Parlament

Parlament

2017. január 25., szerda

Nem baj, ha mindenki énekel

Idén is van Oscar-ra jelölt magyar film, Deák Kristóf Mindenki (angol címe: Sing) rövidfilmje. Tegnap egy rövid ideig meg lehetett nézni a YouTube-on, mert valaki illegálisan feltöltötte, úgyhogy nekünk pont sikerült megnézni. Mára már törölték a tartalmat.
Túl a büszkeségen, hogy több mint 50 év után kap Oscar-jelölést magyar rövidfilm (Szabó István ugyanis 1963-ban a Koncert című rövidfilmmel nyitotta meg Oscar-jelöléseinek a sorát), a Mindenki valóban jó és elgondolkodtató alkotás. A gyerekszereplők tüneményesek, az énektanárnőt, Erika nénit alakító színész (Szamosi Zsófia) pedig pont olyan behízelgően kedves, mint a Száll a kakukk fészkére című filmből a főnővért alakító Louise Fletcher, aki azért az alakításért nem érdemtelenül kapott Oscart 1976-ban.
Anélkül, hogy spoilereznék, számomra ez a film arról szólt (tudjátok, nekem mindenről az jut az eszembe, mint Mórickának), hogy még a tízéves gyerekek is tudják, ha a hatalom valakit el akar hallgattatni, akkor mindenkinek el kell hallgatnia.
De vajon elhallgattak-e az egyházak, amikor Iványi Gáborékat elhallgattatták, vajon elhallgatott-e a sajtó, amikor a Népszabadságot megszüntették, és vajon ki fog elhallgatni, amikor majd a civil szervezetekbe fojtják bele a szót.
Az LGT már több mint három évtizede megénekelte a Mindenféle emberek című dalában:
"Nem baj, ha mindenki énekel,
Nem baj, ha nem nagyon jól,
Nem baj, ha mindenki mindenki lesz,
Nem baj, mert egyedül nem tudom jól."
Posztom végére beszúrom azt a dalt, amit a gyerekek énekelnek a film végén.


---
Update 2017.02.27:
Igen! Megvan az Oscar!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése