Parlament

Parlament

2015. október 31., szombat

Szélhámos trükkök

Az embereket két módon a legegyszerűbb felültetni: vagy a nyereségvágyukra, kapzsiságukra apellálva, vagy a segítőkészségüket kihasználva. Vagy mindkét módon egyszerre. Két olyan szélhámos trükköt írok le, melyek a környezetemben történtek, szerencsére mindkettő meghiúsult.
Még évekkel ezelőtt egy kollégám egy vidéki házát árulta, meghirdette netes ingatlanközvetítő oldalakon is. Pár hét elteltével egy külföldi vevő jelentkezett emailben, angolul, és azt írta, hogy érdekli az ingatlan. Pár nap múlva a vevő jogi képviselője, egy jónevű angol ügyvédi iroda megküldte a szerződéstervezetet és meglehetősen magas vételárra tett ajánlatot. Kollégám meglepődve bár, de elfogadta az ajánlatot. Pár nap múlva emailen kapott megkapta egy átutalási megbízás másolatát a vételár tízszereséről. Ekkor már sejtette, mi lehet az ábra, gyanúja hamarosan beigazolódott: a vevő kétségbeesett levelet küldött, hogy tévedésből a vételár tízszeresét utalta át, ebből neki nagy baja lesz, nagyon gyorsan vissza kéne utalni az átutalt pénznek legalább a felét, a többit ráér akkor, ha megérkezik a pénz. Ekkor a kollégám már magyarul írta meg nekik, hogy tudják, kivel szórakozzanak. A neten utánanézve kiderült, hogy elég sokan bedőlnek az ilyen trükknek.
A másik eset anyámmal történt tegnap éjjel. Éjszaka közepén felhívta egy síró női hang a nővéremnek adva ki magát, hogy súlyos baleset érte őket az Örs vezér téren, a fia vezette az autót, ő volt a hibás és sürgősen szükség lenne pénzre. Arra a kérdésre, hogy mégis mennyi pénz kéne, a nő nem volt szívbajos, és hárommillió forintot mondott. Szerencsére anyám mondta, hogy akkor most felhív engem és odaküld, erre a nő letette a kagylót. Anyám kétségbeesetten hívott fel, hogy nővérem és unokaöcsém súlyos balesetet szenvedett. Mivel Kati kolléganőjének mamáját pár hónappal ezelőtt már lehúzták ugyanezzel a trükkel, mi rögtön gondoltuk, hogy csalásról van szó, amit nővérem és unokaöcsém felhívásával azonnal sikerült is tisztázni. Szegény anyukámat elég nehéz volt megnyugtatni.
Az első esetben a nyereségvágyra, a másikban a segítőkészségre építették fel a jól kidolgozott szisztémát. És ami mindkét ügyben közös az az, hogy annak idején kollégám is, most meg - az én rábeszélésemre - anyukám is tett feljelentést a rendőrségen. Hátha pont ez a mozaikkocka hiányzik a felderítéshez, vagy csak egyszerűen tanulságként szolgál másoknak.
Ne hagyjátok magatokat becsapni, átverni, megkárosítani!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése