Parlament

Parlament

2016. november 28., hétfő

Számítógépek minden mennyiségben

A '90-es évek eleje óta mindig volt otthoni számítógépünk, és 1994-től, amikortól lett a cégnek internet-előfizetése, már modemem is volt. 2003-tól lett otthon szélessávú internetünk (UPC, áldassék a neve). 2004-ben, mikor Petra megszületett, egy kicsit átrendeztük a lakást, vele együtt a számítástechnikát is: wifi-routert állítottunk üzembe, a két nagylány megkapta a számítógépet, nekem meg vett a cég egy laptopot.
Számítógép-parkunk 2010-ben bővült egy újabb notebook-kal, mert Bori kapott a 18. születésnapjára egy ASUS-t, Orsi használhatta tovább az ősi gépet, mi Katival pedig a céges laptopot. 2012-ben Orsi is 18 éves lett, így ő is kapott egy notebook-ot (SONY VAIO), az ősi számítógépet pedig kivontuk a forgalomból. Orsi 2013-ban számítógépestül kivándorolt Izraelbe, mi pedig úgy döntöttünk, hogy lépünk az Androidos asztali számítógépek irányába, és beszereztünk egy MINIX Z5 típusú dobozt azzal a tervvel, hogy ez lesz Petra számítógépe. Sajnos azonban az az igazság, hogy az informatika-oktatás Magyarországon nagyon PC- és Microsoft-centrikus, ezért játékon kívül nemigen tudta hasznosítani a szerkezetet.
2014-ben lett egy LG okostévénk, amely szintén biztosított internet-elérést és sok hasznos applikációt, sajnálatos módon azonban ennek operációs rendszere a nem túl elterjedt webOS, melyre lényegesen kevesebben fejlesztenek appplikációkat, mint Androidra. Az LG szolgáltatásai fokozatosan csökkenni kezdtek, megszűnt a felhő alapú adattárolás, az internet-rádió, a 3D-s filmtár és végül legutoljára a Skype is, ami különösen azoknak lehet nagyon dühítő, akik megvásárolták az LG speciális, 20 000 Ft-os webkameráját, mert ehhez a tévéhez más kamera nem jó.
Idén ősszel jelezte Orsi, hogy tönkrement a  számítógépe, és jaj, mi lesz az egyetemen, ezért vettünk neki egy Lenovo Yoga-t, amit barátja szülei kivittek neki Izraelbe és hazahozták a hibás darabot. Valóban aggasztónak tűnt az állapota, mert bekapcsolás után se kép, se hang nem volt, de szerencsére javítható volt a szerkezet, így most ez Petra és Kati közös számítógépe lett.
Az Androidos MINIX-et pedig az okostévéhez kapcsoltam, hogy az még okosabb lehessen, vagyis végre az Android-alkalmazások gazdag tárházából válogathassunk. Kiegészült egy vezeték nélküli billentyűzet-egér kombóval, ezt a posztot is erről írom.
Vagyis háztartásunk internetre csatlakozó eszközeinek leltára valahogy így fest:

  • 3 db notebook
  • 4 db okostelefon (kb. egy hónapja végre Kati is hajlandó volt okostelefonra váltani)
  • 1 db tablet (Kati nyerte egy sorsoláson, de gyakorlatilag folyton Petra használja)
  • 1 db Android-os doboz, a MINIIX
  • 1 db okostévé
  • 1 db játékkonzol
Ez, akárhogy is számolom, tizenegy eszköz, még szerencse, hogy a szélessávú internet  letöltési sebessége az elmúlt 13 évben három nagyságrenddel növekedett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése