Parlament

Parlament

2013. május 24., péntek

Tizenöt éve volt az utolsó normális választás Magyarországon

Ne menjünk el e mellett a tény mellett olyan egyszerűen. Az 1998-as választási kampány olyan langyosra sikeredett, hogy anyám egy alkalommal meg is szólította Hegyi Gyula MSZP-s képviselőt a 6-os villamoson, hogy tényleg nem akarják megnyerni a választásokat. Mondta a képviselő, hogy hát igen-igen, kicsit elkényelmesedtek.
A Bokros-program, amit az MSZP erényként, a Fidesz pedig bűnként állított be a kampányban, valóban működött: 3% körülre csökkent az államháztartási hiány, csökkent az infláció és az államadósság. Persze csökkent a gazdasági növekedés üteme is, ez minden takarékossági intézkedés szükséges velejárója (lásd a jelen helyzetet). A nominálbérek emelkedésének korlátozása és a felsőoktatási tandíj bevezetése viszont komoly népszerűségvesztést okozott, így nem véletlen, hogy Bokros Lajos a Fidesz MSZP-elleni kampányának egyik főszereplője lett.
A mások főgonosz a nemrég elhunyt Tocsik Márta volt, a Deutsch Tamás által felderített ügy a választási kampány egyik fő elemévé vált.
A Fidesz választási sikerének harmadik eleme, hogy a párt sikeresen foglalta el azt a politikai vákuumot, amit a népszerűségét vesztett MDF és KDNP maga mögött hagyott. A párt liberális pártból jobbközép politikai formáció lett, kiléptek az európai liberális pártszövetségből és felvételüket kérték az Európai Néppártba, meghirdették az "egy a zászló, egy a tábor" elvet. Lényegében minden jobbközép erőt magukba olvasztottak vagy leszalámiztak. A kisgazdákat kivéve. Velük kénytelenek voltak koalíciót kötni annak ellenére, hogy sokan nagykoalícióra számítottak A két választási forduló között a kisgazda képviselők fele lépett vissza a Fidesz javára (Ugye még emlékeztek, hogyan állapodott meg Orbán és Torgyán Leányfalun a gyöngyöző húsleves mellett).
A választásokon mind egyéniben mind pártlistára több MSZP-s szavazat futott be, mint Fidesz-es: az egyéni képviselőválasztás második fordulójában 1 941 307 MSZP-s szavazatra 1 706 155 Fidesz-es jutott, területi listára pedig 1 497 231 MSZP-s szavazat volt szemben 1 340 826 Fidesz-es szavazattal. A sajátos választási matematika, a győztes (majdnem) mindent visz elv miatt viszont a Fidesz jóval több egyéni mandátumhoz jutott, mint az MSZP, ezt a területi listáról és kompenzációs listáról bejutott több MSZP-s képviselővel sem tudták kompenzálni, így a Fidesz 148 képviselővel az MSZP 134 képviselőjével szemben az 1998-as választásokat megnyerte.
Amiben különbözött az 1998-as választási év az összes utána jövőtől az az volt, hogy az MSZP nem követelte a szavazatok újraszámolását, nem zárta le az Erzsébet hidat, nem mondta azt, hogy a haza nem lehet ellenzékben, nem alakította meg a Baloldali Köröket. A Fidesz pedig hagyta tovább futni a Bokros-csomag fő programjait, a forint csúszóleértékelését és a vámpótlékot, és sohasem valósult meg a 7%-os gazdasági növekedésre tett választási ígéret. De ez már egy másik történet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése