Parlament

Parlament

2011. december 2., péntek

Varázslók

Az igazi varázslók boldog kacajt tudnak varázsolni a gyerekek arcára. Két ilyen nagy varázsló ment el a héten: Zdenek Miler, a Kisvakond szülőatyja és Kemény Henrik, a magyarországi vándorbábszínházak utolsó nagy alakja.
Már gyerekkoromban is mentek Kisvakond-filmek a tévében, és persze voltak Kisvakond-könyvek is. Bori lányom első találkozása Kisvakonddal egyben első könyvtári kölcsönzése is volt. 1995 tavaszán mátraházi üdülésünk kapcsán a szálloda könyvtárából kikölcsönöztük a Kisvakond nadrágját. Bori ebből a könyvből már háromévesen megtudhatta, milyen bonyolult dolog egy ruhadarab előállítása, és olyan szakkifejezéseket is megtanulhatott, mint a tilolás vagy a gerebenezés. Petra könyvei között is megtalálható ez a becses kötet, akárcsak a Kisvakond és vízözön.
Első DVD-nk is egy Kisvakond-DVD, még akkor kaptuk ajándékként egy bevásárló központban, amikor még nem is volt DVD-lejátszónk. Petra egy időben nagyon sokat nézte, nekem is vannak benne kedvenc epizódok, pl. a Kisvakond és a hóember. Petra egyik kedvenc alvóállata egy Kisvakond-figura, melyet nyáron vettünk a cseh sörfesztiválon.
A Kemény-család három generáción keresztül képviselte Magyarországon a mutatványos bábjátékot. A nagyapa még Korngut néven telepedett le hazánkban, és apáról fiúra szállt a bábjátszás és bábkészítés hagyománya. Édesapja, az idősebb Henrik nem tért haza a munkaszolgálatból. Az unoka, Henrik is mindvégig megőrizte a népi bábszínházak klasszikus figuráját, Vitéz Lászlót, aki palacsintasütővel vágja kupán a gonosz ördögöt. Pár éve még láthattuk Henrik bácsi egyik előadását mozgó bábszínházában a Múzeumkertben egy Múzeumok Majálisán. Vitéz László figurája persze nem magyar találmány, az osztrákoknál Kasper vagy Kasperle néven egy sulykolófával szolgáltat igazságot, de Mr. Punch néven Angliában, Guignnol néven Franciaországban, Jan Klaassen néven Hollandiában, Pulcinella néven Olaszországban, Petruskaként pedig Oroszországban nevetteti évszázadok óta a gyerekeket. Hiába, ugyanarra nevetnek a gyerekek az egész világon: a gonoszt jól kupán kell vágni.
Persze Vitéz Lászlón kívül olyan hallhatatlan figurákat is köszönhetünk Henrik bácsinak, mint Süsü, a sárkány vagy Hakapeszik Maki. Kemény Henrik bácsi már az égi bábszínház paravánja mögül kiáltja: Szervusztok pajtikáim!  A Kemény Henrik Bábszínház, mely a Népliget mutatványos pavilonjai közül az egyetlen, mely megmaradt, s amelyet 1989-ben felújítottak és átadtak, mégis üresen állt egészen mostanáig, két hónapja porig égett. Furcsa...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése