Parlament

Parlament

2020. január 5., vasárnap

ALDI a szomszédban

A 2019-es év egyik pozitív fejleménye, hogy közvetlen közelünkben, a Mészáros utca és a Zsolt utca kereszteződésében, Magyarország első, 1966 óta üzemelő Shell-benzinkútja mögött egy ALDI üzlet nyílt.
Gyerekkoromban a Zsigmond téri házunk földszintjén volt a közért, már 8-9 éves koromtól rendszeresen leküldtek egyedül vásárolni. Kezdetben pult-pénztár-pult szisztémában működött, aztán hamar önkiszolgáló üzletté vált. Ha valamit mégsem kaptunk meg itt, pár sarokkal arrébb, a Lukács utcában volt egy hasonló méretű kis közért. Kezdetben tejeskannában hordtuk haza a tejet, a hatalmas fém tartályokat hajnalban dobálták le a teherautóról, még mindig a fülem cseng a zajuk.
Házunk és a közért 1961-ben (Fortepan)

Ma a közért helyén kiadatlan üzlethelyiség
(Google StreetView)
Amikor 1981-ben a Bimbó útra költöztünk, a legközelebbi közért a Mártírok útján (ma Margit körút) a Szivárvány áruházzal szemben (ma kormányablak) volt. A Keleti Károly utcai kisbolt csak később nyílt meg, ahogyan a Szász Károly utcai pincében kialakított Robertó, később G'Roby. A G'Roby-t egy nagyon tehetséges üzletember, Gárdonyi Róbert alapította, és mára már minden bizonnyal országos üzletlánca lenne, ha álmainak véget nem vetett volna tragikus halála. Gárdonyi Róbert és fia hobbi túraautósok voltak, és 2010-ben mindketten balesetet szenvedtek Dél-Afrikában. Emléküket egy furcsa emlékmű őrzi a pesterzsébeti Duna-parton, a G'Roby logisztikai bázisának közelében.
Gárdonyiék névtelen emlékműve
Az üzlet '91-ben nyílt meg, akkor már öt éve nem a Bimbó úton, hanem a Lovas úton laktam, de a nagy bevásárlásokat a törökbálinti CORA 1997-es megnyitásáig a G'Roby pincelabirintusában intéztük. Ma már nehéz elképzelni, hogy gurulós korsár nélkül, parkolási nehézségekkel küzdve miként volt ez megvalósítható, de a G'Roby mind a mai napig nagyon népszerű, Budapesten öt boltjuk van.
Nehéz elképzelni, de ez Buda egyik legnépszerűbb közértje
'86-ban költöztem a Lovas útra (akkor még Sziklai Sándor utca), és legénykoromban, vagyis 1990-ig leggyakrabban a Szentháromság téri közértben vásároltam. Az üzlet még mindig üzemel, jelenleg CBA.
A Szentháromság téri közért
 A CORA megszűnése, vagyis 2001 után nagy bevásárlásaink először a Mammutba, majd a Zsolt utcába költözésünk után a Mom bevásárlóközpontba tevődött át. Persze kerestük a kisebb boltokat is, ahová csak leszalad az ember. 2002-ben volt is egy kisbolt a Mészáros utca és a Hegyalja út sarkán, de az hamar megszűnt. A Zsolt udvarban hol megnyílt, hol bezárt egy kisközért, de mindig haldoklott. Kint a Hegyalja úton két bolt is van: a libanoni boltja, mely friss árút alig tart, de a libanoni boltos a pénztárban ülve mindig virággal kedveskedik a háziasszonyoknak. Kicsit feljebb, a Duna felé pedig van egy 0-24 bolt, ha az éjszaka közepén kellene valami.
Amíg Budaörsön dolgoztam, bevásárlásnak ott volt nekem a TESCO. Közepes méretű közértnek ott volt nekünk a Naphegy téri CBA, és 5-6 éve a Mészáros utcában is nyílt egy SPAR. De 2019-ben az ALDI nagyot fordított a helyzeten.
Az ALDI-ról először még a '80-as években halottam: Németországban kint dolgozó ismerősöm azt mesélte, hogy egyszer a főnöke rajta kapta, hogy az ALDI-ban vásárol, és kérdőre vonta, hogy talán nem kap elég fizetést, hogy a szegények boltjában kénytelen vásárolni. Nagyjából 10 éve jelentek meg az ALDI-üzletek Magyarországon, de Kati látókörébe csak akkor került, amikor az irodájukkal szemben, a Báthori utcában megnyílt egy üzletük, nekem meg akkor, amikor Budaörsön, a Praktiker mellett nyílt egy ALDI. Munka után gyakran vásárolt Kati a munkahelyéhez közeli üzletben, és a lányok gyakran megmosolyogták, hogy "á"-val ejti: "áldi".
Aztán észrevettük, hogy a Zsolt utca végében, a Duna Televízió egykori garázsa helyén építkezés kezdődik. Nyárra meg is nyitott az új ALDI.
Az egykori garázsépület
És a helyén megnyílt üzlet
Pont jókor jött ez a bolt: többszöri munkahely-változtatásom miatt már egyre ritkábban ejtek útba nagy bevásárló központokat, Kati is inkább ide tér be, ha munka után kell valamit vásárolni. Este 10-ig le lehet ide szaladni, ha eszébe jut az embernek valami, vasárnap délután 2-ig.
17 évvel a Zsolt utcába költözésünk után lett egy nagybolt a szomszédunkban. Kell ennél több?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése