Parlament

Parlament

2018. június 16., szombat

Akár egy negatív fénykép

Ha valaki ma tekint arra a fiatalemberre, aki 29 évvel ezelőtt, Nagy Imre és mártírtársai újratemetésén egycsapásra országosan ismertté vált, az egy negatív fényképet láthat maga előtt. Orbán Viktor mára szinte mindenben az ellentéte lett annak a lánglelkű szónoknak, akit akkor megismertünk.

Liberalizmus

Talán azt már mindenki tudja, hogy a Fidesz liberális pártként indult. 1992 és 2000 között tagjai voltak a Liberális Internacionálénak, sőt, Orbán volt a szervezet alelnöke. Mikor 1998-ban a kisgazdákkal közösen kormányt alakíthattak, a meggyengülő MDF után hirtelen üressé vált a nemzeti konzervatív politikai tér. A Fidesz habozás nélkül foglalta el a sakktáblán ezt a mezőt, magukat polgári pártnak definiálva. A "polgári" szó ellen senkinek nem lehetett kifogása, hiszen pont azt vártuk a rendszerváltástól, hogy megerősödik az öntudatos, saját sorsát a kezébe vevő, saját ügyeiről maga döntő magyar polgárság.
Másfél évtizedig a Fidesz "polgári szövetségként" működött, aztán 2014-ben a bálványosi szabadegyetemen a frissen újraválasztott miniszterelnök meghirdette az illiberális államot, egyben kijelentve, hogy Európában a liberalizmus tévútnak bizonyult.
Négy év kellett, hogy a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt megelégelje az illiberalizmus hirdetését, és idén tavasszal ultimátum elé állították Orbánt: vagy szakítanak az illiberalizmussal, vagy repülnek a néppártból. Orbán Brüsszelből hazatérve már azt hangoztatta, hogy kormányunk a kereszténydemokrácia értékei mentén végzi a a néptől és Istentől kapott kétharmados felhatalmazás alapján tevékenységét.

Kereszténység

A '90-es évek elején a Fideszről az terjedt el, hogy valahányszor a Parlamentben egy kereszténydemokrata politikus emelkedett szólásra, "Csuhások, térdre imához!" bekiabálással zavarták meg a felszólalását. Bár ezt nem jegyezte fel az Országgyűlés jegyzőkönyve, azt viszont igen, hogy Andrásfalvy Bertalan akkori oktatási miniszter panaszkodott, hogy valahányszor szólásra emelkedik, a fideszesek azt kiabálták: "Térdre imához vagy énekeljük el a Himnuszt!".
Orbánék a történelmi egyházakat megvetették, mert úgy vélték, hogy kollaboráltak a kommunistákkal. Orbán maga is egy, a régi rendszerben üldözött kisegyházhoz, a Magyar Evangéliumi Testvérközösséghez vonzódott, annak vezetőjét, Iványi Gábort lelki támaszának tekintette, ő eskette az Orbán házaspárt, ő keresztelte gyermekeiket.
A Fidesz fanyalogva fogadta 1997-ben a szocialisták és a Szentszék közötti államközi szerződést, akárcsak az MSZP koalíciós partnere, az SZDSZ.
Mára a helyzet gyökeresen megváltozott. A Fidesz először csak állandó koalíciós partnerévé tette a Parlamentbe saját jogon már több mint két évtizede be nem jutó KDNP-t, hogy mostanra a kereszténydemokrácia eszméjét is teljesen elorozza tőlük. Iványi Gábor egyháza állítólag Orbán utasítására veszítette el egyházi státuszát. Bűnük az volt, hogy kritizálni merték a kormányt. Tegnapi hír, hogy Semjén Zsolt egy képviselői kérdésre világossá tette, hogy a MET sohasem lesz hivatalos egyház.
A vatikáni szerződést 2013-ban újratárgyalták, pár éve keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárság alakult, és most készülnek betenni az Alaptörvénybe a keresztény kultúra védelmének kötelezettségét.

Oligarcha barátok

Orbán Viktor legrégebbi barátja a már a középiskolában megismert Simicska Lajos, akit a legokosabb fideszesnek tartott. Barátságuk 35 évig volt töretlen. Simicska, a nagy gazdasági kombinátor intézte a Fidesz gazdasági ügyeit, első nagy húzása az állami apportként kapott pártszékház eladása volt. A milliárdos jóbarát az első Fidesz-kormányban az Adóhivatal elnöke is volt, 2002 és 2010 között pedig lényegében ő finanszírozta a pártot.
2010 után a miniszterelnök nem volt hálátlan, szinte az összes nagy állami beruházást Simicska cége, a Közgép nyert el. Aztán 2015 tavaszán eljött a G-nap. A pletykák szerint Simicska nem értett egyet az oroszokhoz való törleszkedéssel. A megbízások megcsappantak, Simicska bepöccent, a többi már ismert.
Simicska helyett került új barát a falubéli vállalkozó, Mészáros Lőrinc személyében. Mészáros gyorsan átvette Simicska helyét, pár év alatt Magyarország második leggazdagabb embere lett, mindent felvásárol állami hitelből, legyen az megyei újság, szállodalánc, erőmű vagy éppen egy pénzintézet. Simicskát még a veszprémi női kézilabdacsapat elnöki székéből is kitúrta.

Soros György

Orbánnak nem az volt a baja, hogy a rendszerváltáskor Soros-ösztöndíjjal tanult. Sok keresztény-konzervatívnak tekinthető ismerősöm volt Soros-ösztöndíjas, hiszen Sorosék nem egyes ideológiákat támogattak, hanem a nyitott társadalmat. Ma Nyugat-Európában találunk szocialista, keresztény-konzervatív és liberális kormányokat, de szinte valamennyi nyitott társadalomnak tekinthető, hiszen a társadalmi párbeszéd folyamatos, a fékek és ellensúlyok rendszere kiforrott és stabil, a sajtó szabad, a civil szervezetek virágoznak.
A '90-es években Orbán számos fórumon adott hangot a nyílt társadalom eszményének, a dialógust, a nyitottságot és a partnerséget hirdetve. Igen, két évtizeddel ezelőtt Orbán sorosista volt.
Valamikor 2016 elején kezdett Soros bűnbakká válni, de csak tavaly jelentek meg a köztudatban olyan fogalmak, min Soros-terv, Soros-hálózat, Soros-zsoldos. A Parlament épp most tárgyalja a Stop Soros törvényjavaslat 3.0-ás verzióját, de ez megér egy külön posztot.

Nagy Imre és 56 hősei

Végül Nagy Imre és mártírtársai kivégzésének 60. évfordulóján essék szó arról is, hogyan változott meg Orbán véleménye az 1956-os forradalomról.
Orbán Viktornak az országos ismertséget Nagy Imre és mártírtársainak az 1989. június 16-ikai újratemetése hozta el. Ekkor szólította fel a Vörös Hadsereget a távozásra. Az egykori kommunista Nagy Imre mára már kényelmetlenné vált a Fidesz számára, a forradalom 60. évfordulójára rendezett nagyszabású ünnepségsorozatban szinte alig esett szó a mártír miniszterelnökről, a Forradalom Lángja-szobrot eltávolították a Kossuth térről és éppen most reppent fel, hogy talán a Nagy Imre-szobornak is el kell tűnnie a Vértanúk teréről. Nagy Imre 62 éves volt, amikor kivégezték, épp annyi, mint most én.
Bár a nagyot mondó Dózsa Lászlóról bírósági ítélet mondta ki, hogy elbitorolta Pruck Pál képét és dicsőségét, a miniszterelnök makacsul ragaszkodik a háryjános színész nevének a hősök között történő felsorolásához, ezért készítettem az alábbi coub-ot:

Foglaljuk össze, ki mindenkit tagadott meg Orbán az elmúlt 30 évben:
  • Egykori liberális harcostársait;
  • Iványi Gábort, lelki támaszát;
  • Simicska Lajost, barátját és anyagi támaszát;
  • Soros Györgyöt, szellemi hinterlandját;
  • Nagy Imrét, egykori példaképét.
Egyetlen dologhoz maradt hű az elmúlt három évtizedben: a hatalomhoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése