Parlament

Parlament

2018. június 7., csütörtök

Újabb átverések

Időről időre beszámolok engem vagy környezetemet ért átverésekről vagy átverési kísérletekről, például itt, vagy itt.
Kb. fél éves történet, hogy közel a munkahelyemhez, 200 m-re a benzinkúttól egy körforgalom kijáratában állt egy autó és a vezetője elég elkeseredettnek tűnt. Megálltam és kérdeztem tőle, hogy tudok-e valamit segíteni. Azt mondja, adjak neki egy kis benzint, mert nemsokára kifogy neki és nem fog tudni hazamenni. Mondom, itt a benzinkút, miért nem áll be tankolni. Mert nincs nálam a tárcám - mondja. Hát én nem kezdek benzint szivornyázni, adtam neki 2000 Ft-ot. Mondta, hogy írjam fel a nevem meg a címem, mihelyst hazaér, küldi a pénzt. Na, hát azóta is küldi. Én meg azon gondolkodom, hogy sok lejmolóval találkoztam, de olyannal, aki autóval próbálkozik, még nem. Nálam működött az autós szolidaritás, ezt használta ki.
Persze a különféle kereskedelmi átverések a legelterjedtebbek, ezek már nem a segítőkészségünkre, hanem a kapzsiságunkra apellálnak. A Wizz Air nevében a Facebookon kb. félévente próbálnak csalást elkövetni, egy eurós vagy éppen ingyen jegyet kínálva. Érdekes, hogy annak ellenére sokan lépre mennek, hogy jól láthatóan a magyar szöveg gépi fordítással készült és teljesen értelmetlen.
A telereklámok nem sokkal a rendszerváltozás után kezdtek el terjedni a kereskedelmi televíziózással. Mindenféle szart hirdettek, kedvencem a "Dobd el a rúdantennádat!" szlogen volt. Egy ócska szobai parabolaantennáról - mely csak a helyi adók vételére volt alkalmas - próbálták a naiv vevőknek bemesélni, hogy műholdas adásokat is fogni lehet vele. Volt egy kollégám, egy idős műszerész, aki minden ilyennek bedőlt, sok ócskaságot összevásárolt abban az időben.
De televíziós csodaantennát azóta is reklámoznak, mert az emberek nem szeretnek sok pénzt fizetni a kábelszolgáltatóknak. Nagy pénzeket fizethet reklámra ez a cég, mert szinte minden internetes portálon feltűnnek.
A cég azt próbálja bizonygatni, hogy teljesen felesleges kábelszolgáltatónak előfizetni, vagy a földi sugárzású kódolt adókhoz dekódert vásárolni, mert ez az antenna minden, de tényleg mindent összeszed a levegőből. És ennek bizonyítására nem átallanak hamis Facebook-profilok százait létrehozni boldog felhasználók kommentjeivel.
A cég neve folyvást változik, de a módszer ugyanaz. Gondolom a vevők hamar rájönnek, hogy csak a földi sugárzású kódolatlan adásokat foghatják vele, azt is annak függvényében, hogy milyen messze vannak az adótól, de akkor már futhatnak a pénzük után.
És végül itt a nagy kedvenc, az "árammegtakarító", az electricity saving box. Ez is futott már több néven, a hirdetésekben időről időre felbukkan.
Katt a nagyobb képért
Már a fenti kép is egy gyöngyszem: ohmikus fogyasztóknál, mint a vasaló vagy a vízforraló, 35-45 % energiamegtakarítást ígér. Ezek villamosenergiából hőt fejlesztenek, egyszerű a képlet: kevesebb áram - kevesebb hő. A kép jobb szélén az akkumulátoros (!) fúró is kevesebbet fog fogyasztani.
A mosógépnél és szárítógépnél (amit valamiért számítógépnek írtak) már fellép úgynevezett meddő teljesítmény: olyan teljesítmény, melyet a motorok egy fél periódusnyi időre "kölcsönvesznek" a hálózatból, a következő félperiódusban pedig visszaadják. A meddő teljesítményt azonban a fogyasztásmérők nem mérik, ez legfeljebb a nagyobb áramerősség miatt a fali vezetékekben fellépő elhanyagolhatóan minimális veszteséget emeli meg, de ez alig forintosítható. Ez a meddő teljesítmény valóban csökkenthető, ha ugyanabba az aljzatba, amelybe a mosógépet csatlakoztattuk, egy kapacitív fogyasztót - meddőkompenzátort - is csatlakoztatunk, mert akkor a mosógép félperiódusonként innen kölcsönzi a meddő teljesítményt, nem pedig a hálózatból. Viszont a csodakészüléket úgy reklámozzák, hogy a lakás tetszőleges aljzatába becsatlakoztathatjuk. A reklámszöveg szerint "számtalan kutatás" erősíti meg a készülék hatékonyságát, növeli a villamos berendezések élettartamát, sőt csökkenti a káros mágneses sugárzást. Persze, és megakadályozza a korpásodást, valamint elmúlik tőle a körömgomba!
Katt a nagyobb képért
A fenti képről nemcsak az derül ki, hogy Aliz mennyire elégedett, hanem hogy Kecskeméten már euróban fizetik a villanyszámlát! Aliz okos nő, egyszer már ugyan átb@szták egy ilyen készülékkel, de most vett mégegyet.
Drága barátaim, ne hagyjátok magatokat becsapni, átverni, megkárosítani!

2 megjegyzés: