Parlament

Parlament

2011. december 8., csütörtök

Lánclevelek

Gyermekkoromban gyakran kaptam képeslapot az alábbi utasítással:
  • Küldjek egy képeslapot egy, a képeslapon megadott címre.
  • Küldjek további 6 képeslapot 6 ismerősömnek, melyre felírom ugyanezt az utasítást, és címként a nekem képeslap küldő feladóját írom rá.
  • Kis idő múlva 36 képeslap fog érkezni a címemre.
Mivel már akkor jó voltam matekból, hamar kiszámítottam, hogy már a 9. körben Magyarország minden lakosa kap egy képeslapot, ha mindenkinek akkora szerencséje van, hogy sikerül olyan 6 ismerőst találnia, akinek még senki sem küldött képeslapot.
Ez a paradoxon dönti be a pilótajátékokat (más néven piramisjátékokat), valamint a multilevel-marketing nagyon alacsony szintjén álló ügynököket: csak a piramis csúcsain állók járhatnak jól.
Később a hasonló lánclevelek már kiegészültek azzal a fenyegetéssel, hogy aki megszakítja a láncot, azt szörnyű szerencsétlenség fogja érni.
Naná, hogy az email megjelenésével a lánclevelek is átköltöztek a világhálóra, hogy színesítsék a kéretlen levelek miatt amúgy sem egyhangú kiber-üzenetek világát.
A webkettő terjedésével aztán az emberek egy része inkább a Facebook-on, Twitteren, különféle blogokban terjeszti a hülyeséget, de sokakat - főként idősebbeket - már nem tudta beszippantani a wiki-világ. Ők a bolygónk irgalmatlan méretű lánclevél-forgalmának fenntartói.
Naponta legalább egy tucat ilyen lánclevelet kapok, többnyire prezentációs-vetítős melléklettel kiegészítve, ezek alaptípusait sorolom most fel:
  • A régi lemez: ha nem küldöm tovább a levelet legalább 10 embernek, tragédia fog történni velem, ha viszont továbbküldöm, biztosan rám talál a szerencse.
  • Valami fenyegetésre hívja fel a figyelmet: élelmiszer, ami rákot okozhat, mobiltelefon, amely felrobban, ha töltés közben használom, számítógépemet fenyegető vírustámadások stb.
  • Valami szomorú vagy szenzációs hír, melyről aztán kiderül hogy csak félig igaz, csalás, hamisítvány, blöff. Pl. hogy Márquez, a híres író haldoklik és egy utolsó üzenetet küld a Világnak, vagy egy megadott napon a Mars ugyanolyan fényesen ragyog majd az égen, mint a Hold.
  • A magyarság mások általi elnyomásáról terjedő teóriák: már évezredek óta itt élünk a Kárpát-medencében és ugyanilyen régi írásbeliséggel rendelkezünk, de a világ, főleg a történet-tudósok ezt  megpróbálják előttünk titokban tartani, mert ha kiderülne az igazság...Nem is tudom, akkor mi lenne.
  • Egy beteg gyermek életmentő operációjához sürgős pénzügyi segítségre lenne szükség, adakozzak és küldjem tovább a levelet másoknak. A kb. évente megkapott levélben általában ugyanaz a gyerek szerepel ugyanazzal a betegséggel.
  • A lánclevek között azért szerepelnek a világ szép tájait vagy élővilágát bemutató fotók is, ezeket kedvtelve nézegetem, csak kicsit unom, hogy évente újra meg újra megkapom őket. Persze ezek között a fotók között is szerepelnek PhotoShop-os hamisítványok, pl. a fekvő Buddhát formázó távol-keleti sziget.
A fent felsorolt alaptípusok közös jellemzője, hogy általában rossz magyarsággal vannak megírva vagy szánalmas fordítások, és mivel küldőjük hadilábon áll a netes keresők használatával, a legalapvetőbb tényeknek sem néz utána. Én gyakran bepöccenek, és a nyilvánvaló baromságokra válaszolni szoktam, megmutatva a forráshelyet, ahol az adott ténynek utána lehet olvasni. Íme néhány hasznos link:
A küldő általában azzal válaszol vissza, hogy "én csak kapom és küldöm tovább". A legaranyosabb, amikor a lánclevél végén ott van a kérés, hogy a kéretlen levelek elleni védekezés miatt a címzettek ne legyenek láthatók mások számára, a levél mégis egy 20-30-as címlistával érkezik.
Én a lánclevelekre is érvényesnek tartom azt, amit minden más információ-forrásra: Ne hagyjátok magatokat becsapni, átverni, megkárosítani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése