Parlament

Parlament

2011. január 4., kedd

Internet-rádió

A stream-médiáé a jövő. Előbb-utóbb szükségtelen lesz hanglemezek, DVD-k vagy könyvek birtoklása, mert a netről minden fillérekért, vagy esetleg egy tejesen átalakuló jogvédelmi rendszer folyamányaként ingyen rendelkezésünkre áll majd. E-book-olvasónkat egyszerűen felcsatlakoztatjuk egy internetes könytárra, kikölcsönözzük a megfelelő könyvet és már olvashatunk is. Jelenleg a zene- és filmletöltés még a szürke zónába tartozik, de előbb vagy utóbb a mindennapok részévé válik, rádiónk és televíziónk alkalmas lesz internetes tartalmak lejátszására.
Mindenesetre engem karácsonyra a Jézuska meglepett egy internetes rádióval, mellyel két legyet ütöttem egy csapásra:
- Számtalan internetes rádió közül válogathatom össze kedvenc adóimat.
- A médiatárként is működő routeremről zenét játszhatok le.
Internetes adó hallgatása esetén a rádió lakásunk wifi hálózatán keresztül felcsatlakozik a http://www.radioslots.com/ oldalra. Itt vagy közvetlenül válogathatok ország és műfaj szerint az internetes rádiók között, vagy rádiómat regisztrálva összeállíthatom kedvenc rádióadóimat. Nemcsak a site-on nyilvántartott rádióadókat, hanem bármely rádióadót regisztrálhatok, így pl. Bori kedvenc reggae-adóját, a OneLoveReggae-t is.
Felkészülve Szalai Annamáriára, kedvenc (mocskos libsibipsi) rádióadóim frekvencia-engedélyének visszavonása esetén is hallgathatom őket tovább.
A médialejátszás egyszerűbb ügy: egy könyvtárstruktúrában válogathatok a műfajok, előadók és albumok között. Egyelőre még nincs túl sok zeném, de elhatároztam, hogy bedigitalizálom az összes magnókazettámat. Aztán rájöttem, minek ezzel időt tölteni, mikor a legtöbb letölthető a netről. Szóval szépen átkerültem a sötét oldalra. Lelkiismeretemet azzal nyugtatom, hogy a letöltött zenéket már birtoklom magnókazettán.
2002 és 2004 között - még éppen Petra megszületése előtt - mintegy 200 bakelitlemezt másoltam át CD-re. Akkoriban a zeneletöltés még technikailag sem volt megvalósítható, elég lassú volt még a net.
Jelenleg előfordul, hogy lakásunk access-point-jára egyidejűleg három számítógép, két mobiltelefon és egy internet-rádió csatlakozik. Családi idill...

1 megjegyzés:

  1. Köszönöm a reklámot :) A blogod megtalálása amúgy körülbelül fél percbe telt, mivel pontosan ott lapult, ahol kerestem :)

    VálaszTörlés