Parlament

Parlament

2017. március 17., péntek

Új kiszolgáltatottság

Az emberiség több százezer éves történetében ki volt szolgáltatva a természet erőinek, árvizek, tornádók, földrengések kénye-kedvének. Az istenek megengesztelésével próbáltunk túljárni a természet eszén, aszály idején termékenységi táncot jártunk. Mára sikerült többé kevésbé úrrá lennünk a természet vad erői fölött, az árvizek útjába gátakat emelünk, földjeinket öntözzük, az időjárás rosszra fordulását napokkal-hetekkel előre jelezzük. Nem vagyunk többé kiszolgáltatva.
Vagy mégis?
A számítógépet, internetet, okostelefont használók már tudják egy ideje, hogy a szoftvereknek való kiszolgáltatottság majdnem olyan pusztító lehet, mint a természet vad erőinek. Felsorolok néhány példát csak az elmúlt néhány hónapból.
Telefonomon rendszeresen frissíti magát az operációs rendszer (jelenleg Android 6.0.1. - áldassék a neve). A legutóbbi frissítés után hiába hívtak, nem csörgött a telefon. Már több posztban megírtam, hogy már a régi telefonjaimon is az Orion űrhajó filmzenéje (Peter Thomas) szerzeménye a csengőhangom, ez nálam afféle kabala és nosztalgia. Nos, elnémult az Orion, pedig szabványos mp3-as fájlformátumban van és a telefon zenelejátszója minden további nélkül lejátssza. Utána olvasva a fórumokban mások is arról panaszkodtak, hogy elnémult a csengőhangjuk. Persze agyatlan ötletelésen kívül semmilyen értelmes megoldási javaslatot nem találtam. Próbálkoztam a "Beállítások" alkalmazás "Hangbeállítások" menüjével, ki is lehetett választani az Oriont, meg is szólalt, de ha hívásom érkezett, néma maradt. Már kezdtem lemondani kedvenc csengőhangomról, amikor végül kipróbáltam, hogy a zenelejátszó "Opciók" menüjéből választom ki a "Beállítás csengőhangként" parancsot. Csodák-csodája, ez működik. Istenem, valamit elkeféltek a friss verzióban.
Cégem bankügyeit a banktól kapott chipkártyával és a hozzá kapott kártyaolvasóval intézem. Attól függően, hogy milyen böngészőt használ az ember, egy megfelelő bővítményt kell telepíteni és már mehet is a belépés a netbankba. Naná, hogy egy szép napon nem tudtam belépni, azt írta, telepítsem a bővítményt. Nézem, látom, hogy már telepítve van, de azért telepítem még egyszer: semmi eredmény. Csak pár nap múlva jött ki a böngészőnek egy olyan verziója, amely már megint újra engedte futni a bővítményt. De mi van az ez alatt az idő alatt el nem utalt pénzekkel? A bosszúsággal? Az elfecsérelt idővel?
Egy PLC-s fejlesztésünk kapcsán a megrendelőnknek részletes fejlesztői leírást adtunk a fejlesztő rendszer használatáról. Panaszkodik, hogy nála nem működik, a gépe sehogyan sem kapcsolódik a még fel nem programozott, IP-címmel nem rendelkező PLC-khez. Megint csak az internetes fórumokhoz fordulok: őrjöngő felhasználók, tanácstalanság. Nézzük a megrendelőnk gépét: ugyanaz az operációs rendszer, a fejlesztő szoftvernek ugyanaz a verziója, mint a miénk. Vizsgáljuk meg a hálózati adatforgalmat egy erre alkalmas monitor-programmal. A mi gépünknél kimegy a megfelelő multicast üzenet, mely a hálózaton lévő PLC-ket hivatott felderíteni, a megrendelő gépénél nem. Hát persze, hogy a gépre telepített vírusfigyelő szoftver tűzfala blokkolta az üzenetet.
A vírusfigyelő programok amúgy is szeretnek nagyon mélyen belemászni a számítógépek lelkébe. Van egy kedvenc fényképszerkesztő szoftverem, már elég jól ismerem a csínját-bínját, kiismertem az összes funkcióját. Egy szép napon hiába kattintok a program ikonjára, nem indul. De nem ír ki ám semmit, csak néma csönd. Indítsuk újra gépet - semmi. Telepítsük újra a szoftvert - semmi. Persze régi motorosként kikapcsoltam a vírusfigyelést - mégse semmi. Kollégám azt mondta, látott ő már karón varjút, távolítsam el végleg a vírusfigyelőt. Mondtam neki, nem hiszem, hogy ez más lenne, mint kikapcsolni, de azért kipróbálom. Lássatok csodát: a fényképszerkesztő elindult. Nézzük a fórumokat: őrjöngő felhasználók, tanácstalanság, bla-bla-bla. Az új frissítés blokkolt néhány régi programot.
Feltűnt, hogy egy ideje rengeteg kéretlen levelet kapok a hivatalos email címemre. Ez azért furcsa, mert ezt a címet nem használom magáncélra, nem használom internetes vásárlásokra vagy egyéb tranzakciókra. Megtudtam aztán, hogy vannak olyan mobilapplikációk, melyek nagyon jópofák, pl. fényképeket lehet velük átalakítani, csak van velük egy apró bibi - lelopják a telefonunk címlistáját. Persze telepítéskor minden applikáció kér hozzájárulást ehhez-ahhoz, de általában gondolkodás nélkül meg szoktuk adni az engedélyt. Hát így lett a hivatalos email címem is árucikk, működő címek darabja egy cent a reklámpiacon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése