Parlament

Parlament

2016. január 4., hétfő

Verselemzés

Van egy ismerősöm, aki minden karácsonykor saját, egyedileg készített karácsonyi üdvözlőkártyán kíván boldog ünnepet a családtagoknak, barátoknak. Lányaim az ajándék mellé mindig tesznek egyedileg készített mézeskalácsot. A szilveszteri bulikban is mindig adunk-kapunk egyedi figyelmességet, tavaly pl. Petra a nagy gumigyűrű-horgolási láz közepette horgolt vagy harminc négylevelű lóherét. Mert az egyedivel azt szeretnénk kifejezni a megajándékozottnak, hogy fontos számunkra.
Na, valahogy így vagyunk a szilveszteri versikével is. 2003 szilveszterén kezdtük el ezt a szokást és azóta minden évben közös családi versben küldjük el újévi jókívánságainkat. Apósom minden jelentősebb családi eseményre írt egy verset, ezt aztán halála után öccse, Vágó Pista bácsi vette át, valamint sógornőm, Jutka. Jutkáékkal egyébként külföldről verses képeslapokat is szoktunk küldözgetni egymásnak. Persze ezek a versek prozódiailag nem éppen remekművek, a sorok szótagszáma változik, sok bennünk a ragrím.
2003-ban spontán ötlettől vezérelve indítottuk el a verses jókívánságok hagyományát egy kis négysorossal. Petra már pocaklakó volt, otthon szilvesztereztünk, de a nagylányok élvezték a bulit:
2003 szilveszterén Bori és Orsi
2004 szilveszterét külön töltötte a család, mi a nagylányokkal a Gerlitzen-en síeltünk, Kati otthon volt a kilenc hónapos Petrával, így született meg a síelős újévköszöntő.
2005 szilveszterén került bele a versbe vízjelként a "Pál család", amit aztán 2007-től már szigorúan betartottunk, nehogy valaki csak úgy továbbküldje versikénket. 2006-ban, a "forró Őszöd" után a versbe politikai utalások is kerültek, 2009-ben viszont a "Hiszen ennél csak jobb jöhet" a megszűnt VEIKI-re utal, és arra, hogy akkor még valós ígéret volt, hogy cégünket átveszi az ERBE. 2012-ben a 13-as számmisztika bűvöletében született a köszöntő, az éles szemű megfigyelő azt is észreveheti, hogy minden sor pontosan 13 szótagból áll. Ekkor és az ezt követő két évben egyrímű versek sikerültek, utolsó versünk visszazökkent a régi kerékvágásba, igaz nyolc 14 szótagos sorával eddigi leghosszabb köszöntőnk, csak három sms-be fért bele.
Az eddigi 13 versikénk megmaradt a lencse-sült malac-pezsgő-buli témakörben, nem is tudom, meddig folytatható ez önismétlés nélkül, de azért ne higgyétek, hogy január 1-én elkezdek a következő versen gondolkodni. Erősen törekszünk arra, hogy a versek prozódiailag rendben legyenek.
Családi, baráti eseményekre írt verseim közül kettőt közöltem ebben a blogban: édesapám 90. születésnapjára írt, apám élettörténetét összefoglaló versemet, mely 29 négysoros versszakból állt, valamint legutóbb barátom 60 születésnapjára írott nyolcsorost. Néha spontán jutnak eszembe rímpárok, így a Hegyi beszéd című versemben azzal szórakoztam, hogy hány hegység nevét tudom versbe foglalni.
Külön pontot szentelek a dalszöveg-írásnak, mely szintén nem új keletű és egyáltalán nem csak politikai jellegű. 1993. májusában, Bori első szülinapján írtunk Katival egy dalt Borinak, íme a csaknem 23 éves felvétel:


Audio recording and upload >>

Orsi csak 18 éves korára kapott egy dalt:






BejegyzésJózsef Pál által


Petrának még nem írtunk saját dalt.
A politikai dalok ott sorjáznak a YouTube-on. Első opuszom a 2013 tavaszán a Barackfa-dalra (hivatalosan Nemzeti összetartozás dala) írt parafrázisom, a Trafik-dal, 2014-ben az EU-választásokra, mely pont Orbán-napra esett egy hagyományos Orbán-napi fohász formájában megírt dalocskát készítettem. 2015-ben a nagyot szóló TESCO-dal mellett a Szomorú vasárnapra is készült egy átirat, ezen kívül a Nemzeti Konzultációnak csúfolt kérdőív-kampányról valamint a déli határon létesített kerítés által eltakart politikai disznóságokról született dalocska, a Kerítés-dal.
Nem tudom, politikai verseket írok-e még, de ígérem, hogy szilveszteri verselő kedvemet mindenképpen megőrzöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése