Parlament

Parlament

2018. június 26., kedd

Pécs, Tollerek, Pávák

Van úgy, hogy egyetlen újsághír kapcsán egy csomó emlék zúdul az emberre.
Az újsághír arról szólt, hogy méltatlanul fiatalon, 47 évesen elhunyt Toller Tünde, Toller László özvegye. Egy 14 éves (mint a Petra) árvát hagyott maga után.
2002 szilveszterén lakodalmat ünnepeltek a pécsi Palatinus Hotel báltermében. Abban az évben az újévet mi is Pécsett köszöntöttük, szintén a Palatinusban voltunk nagy társasággal vagy négy éjszakát. Sógorom ismerte a szálloda akkori igazgatóját, Krausz Györgyöt, így még valamekkora kedvezményt is kaptunk. Mi persze a szomszédos kisteremben ünnepeltünk, de sógorom átment gratulálni az ifjú párnak, az akkor 52 éves Toller Lászlónak, Pécs polgármesterének, és a nála 21 évvel fiatalabb ifjú asszonynak, Tündének. Sógorom ugyanis ismerte Páva Zoltán MSZP-s képviselőt, aki meghívott vendég volt a lagziba, ő ajánlotta: Gyere Andris, bemutatlak a Lacinak.
2002. szilveszter, Pécs

Tollernek nemcsak az új (sorban a harmadik) házassága adott okot örömre, de a tavaszi országgyűlési választásokon ismét parlamenti képviselő lett, az őszi önkormányzati választásokon pedig ismét Pécs polgármestere.
Három és fél évvel később érte Tollert a végzetes autóbaleset: hivatali sofőrje által vezetett autóval egy szemben jövő autó miatt leszorultak az útról. Toller László éber kómába került, sofőrje meghalt. Akkor már volt egy két éves gyermekük.
Felesége, Tünde kitartóan küzdött Toller László felépüléséért, de hiába, 2010-ben elhunyt. Mivel a 2006-os őszi önkormányzati választásokon nem indulhatott, Pécs új polgármestere a szintén MSZP-s Tasnádi Péter lett, aki azonban 2009-ben rákban meghalt. Pécs készült a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa eseményeire, de Toller és Tasnádi tragikus halála miatt szinte az összes beruházás késett. 2009-ben Tasnádit a fideszes Páva Zsolt (megint egy Páva) követte. Páva nagy lendülettel vetette bele magát a városvezetésbe, de a lemaradást már nem sikerült behoznia.
Amikor 2010-ben Katival Pécsett ünnepeltük a 20. házassági évfordulónkat, sajnos félkész állapotban találtuk a Zsolnay-negyedet, a Zsolnay-mauzóleumot. A Kikelet Szállodában laktunk, amit sajnos azóta bezártak.
Az azóta bezárt Hotel Kikelet teraszán 2010-ben
A restaurálás alatt álló Zsolnay-mauzóleum 2010-ben

Mint ahogyan már abból a társaságból is sokan meghaltak, akikkel 2002-ben együtt szilvesztereztünk, és nemcsak az idősek közül, de Andris sógorom legjobb barátja is. Páva Zsolt azóta sok beruházást befejezett, el is adósította a várost, ami miatt a pécsi önkormányzat fideszes frakciója kénytelen volt rövidebb pórázra fogni a polgármestert. Arra azért futotta az erejéből, hogy tavasszal betiltsa a Zsolnay-negyedben azt a színházi előadást, melyben Alföldi Róbert játszotta volna a főszerepet.
Nővérem most tért haza Pécsről. Részben egy országos népművészeti találkozón volt, másrészt barátnőjével - férjét nem nagyon tudja ilyesmire mozgósítani - vett részt azon a wellness-hétvégén, amit tőlünk kapott ajándékba 65. születésnapjára. Gyönyörű fotókat mutatott a Zsolnay-negyedről, amelynek már 2010-re el kellett volna készülnie, de Toller László balesete miatt ez nem valósulhatott meg.
És visszatérve az özvegyére, Toller Tündére. Neve pár hónapja már előkerült, amikor arról olvashattunk, hogy Nyugotszenterzsébeten egy kilátónak álcázott buszmegállót adtak át, mert csak így lehetett uniós forrásra pályázni.

Toller Tünde a falu alpolgármestere volt.
Nyugodjon békében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése