Parlament

Parlament

2016. november 17., csütörtök

El nem készült házak Pesten és Budán III.

2-3 évente hírt szoktam adni hat félig kész, épülő budapesti épület sorsáról (2011 júliusában és 2013 vovemberében). Az épületek a következők: Bálna, Pesti Vigadó, a Sportkórház új épülete, a Rác Fürdő, a Lónyai-Hatvany villa a várban és a rózsadombi volt SZOT-szálló. Az egész onnan jutott eszembe, hogy a National Geographic csatornán indult az új sorozat a Mars meghódításáról, melynek egyes jeleneteit a Bálában forgatták.

1. Bálna
A Bálnát végül 2013 novemberében megnyitották, de mind a mai napig nem tudják kitölteni rendezvényekkel. 2014 januárjában Bori diákmunkában hostesskedést vállalt a Bálnának: az volt a dolga, hogy a Vásárcsarnokba érkező turistacsoportokat megpróbálja átcsábítani a Bálnában lévő üzletekbe, erről írt a blogjában is. Sajnos az épület kihasználtsága még mindig nagyon alacsony. Szerencsére a Fidesz hűtlen lett korábbi "főhadiszállásához", a Millenárishoz, Orbán az évértékelőit két éve a Várkert Bazárban, a választások, népszavazások utáni eredményvárót pedig a Bálnában rendezi.
Fidesz eredményváró a Bálnánál
A másik hasznosítási terület a filmforgatási helyszínként való bérbeadás. Ridley Scott Mentőakció című filmjében a Bálna volt a NASA központ (a Művészetek Palotája a kínai űrkutatási hivatal, a Hungexpo pedig az egyik rakétafejlesztő bázis). A NatGeo már említett sorozatában a Bálna a nemzetközi Mars-expedíció központja, de forgattak még a gödöllői Szent István Egyetem aulájában, ez a nemzetközi sajtóközpont, valamint a Budaörsi Repülőtér Bauhaus- és artdeco-stílusú csodálatos 80 éves utasvárójában, ami szintén valami nemzetközi koordinációs központ helyszíne
A Mentőexpedíció című filmben, mint NASA központ
Egy évvel ezelőtt felröppent, hogy a Nemzeti Bank megvásárolná a Bálnát, sőt, Katitól tudom, hogy a Pénzverő kereskedelmi részlege is oda költözött volna az érmebolttal és a látogatóközponttal, de azóta jegelik a dolgot.

2. Pesti Vigadó
Kati a Vigadó teraszán
A Vigadót a második világháború pusztításai után 1980-ban nyitották meg, de 2004-ben újból bezárták, és további tíz év átépítés után 2014 tavaszán nyitott meg, mint a Magyar Művészeti Akadémia főhadiszállása. Mint közismert, két művészeti akadémia működik hazánkban, a Kosáry Domokos által alapított, az MTA berkein belül működő Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémi (SzIMA), valamint az MMA, de Magyarország Alaptörvénye csak az utóbbit nevesíti, mint a művészetek állami támogatásának legfőbb intézménye. A SzIMA és az MMA  nagyjából az egykori népies-urbánus törésvonal mentén osztja meg a művészeti életet.
A Vigadóban második megnyitása óta először idén október 22-én jártunk, részint hogy az épületet, részint hogy az 56-os forradalom 60 évfordulójának emléket állító kiállítást megtekintsük. Rajtunk kívül alig volt látogató, és kicsit úgy éreztük magunkat a pompásan felújított épületben, mint egy osztályon felüli étteremben, ahol az ember azon aggódik, hogy vajon ki fogja-e tudni fizetni a számlát.

3. A Sportkórház új épülete
A Sportkórház félkész épülete
Az Alkotás úti épületből a jelenlegi állás szerint sohasem lesz már kórház. A Sportkórház a Honvédkórház mellett felépülő új épületbe költözik, a jelenlegi Sportkórház épületeivel - beleértve a félig kész épületet is - a Mocsai Lajos vezette Testnevelési Egyetem fog kibővülni. Szerintem nem biztos, hogy ami kórháznak épült, az alkalmas oktatási intézménynek is, de majd meglátjuk. Én mindenesetre furcsállom, hogy nem ebben az épületben kap helyet a tervezett budai központi kórház, hanem zöldmezős beruházásként egy jelenlegi természetvédelmi területen, Kelenföldön szándékoznak felépíteni.

4. Rác Fürdő
Az újjáépített Rác Fürdő és szálloda hat (!) éve várja, hogy végre üzemeltessék.
Két beruházó cég (Rác Beruházó Befektető és Szolgáltató Kft-re, illetve a Rác Nosztalgia Beruházó és Szolgáltató Kft) is felszámolás alatt van, de idén nyáron a főváros mentőövet dobott nekik, kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítve minden olyan céget, amely adósságának rendezéséhez, hitelezőivel való megegyezéséhez, reorganizációjához nemzetgazdasági érdek vagy kiemelt közérdek fűződik, vagy amely esetében kiemelt gazdaságpolitikai érdek fűződik ahhoz, hogy a jogutód nélküli megszüntetés gyorsabb, átláthatóbb és egységesített eljárásrend szerint történjék. Hogy ez pontosan mit jelent a Rác Fürdő szempontjából, az homályba vész, addig csak kívülről gyönyörködhetünk az épületben. Egy ingatlanos ismerősünk szerint a jó ingatlanos - ha van elég tőkéje - tud várni, van türelme. Úgy látszik, hogy csak nekünk, budapestieknek kezd most már elfogyni.

5. A Lónyai-Hatvany villa
A Várban álló újjáépített villaépületről három éve azt írtam, hogy Bognár Botond, a villa megálmodója 2011 óta árulja.
A Lónyai-Hatvany villa
Nos, az épületet 2014-ben 3,4 milliárd forintért megvásárolta az MNB Pallas Athéné Domus Animae Alapítványa konferenciák rendezése céljára. Az MNB által létrehozott alapítványok körül egy éve már botrány van, hiszen ezekben veszíti el a pénzünk közpénzjellegét. A legújabb híradás szerint a villa befejezésére is egy csókos céget bíztak meg, így a ház jövőre akár meg is nyílhat.

6. Volt SZOT-szálló
A '90-es évek elejéig szakszervezeti üdülőként üzemelő épület több mint húsz éve várja, hogy eldőljön a sorsa. A legújabb hírek szerint Wáberer György szállítmányozó nagyvállalkozó, Magyarország hetedik leggazdagabb polgára vette meg (illetve még csak vevőjelölt) a torzót. Korábban még úgy volt, hogy több épületből álló épületkomplexummá alakítja majd át, de idén ősszel egységes homlokzati képre írt ki ötletpályázatot, így megtudhattuk, hogy a milliárdos továbbra is egységes épületben gondolkodik. A pályázat nyílt, de neves építészirodákat eleve meghívtak rá, többek között építész-osztálytársam (aki a Sportarénát is tervezte) által vezetett irodát is.
Kíváncsi vagyok, hogy 2019-ben, amikor újabb posztot írok ezekről az épületekről, a még nem üzemelő négyből hány fog végre gazdára és funkcióra lelni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése