Parlament

Parlament

2017. augusztus 14., hétfő

Kocsmai ígéretek

25 évvel ezelőtt, 1992 egy borongós őszi vasárnapján a megyei bajnokság hazai pályán lejátszott, és sajnos elvesztett mérkőzése után sokan gyűltek össze a községi italboltban. Bár ünnepelni éppenséggel nem volt mit, mégis rangot adott az összejövetelnek az ifjú országgyűlési képviselő, a falu szülöttének látogatása. A szépreményű ifjú a hétvégét feleségével valamint hároméves kislányával és féléves kisfiával a szüleinél töltötte, és mivel maga is igazolt labdarúgó volt, a meccsre is kilátogatott édesapjával.
A falubeliek nagyon büszkék voltak a fiatalemberre, aki már eddig is sokat hallatott magáról, például úgy ráijesztett az oroszokra, hogy azok tankostul-kalasnyikovostul mind egy szálig hazatakarodtak. Bár övék volt a legkisebb párt a Parlamentben (a kereszténydemokratákkal megegyező számú mandátummal 21 képviselőjük volt), sokat hallatták a hangjukat. A felcsútiak mondogatták is egymásnak: Figyeljétek meg, egyszer még ez a Viktor gyerek lesz a miniszter (az egyszerűbb emberek nem pontosan tudták, mi a különbség a miniszter és a miniszterelnök között).

Először a helybéli plébános emelkedett szólásra, őrá különösen odafigyeltek.
- Édes fiam, rosszallóan veszem tudomásul, hogy nyelvedet gyakran köszörülöd kereszténydemokrata képviselőtársaidon, "Csuhások, térdre imához!", ilyesmiket kiabáltok be. Bár nem nagyon láttalak a felcsúti Nagyboldogasszony plébánia gyülekezetében, de azt tudnod kell, hogy Szent István királyunk pont itt, a falu határában ajánlotta országunkat a boldogságos Szűzanya oltalmába. Ha politikai ambícióid vannak, fiam, védd és oltalmazd, ne pedig gúnyold a magyar kereszténységet.
(A Fidesz 2006-ban választási szövetségre lépett a KDNP-vel, mely saját jogon utoljára 1994-ben jutott be a Parlamentbe. Akkor még elveszítették a választást, de 2010-től más a Fidesz-KDNP pártkolalíció alakított kormányt. A kereszténység védelmét az egykor liberális párt olyan komolyan vette, hogy 2016-ban létrehozták a keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárságot is.)


Másodszor az ifjú édesapja szólalt meg:
- Nagyon büszkék vagyunk rád, fiam, de ha egyszer te leszel a miniszter, mindig gondolnod kell a vidéki kisemberekre is. Ambrus bátyádnak múlt héten vették el a fináncok az aparátját, pedig nem is főzött rajta pálinkát már évek óta. Ez itt jó gyümölcstermő vidék, aztán csak nem főzhetünk minden szem cseresznyéből lekvárt! (hangos hahota a kocsmában)
(A második Orbán-kormány megalakulásakor 29 pontos akciótervet jelentett be a gazdaság stabilizálására. A 9. pont a gyümölcspálinkák saját célra történő engedély nélküli főzésére vonatkozott. 2016-ra a szabályozás az EU követelésére szigorodott: korlátozták a magáncélra főzhető gyümölcspálinka mennyiségét, és ehhez is adózárjegyet kell vásárolni a NAV-tól)


A fiatalember édesanyja csendesen kezdett a mondanivalójához:
- Drága kisfiam, tudod, hogy mi nem szeretjük azokat a zenéket, amiket mostanában sugároz a rádió. A lagzikban is az a szép, ha szól a cigányzene, a jó magyarnóta és a csárdás. Ígérd meg, ha te leszel a miniszter, egész nap hallgathatunk magyarnótát a rádióban!
(A második Orbán-kormány idején az állami Magyar Rádió keretében megalakult a Dankó-rádió, mely 2013-ban az állami segédlettel tönkretett Neo FM megszűnése után megkapta annak országos frekvenciahálózatát. Egész nap csak magyarnótát és híreknek álcázott kormánypropagandát sugároz.)


Egy 26 éves fiatalember is szót kért, aki két évvel járt Viktor alatt az iskolában, majd gáz- és vízszerelőnek tanult és fiatal kora ellenére társaival elvállalta, hogy a falu minden házába bekötik a gázt, hogy végre egyszerűbb legyen a főzés és a fűtés.
- Viktor, tudod milyen fontos nekem a a Felcsút FC. Ma is ezen a sáros pályán játszott a csapat, esélyünk sem volt a győzelemre. Az öltöző beázik, nem jut pénz felszerelésre. Kár hogy elhagytál minket, tudod, hogy szívesen leigazolnánk, kellene egy jó csatár. Szóval ha egyszer beleszólásod lesz az országos labdarúgásba, intézd el, hogy jobb feltételek között játszhassunk.
(Orbán Viktor 2006-ban a Videoton második csapatából alapította meg a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát. A második Orbán-kormány idején a társasági nyereségadó terhére befizetett TAO támogatás lehetővé tette sportegyesületek támogatását adófizetés helyett, bár a kormány folyamatosan vitatta, hogy a TAO közpénz lenne. Kimagaslóan legmagasabb támogatást a Puskás Akadémia kapta, melyből 3500 férőhelyes, Makovecz Imre által tervezett stadiont építtetett. Bár fő feladata az utánpótlás-nevelés, a csapat színeiben főként idegenlégiósokkal lép pályára. A 20015/16-os szezonban az NB-II-ben játszott és bár a 2016/17-es szezonra visszakerült, jelenleg a tabella utolsó helyén kullog.)



A hangulat egyre jobb lett a kis falusi italboltban, mindenkinek volt egy jó ötlete.
- Te Viktor, ígérd meg, ha te leszel a miniszter, újra jár majd vonat Felcsúton. Tizenöt éve még vasúton mehettünk be Bicskére vagy Fehérvárra. Omladozik az állomásépület, csinálni kéne valamit.
(A felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvány megvásárolta az egykori nyomvonal Felcsút - Alcsútdoboz közötti szakaszát, és kisvasút létesítését határozta el, melyre 2013-ban EU-s forrást is elnyert, és melyet a kormány kiemelt beruházásnak nyilvánított. A 2016-ban megnyílt kisvasút utasforgalma töredéke volt annak, mint amit az uniós pályázatban ígértek, ennek ellenére a vasútvonal Bicskéig illetve Lovasberényig való meghosszabbítását tervezik).


Most már mindenki bekiabált, alig lehetett hallani valamit a hangzavarban. Egy borízű hang mindenkit túlharsogott:
- Viktor, ha te leszel a király, a tróntermed a budai Várban legyen ám!
(Az első Orbán-kormány idején, 2001-ben felújították a Sándor-palotát, hogy abban alakítsák ki a Miniszterelnökséget. 2002-ben a MSZP nyerte a választást, az új kormány inkább a Köztársasági Elnöki Hivatalt költöztette a Sándor-palotába. A harmadik Fidesz-kormány azonban nem adta fel a Várba költözés tervét és a Sándor-palota melletti volt karmelita kolostor felújításába kezdett, melyben csupán a 180 négyzetméteres dolgozószoba kerül négy milliárd forintba. A költözést ismét megakadályozhatná egy kormányváltás a 2018-as választásokon)


A nagy lármában senki sem vette észre, hogy a fiatalember csendben kisomfordál, és az Orbán család elindul haza Budapestre, hiszen holnap kezdődik az Országgyűlés őszi ülésszaka. Az idősebb Orbán házaspár kézen fogva sétált haza a csípős őszi délutánban.
- Milyen jóravaló a mi fiunk, biztosan jó politikus lesz belőle, lehet hogy tényleg nagyon magasra jut majd.
- Kitanulta a jogot, biztosan fontos lesz neki, hogy mindent jogszerűen csináljon. Talán még lesz módja Soros Györgynek is meghálálni, hogy a pénzén tanulhatott Angliában.
- Persze hogy lesz, szavatartó gyerek a mi Viktorunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése