Parlament

Parlament

2011. január 20., csütörtök

Fövényre épített házak


Mát. 7,24-27

Ez a példabeszéd hangzott el a gegesi református templomban a fiatal lelkész által tartott istentiszteleten 2007 augusztusában, amikor Erdélyben jártunk. Aztán jót mulattunk, amikor három év múlva távoli rokonunk, a szintén gegesi Kaffai Gyuri esküvőjén ugyanez a lelkész ugyanezzel példázattal indította a közös életük rögös útjára az ifjú párt. Pedig milyen igaza volt.
Kulcson éppen most csúszik le a hegyoldalról két utcányi ház. Bár évtizedek óta tudják, hogy mozog a hegyoldal és komolyabb megerősítés nélkül nem volna szabad építési engedélyt kiadni a területre - még nyaralóra sem - sorra épültek a nyaralónak álcázott, de valójában állandó lakhelyül szolgáló házak. Múlt év októberében egy kisebb megcsúszás történt, ezt követte a mostani suvadás, 53 ház vált lakhatatlanná.
Rövid időn belül a hatóságok harmadik baklövését szenvedhetjük el. A vörösiszap-katasztrófa éppúgy felveti az engedélyező és ellenőrző hatóság felelősségét, mint a pár nappal ezelőtt történt szörnyű tragédia a West Balkán szórakozóhelyen és most a kulcsi hegyomlás.
Elterjedt nézet hazánkban, hogy a hatósági engedélyeztetés nem más, mint egy adóbeszedési forma, amit okos ember "okosban" old meg: juttat némi baksist az eljáró tiszviselőnek. Így építünk kétszer akkora házat, mint ami az engedélyezési terven szerepel, így építünk hatalmas palotákat hétvégi háznak minősítve, így kerítünk el néhány négyzetméterrel többet a megengedettnél.
Csakhogy íme a bizonyíték: akár a fövényre épített ház, úgy omlik össze egy társadalom, ha hatóságai és hivatalai korruptak. El kéne már döntenünk, hogy meddig akarunk banánköztársaság maradni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése