Parlament

Parlament

2013. május 16., csütörtök

Feledés vagy felidézés

Petra háromnapos osztálykirándulásra ment, Bori egy hétre kiutazott Amszterdamba a barátjához, Orsi pedig az írásbeli érettségi gyötrelmeit kipihenendő bulizott majd a barátjánál aludt. Nosza menjünk moziba.
Nagyon ritkán járok moziba, utoljára tavaly néztem meg egy sci-fi horrort, de azt is egyedül, mert a család egyetlen nő tagja sem volt kapható rá. Katival utoljára talán Az ajtót láttuk, a Szabó Magda-regényből készült Szabó István-filmet.
Most is ment egy kicsit a vacila, hogy Kati kérésének megfelelően romantikus vígjátékot vagy az én kérésemnek megfelelően akciós sci-fit nézzünk-e meg. Na mit gondoltok, ki győzött?
Szóval megnéztük a Feledés című sci-fit.
Az amerikai filmgyártás nem egyszerűen szórakoztat, Hollywoodban mítoszok születnek. A filmek szeretik ezeket a mítoszokat újra meg újra felidézni. A Shrek 2 báját például az adja, hogy szinte percenként ismerünk rá egy-egy klasszikus filmjelenetre: Pókember, Szellemirtók, Nyolcadik utas a halál stb. A rendezők tudatosan tisztelegnek korábbi nagy rendezők emlékének, például a Csillagok háborúja első részében a fogatverseny tudatosan a Ben Hur híres fogatversenyének remake-je.
Viszont a Feledés jeleneteinek híres és klasszikus sci-fi filmek legendás jeleneteihez való hasonlósága kapcsán valóban nem tudom eldönteni, hogy a rendező fantáziahiányban szenvedett vagy tényleg tisztelegni akart a nagy elődöknek. Íme néhány példa (vigyázz, spoilerveszély!):
  • Majmok bolygója (az elpusztult New York, a Szabadságszobor látványa, az állítólagos rádióaktivitással védett tiltott zóna)
  • Csillagok háborúja (repülő járművek egy kanyonban száguldanak és egymásra lövöldöznek)
  • A Függetlenség Napja (behatolás az anyahajóba, annak felrobbantása, ettől minden harci jármű harcképtelenné válik)
  • Mátrix (maroknyi embercsoport harca a bunkerükbe behatoló drónok ellen)
  • 2001 Űrodüsszeia (a drónok alakja, az Odyssei nevű űrhajó alakja, a hibernáló kabinok)
  • Emlékmás (egy tudatunkban lévő gyötrő emlék, mely valósággá válik)
  • Végképp eltörölni (élet-halál küzdelem saját klónunkkal)
A forgatókönyvre sem mondanám, hogy igazán eredeti: a főhős számára kiderül, hogy a rosszaknak hittek a jók és a jóknak hittek a rosszak. De azért egészen fordulatos történet. Persze Kati szerint az egész csak egy fedőtörténet, az űrhajó csinos másodtisztje így szerzi meg magának az hajó jóképű de sajnos nős parancsnokát. Az emberiség megmentése másodlagos.
Ja, és mégegy: Amikor - visszaemlékezéseikben - a szerelmesek belenéznek az Empire State Building tetején (itt kéri meg a férfi a nő kezét) a távcsőbe, mit látnak? Hát ezt:
Vagyis a filmben már szerepel a múlt héten befejezett One World Trade Center is. Ezt építették a 12 évvel ezelőtt lerombolt ikertornyok helyén. Nahát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése