Parlament

Parlament

2016. november 30., szerda

HGCS-2

Egy két évvel ezelőtti posztomban írtam arról, hogy egy energiamegtakarítási kormányprogram keretében hogyan cseréltük le anyám hűtőszekrényét egy korszerűbbre. Idén anyósomra került a sor, így módomban állt összehasonlítani a két gépcsere-programot.
A fő dolgok ugyanúgy zajlottak:

  • Értesültünk a pályázatról és elhatároztuk, hogy pályázunk;
  • Anyósomnak ugyanúgy csináltattunk ügyfélkapu-regisztrációt, ahogyan két éve anyámnak;
  • Ugyanúgy elmentünk kiválasztani a kívánt hűtőszekrényt és ugyanúgy ellenőriztük, hogy szerepel-e a pályázható gépek között;
Innentől kezdve azonban már kicsit különböztek a dolgok. Anyám pályázatát 2014. szeptember 25-én írták ki 627 millió forintos keretösszegre. A pályázat benyújtásának napját a közép-magyarországi régióra november 27-ére írták ki, és 6 10 hét múlva, február közepére már meg is volt a hűtőgép. Az eredetileg megítélt összeg 25 ezer forint volt, de mivel a meghirdetett keretösszeget nem sikerült kitölteni, ezt később ötezer forinttal felemelték. A pályázati idő alatt a kiválasztott hűtőszekrény ára nem változott.
Anyósom pályázatát 2016. május 31-én írták ki 500 millió forintos keretösszegre. A pályázatot a közép-magyarországi régióra július 26-án reggel 8-tól 10-ig fogadta a számítógépes rendszer, becsületükre legyen mondva, hogy a szerver derekasan állta a rohamot. Az összes többi régiónál is ugyanilyen rövid idő állt a pályázók rendelkezésére, mégis a meghirdetett keretösszeget a pályázók háromszorosan túljegyezték. A kormány - egy esetleges botrányt elkerülendő - augusztus 11-én módosította a kiírást és háromszorosára, 1,5 milliárd forintra emelte a keretösszeget. Az egyes pályázatok elbírálásáig 90 nap állt rendelkezésükre, ezt ki is használták, mert a támogatói okiratot október 13-án bocsátották ki, a támogatási összeg 35 ezer forint volt.
Ez idő alatt a kiválasztott típusú gép, amelyre a támogatói okiratot kiállították, a legtöbb üzletből már kifogyott, ahol meg kapni lehetett, ott 12 %-kal felment az ára. Kérdem én, ha a hivatalos infláció 2016-ban mindössze 0,9 % volt, a forint/euró átváltás pedig 313-ról 307-re erősödött (2 %), mitől nőtt a hűtőgép ára pont ebben az időszakban ennyire drasztikusan? Mindenesetre némi összeesküvés-elméletre alapot ad a dolog.
A hűtőgépet ma (november 30-án) szállították ki, elvitték a régit, itt a happy end (ja, a garancialevelet a szállítók elfelejtették kitölteni, ezért még külön be kell mennünk az ügyfélszolgálatra).
Amikor az évtized elején nagyon visszaesett a tartós fogyasztási cikkek vásárlása, Varga Mihály lakonikusan csak annyit mondott: előbb-utóbb minden hűtőszekrény elromlik. Na, úgy látszik, ez pont 2016-ra következett be, hiszen a jelentősen megemelt keretösszeg is elkelt mindössze két óra alatt, s bár a támogatási összeg is magasabb volt, a kereskedők némi áremeléssel sikeresen használták ki a konjunktúrát.
Remélem viszont, hogy anyósomnál jelentősen csökkenni fog a villamosenergia-fogyasztás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése