Parlament

Parlament

2013. május 26., vasárnap

Őszöd

Néha meglepő módon találkoznak különféle hírek! Annak idején például nagyon meglepődtem, amikor Bálint Antónia szépségkirálynő, Mehmed Karcsika török-magyar fiúcska és Földesi-Szabó László egykori tikosszolga, az Egymásért Egy-Másért Alapítvány adócsaló vezetőjének sorsa összefonódott.
Na, pont ilyen meglepő volt a baloldali avantgárd furcsa alakjának, a magyar Che-Guevarának, Eduardo Rózsa-Floresnek a nevét közös lapon olvasni Gyurcsány Ferenc pontosan hét évvel ezelőtt elhangzott balatonőszödi beszédével.
Az elhíresült beszéd ma már része a legújabb kori magyar történelemnek, többet ártott hazánknak, mint két atombomba, és kevés olyan beszéd van, amit ennyire kétféleképpen értelmezzenek az emberek. Amerikába szakadt osztálytársnőm megkért bennünket, különböző politikai nézeteket valló osztálytársait, egyenként értelmezzük az őszödi beszédet és annak hatását a magyar politikára. Ki hazugságbeszédnek, trágársághalmaznak, ki pedig igazságbeszédnek, hazafias szózatnak gondolja.
Az MSZP 2006-os balatonőszödi pártértekezletéről először csak a Gyurcsány-csomagként elhíresült intézkedésekkel szembesülhettünk: Az ÁFA megemelése a fél évvel ezelőtti csökkentés után, az EÜ-hozzájárulás megemelése, adókedvezmények eltörlése, a közüzemi díjak emelése. Gyurcsány azt mondta rá: nem fog fájni. Kontrasztként: Bajnai a 2011-es intézkedéseinek bejelentését ezzel kezdte: fájni fog.
A beszéd csak őszre szivárgott ki, mondták is Gyurcsánynak: Feri, forró Őszöd lesz. Volt minden: A Fidesz 72 órás ultimátuma, vekkerórás tüntetés, permanens forradalom a Kossuth téren, a TV székházának megostromlása, totális vereség az őszi önkormányzati választásokon, az október 23-ai redőrattak.
Hogy Rózsa-Floresnek tényleg köze volt-e a beszéd kiszivárogtatásához, hogy miért pont most, hét évvel az események után rukkolt elő a sztorival a Heti Válasz, hogy mi volt az árulás valódi célja, talán egyszer megtudjuk. De hogy ez a történet végérvényesen beépült a magyar politikai folklórba, az biztos.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése