Parlament

Parlament

2011. június 9., csütörtök

Himnusz

Új alkotmányunkba alaptörvényünkbe bekerült nemzeti himnuszunk is, és a kodifikáció során még az is felmerült, hogy a kottát is csatolni kéne az új alapdokumentumhoz. Szerencsére ezt az ötletet elvetették, mert gondoljunk csak bele, aki hamisan énekelné a Himnuszt, azonnal alkotmánysértést követne el.
Most a kulturális kormányzat hozzáférhetővé tett egy olyan változatot, melyet a Magyar Honvédség Férfikara énekel az eredeti Esz-dúr hangnem helyett B-dúrban, ami egy kvarttal lejjebb van, így az átlagember számára állítólag könnyebben énekelhető.
Sokan kígyót-békát kezdtek kiabálni, hogy a kulturális államtitkárnak nem ilyen kérdésekkel kellene foglalkozni, meg micsoda dolog megváltoztatni egy zenemű eredeti hangnemét.  Gondoltam, kicsit utána nézek a dolognak, van ugyanis egy régi Hungaroton lemezem (bakelitről játszottam át CD-re), melyen a Himnusz és a Szózat több felvétele található. Csináltam egy statisztikát:
  • Magyar Állami Hangversenyzenekar (Ferencsik): Esz-dúr (eredeti hangnem)
  • Magyar Néphadsereg Férfikara: Szintén Esz-dúr, tudnak a férfiak is magasan énekelni, ha akarnak
  • Magyar Néphadsereg Fúvószenekara: Desz-dúr, vagyis egy egész hanggal lejjebb, ez a hangnem jobban fekszik a rezeseknek
  • Férfikar + vegyeskar + gyermekkar: D-dúr, arany középút
  • MRT Gyermekkara: ismét az eredeti Esz-dúr, hiába, a csengő gyerekhang
A kormány által javasolt fekvéssel is bajok lehetnek, ez sokaknak már túl mély lehet, persze a fő probléma az, hogy a Himnusz hangterjedelme egy oktáv + egy kvart, ez sokaknak már túl sok, ha magasan énekeljük, fönt nem bírják, ha mélyen, akkor meg lent.
Na de ki emlékszik az éppen 10 éve az MLSZ 100 éves évfordulóján a magyar-német válogatott mérkőzésre? No nem az eredményre, az felejthető, 5:2-re kikaptunk ugyanis, hanem előtte a Vikidál Gyula által elénekelt Himnuszra?


Szegény Gyula már a "...hozz rá víg esztendőt"-nél érezte, hogy baj lesz, a "...megbűnhődte" kiéneklésére már alig futotta. Pedig ellenőrizhető: H-dúrban énekelt, ez csak egy fél hanggal magasabb a most javasolt új hangnemnél.
Volt még Király Lindának is egy felejthető Himnusz-éneklése egy kosárlabda-mérkőzés előtt. Nála nem az ének-, hanem a szövegtudással volt baj.
Az a helyzet, hogy nem az a fontos, milyen hangnemben énekeljük a Himnuszt, hanem hogy a szívünkből énekeljük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése