Parlament

Parlament

2017. március 31., péntek

Ciao, CEU

Amikor tavaly decemberben olvastam a hírt, hogy bezárták a Szentpétervári Európai Egyetemet, melyet számos külföldi alapítvány mellett a Soros György Alapítvány is támogatott, akkor megjósoltam, hogy a CEU lesz a következő. Úttörő becsület szavamra, Bori rá a tanú. Még azt is megmondtam, hogy mi lesz a módszer: hoznak egy törvényt, aminek a CEU nem fog tudni vagy akarni megfelelni, amire majd azt mondják, hogy a törvények mindenkire vonatkoznak, sajnáljuk.
Március 28-án az esti órákban - amikor mi pont Petra 13. születésnapját ünnepeltük - egy törvényjavaslat jelent meg az Országgyűlés informatikai rendszerében T/14686 számon, "Törvényjavaslat a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény módosításáról" címmel. A törvényjavaslatot Balog Zoltán emberminiszter nevében maga Semjén Zsolt nyújtotta be.
Nyilván vannak, akik éjjel-nappal az Országgyűlés honlapját bújják, akik nemcsak rátaláltak a törvényjavaslatra, hanem rögtön átlátták, hogy a javaslat kizárólag a Közép-Európai Egyetem ellehetetlenítésére jött létre. Másnap, 29-én reggel már ettől volt zajos az egész ellenzéki média, miközben a közszolgálati médiumok egy hangot sem szóltak a készülő új törvényről. A nap során a CEU-ban összeült az egyetemi tanács, a rektor nyilatkozatot adott, kormányoldalról két troll, Németh Szilárd és Kovács Zoltán sorosoztak egy jót, de egy mondat erejéig maga Orbán Viktor is megszólalt, miszerint a törvények mindenkire vonatkoznak (persze, amiket most hozunk, muhahaha). Este találkozott az egyetem rektora Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkárral, ám a találkozó nem hozott eredményt, a kormány nem tágított attól, hogy a törvényt változatlan formában bocsájtja az Országgyűlés elé.
Másnap, 30-án reggel a közszolgálati híradó még mindig hallgatott a dologról. Az ATV reggeli műsorába viszont elment Palkovics államtitkár, ahol megkérdezték a törvényjavaslatról.
Palkovics Lászlónál álljunk meg egy pillanatra. Személyében nem az Orbán-apparátus egyik csinovnyikáról van szó. Palkovics tudós ember, a Tudományos Akadémia állandó tagja, egyetemi professzor, Széchenyi-díjas mérnök, számos nemzetközi tudományos társaság tagja és tudományos folyóirat szerkesztőségi tagja. Amikor a német Knorr-Bremse magyarországi leányvállalatot hozott létre, Palkovics fejlesztési igazgató lett, és nemzetközileg is elismert fejlesztő gárdát hozott létre. Egy kollégám a Knorr-Bremse-nél dolgozik, csak jót hallottam tőle Palkovicsról. Egy volt osztálytársam, aki az Arénát tervezte és ő a tervezője az új Puskás Stadionnak is, mint a Knorr-Bremse irodaépületének tervezője sokat tárgyalt Palkovics Lászlóval, és szintén nagyon nagyra tartja.
Palkovics László a fejébe vette, hogy a Magyarországra települő autógyáraknak Magyarország ne csak szakmunkásokat, hanem fejlesztő mérnököket is adjon, és megszervezte a Kecskeméti Egyetem Járműtechnológiai Tanszékét. Igazi vállalatszervező és tudományszervező mérnök, akiből nagyon sok kellene ennek az országnak.
2014-ben kinevezték az Emberi Erőforrások Minisztériumába a felsőoktatásért felelős államtitkárnak. Sokáig nem is tudtam, hogy ugyanarról a Palkovicsról van szó, de gondoltam, végül is eddig is a felsőoktatás szervezésével foglalkozott, ezt is jól fogja csinálni. Amikor aztán tavaly Hoffmann Rózsa után Cunyiné is belebukott a KLIK körül kialakult botrányokba, Palkovics megkapta a közoktatásügyi államtitkárságot is. Itt már egy kicsit meghökkentem, de végül az államtitkár ugyanúgy járt el az óriási vizfejet növesztő KLIK-kel, ahogy egy működésképtelenné váló óriásvállalattal kell: szétszedte kis, önállóan működő gazdasági egységekre.
Nos, ez a tudós ember képes volt beállni a nemzetközileg is magasan jegyzet CEU ellehetetlenítése mögé, és amikor Krug Emília megkérdezte tőle, hogy de miért nem egyeztettek az érdekeltekkel a törvényjavaslat előtt, azt találta mondani: Mert nem volt rá idő.

Látjátok a szája sarkában azt a hamiskás mosolyt, ami az igazi seggfej politikusokat jellemzi? Palkovics László ezzel a nyilatkozatával azt a tudományos közéletet köpte szemen, ahonnan maga is érkezett.
Még a 30.-iki eseményekhez tartozik, hogy az USA budapesti nagykövetségének ügyvivője is elítélte a készülő törvényjavaslatot, a CEU rektora pedig Amerikába utazott konzultációra. A szokásos heti kormánytájékoztatón aztán Lázárék már rátaláltak az új narratívára: átvilágítottak 28 nemzetközi egyetemet, számos szabálytalanságot találtak, ezért módosítanak a törvényi szabályozáson. Az a tény, hogy a CEU-nál semmiféle szabálytalanság nem volt, hiszen működését a 2004. évi LXI. törvény szerint folytatja, és annak minden pontjának megfelel, valahogy elsikkadt a kormányközeli médiában.
Azzal feküdtem le, hogy az amerikai felháborodás és a hazai tudományos közélet tiltakozása jobb belátásra bírja Orbánt, de a másnap reggeli szokásos rádióinterjúban inkább még rátett egy lapáttal. A Közép-Európai Egyetemet csalással vádolta, az alapító Soros Györgynek pedig azt üzente: Hiába milliárdos valaki, nem állhat a törvény felett. Az egész interjú hangneméből érezni lehetett, hogy a miniszterelnök nagyon eltökélt, nem lehet visszatántorítani, a CEU sorsa megpecsételődött. A törvénytervezetet sürgősséggel már hétfőn (április 3-án) tárgyalja a Parlament.
Az igazi nagyágyú csak délután sült el: Az Amerikai Egyesült Államok külügyi szóvivője közleményben ítélte el a készülő törvénytervezetet. Ez már nem vélemény, hanem az USA adminisztrációjának hivatalos álláspontja.
Orbán, aki Trump elnökké választásával azt gondolta, hogy megfogta az isten lábát, most megint tengelyt akasztott Amerikával. Kicsinyes, pitiáner bosszúállásával nemcsak a magyarországi felsőoktatás egyik csillagát űzi el hazánkból, de újabb nemzetközi bonyodalomba rántja Magyarországot.
A CEU kérdésében mi is érdekeltek vagyunk: Bori tavaly ott végzett a kisebbségpolitikai szakon, kiváló eredménnyel. Egy akkori posztomban megírtam, milyen nagyra tartom a CEU szabad, nyitott, progresszív, multikulturális szellemiségét. Hirtelen felindulásomban ezt a posztomat 29-én megosztottam a Facebook-on. Ez egyébként nem szokásom, mert a Facebook-on családtagjaimmal és barátaimmal tartom a kapcsolatot, akik eltérő politikai nézetűek is lehetnek, ezért ott próbálom magam visszafogni (nem mindig sikerül). Így viszont ez a posztom hirtelen az egyik legolvasottabbá vált.
Orbán ezzel a lépésével engem igazi ádáz ellenségévé tett, de az ő leépülése már régóta tart. Az ügy igazi nagy vesztesének - a CEU mellett - Palkovics államtitkárt tartom, akinek egyszer még el kell számolnia a tudós társadalom felé azzal, hogy elvtelenül kiszolgált egy bosszúszomjas diktátort.

Update 2017. április 3:
Annak ellenére, hogy vasárnap a netadó elleni tüntetés óta a legnagyobb tüntetés zajlott Budapesten a CEU ügyében, valamint a Parlament ma óhajtja tárgyalni a törvényjavaslatot, a ma reggeli félórás közszolgálati híradóban egyetlen egy mondat sem hangzott el a felsőoktatási törvénytervezetről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése