrány"-nak nevez. Történt ugyanis, hogy tavaly ősszel házkutatást tartottak egy foglalkozásától eltiltott ügyvédnél, Vig Mórnál adócsalás és okirathamisítás gyanúja miatt. Hetekig csak azon lovagoltak, hogy Vig Mór annak a Vig Dávidnak a testvére, aki történetesen az Amnesty International Magyarország igazgatója. Lám-lám, mondták, bűnöző mind a kettő.

Aztán valaki kiszúrta, hogy Vig Mór egyik cégével, a Sunstrike Kft-vel kapcsolatban az adóhatóság adatokat kért az A-Híd Zrt-től is. Mint kiderült, az A-Híd is adott megbízásokat a Sunstrike-nak, melyből Vig Mór jelentős összegeket vett ki készpénzben. És itt elkezdtek zakatolni Rogán propagandagépezetének kerekei: De hiszen a Lánchidat is az A-Híd újította fel! Máris elvezettek a szálak Karácsonyhoz: az A-Híd Zrt. a Lánchíd-projektért kenőpénzt fizetett, amit Vig Mór cégén keresztül fizetett ki!

Az A-Híd alapvetően állami út- és vasútépítéseken végez munkát, de szokott megbízásokat kapni a MOL-tól is, és számukra a Lánchíd felújítása csak zsebpénz volt, de erről valahogyan nem hallani a "Hídpénz-botrány" kapcsán. Az A-Híd persze nyilatkozott az ügyről, de ez sohasem hangzik el az állami médiában:

"Az A-Híd Zrt.-nek nem kivitelezésre vonatkozó és nem kivitelezéshez kapcsolódó szerződése volt az eljárás alatt álló céggel, az nem kapcsolódott közbeszerzésen elnyert projekthez, így értelemszerűen a Lánchíd felújításához sem. A szerződések teljesítését az A-Híd Zrt. felé igazolták, a kiállított számlák ellenértéke kizárólag az eljárás alatt álló cég számlájára került utalásra. Külső cégek gazdálkodására, kapcsolatrendszerére és egyéb működésére a teljesítésen túl az A-Híd Zrt.-nek semmilyen rálátása és ráhatása nincs. Adatszolgáltatóként a hatósági eljárás egyéb részleteit (okát, résztvevőit, helyszíneit stb.) nem ismerjük, de mi is megdöbbenve olvassuk az arról szóló sajtóhíreket, így azt is, hogy a hatósági eljárással érintett cég az ATV-vel beszállítói kapcsolatban állva az ATV-nek is kárt okozott. Hangsúlyozzuk, hogy az A-Híd Zrt. nem alanya a hatósági eljárásnak, csak a külső cégekkel kapcsolatos adatokat szolgáltatott a NAV felé. Az A-Híd Zrt., mint minden nagyvállalat, több ezer külső céggel állt, illetve áll kapcsolatban, és nem ez az első eset, hogy a hatóságok információkat kértek tőlünk. Ahogyan az eddigiekben, ebben az esetben is maradéktalanul eleget tettünk az adatszolgáltatási kötelezettségeinknek, a jogszabályokat mindenben betartva működünk, és természetesen a későbbiekben is együttműködünk a hatósággal."

A Valólanul című filmből megtudhattuk, hogy pár hónappal a választások előtt megindított karaktergyilkosság már bírósági úton nem állítható meg, hisz évekig tart egy rágalmazási vagy személyiségi jogi per. Pedig a Lánchíd-projekt akár sikertörténet is lehetne, a szerződött költségkereten és a határidőn belül ritkán valósul meg ilyen nagy projekt.

Karácsony ellen az egyik fő érv, hogy drágábban szerződött le a Lánchídra, mint a Talóséknak adott ajánlatban szereplő összeg. Csakhogy ez nem így van. Ahogyan azt egy korábbi posztomban is leírtam, Tarlósék a Lánchídra, az Alagútra és a pesti hídfőre kértek ajánlatot, ami bruttó 35,3 milliárd forint volt. Még Tarlósék nyilvánították eredménytelennek a pályázatot, és Karácsonyék már csak a Lánchíd rekonstrukciójára indítottak új közbeszerzési eljárást, melyet szintén az A-Híd nyert 26,8 milliárdos ajánlatával. A korábbi ajánlatban a Lánchídra vonatkozó költségtételeket összeadva 21,8 milliárd jött ki, ezért most azt kérdezik Karácsonytól, miért nem rendelte meg ennyiért a felújítást. Nos, még ha el is vállalta volna ennyiért az A-Híd, ez a közbeszerzési szabályok megsértése lett volna: megváltozott műszaki tartalom esetén kötelező új eljárást kezdeni.

És persze megvan a magyarázat: azért lett drágább a Lánchíd, hogy pénzt lehessen belőle kiszivattyúzni. Mostantól fogva a választásokig minden nap megkérdezik majd Karácsonyt: hol a lé? Aztán majd valamikor 2030 táján megnyer néhány rágalmazási pert, amikor már senki sem emlékszik majd az egész ügyre. Viszont az én kedvenc szórakozásom annak a filmrészletnek a megtekintése, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tett közzé, és az látható rajta, hogyan kezdődik a házkutatás Vig Mór házában: a nappaliba benyomul vagy 10 TEK-es, az emeletről pedig lebotorkál gatyában Vig Mór és pongyolában egy testes asszonyság, talán a felesége. A következő snittben már azt látjuk, hogy a férfi és a pongyolás nő is a földön fekszik, rajtuk egy-egy TEK-es térdepel. Sohasem lehet tudni, hogy egy pongyolában hány maroklőfegyver vagy kézigránát rejtőzik. 😀


---


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése