Parlament

Parlament

2020. augusztus 31., hétfő

Egy történelmi fikció


Egyre népszerűbbek a történelmi eseményeket alternatív módon bemutató könyvek, filmek, a "mi lett volna ha" gondolattal eljátszó alkotások. Nyári lektűrként Tarjányi Péter biztonságpolitikus és Dosek Rita katonai és rendőri szakértő közös könyvét, a Forradalmárt olvastam. A könyv borítója a Ferenc Ferdinánd elleni merénylet pillanatát ábrázolja, ezzel előre vetítve a regény cselekményének korát.

De vajon tudjátok-e, mi az összefüggés Alfred Redl ezredes, a Monarchia Evidenzbüro-ja tisztjének hazaárulása, a trónörökös meggyilkolása, a J. P. Morgan elleni merénylet és a Téli Palota ostroma között? Hát két magyar titkos ügynök, gróf Eszterházy Richárd elhárítótiszt és Ritter István rendőrnyomozó személye. (Az Esterházy/Eszterházy családnak számos ága volt, írták a nevüket "s"-sel és "sz"-szel, bár egyetlen híres "sz"-betűs neve lett híres, a galántai családból származó Eszterházy Károlyé, az egri líceum megalapítójáé. A regénybéli Eszterházy kitalált személy).


Az Evidenzbüro, vagyis a Monarchia titkosszolgálata a különös párost, ezt a minden lében két kanalat a Bécs számára igen kínos Redl-ügy felderítésére hozta létre, ők azonban nem tudtak leállni, így aztán jelen voltak a 20. század második évtizedének szinte minden jelentősebb mozzanatánál. Redl ezredes árulásának ügye már Szabó István filmrendezőt is foglalkoztatta, a Klaus Maria Brandauerrel forgatott német trilógia középső filmje (a Mephisto után és a Hanussen előtt) ezt az esemény dolgozza fel meglehetősen fikciós felfogásban.

Szabó István filmjében Redl egy koncepciós per áldozata, szinte az egyetlen magas rangú tiszt, aki még töretlenül hisz a birodalom jövőjében. Európa megállíthatatlanul sodródik a világháborúba, a Monarchia széthullóban, ezért a trónörökös egy koncepciós per előkészítésével bízza meg Redlt. Az ezredes hatalmas ügybuzgalommal lát munkához, de a trónörökös kiköti, hogy a kiszemelt személy nem lehet sem magyar, sem osztrák, mert ők alkotják a Monarchia gerincét, zsidó sem lehet, mert nem akarnak egy második Dreyfus-ügyet, a mozgolódó cseheket sem szeretnék megbántani, a délszlávokat pedig más módon szeretnék elintézni. Legyen a delikvens galíciai. A Redl által kiszemelt lembergi hadiszállító idő előtt öngyilkos lesz, így végül maga Redl válik vádlottá.

A valóságban tudható - főleg amióta az orosz katonai levéltárak is megnyíltak a kutatók előtt - hogy Redl tíz éven keresztül adott át fontos osztrák katonai titkokat az oroszoknak. Tarjányi regénye is ebből indul ki, de az ügy egyes szálain elindulva hőseink az 1910-es évtized szinte minden fontos európai történelmi eseményéig eljutnak. A regény stílusát tekintve leginkább ifjúsági regénynek tekinthető, de üzenetében nagyos is rémisztő.

Már Batthyány Tivadar Beszámolóm című könyvében azt olvashattam, hogy Vlagyimír Iljics Uljanov, vagyis Lenin német kreálmány volt, egy titkos ügynök, akinek az volt a feladata, hogy a bolsevizmus oroszországi megszervezésével kiléptesse az oroszokat a háborúból, de mozgalma elszabadult, tönkretéve fél Európát. Tárgyalt regényünk is erre a koncepcióra épít: a 20. század forradalmárainak sohasem az eszme volt a fontos, hanem csakis a hatalom.

Amikor végül német pénzből Lenin - mert elárulhatjuk, ő a regény címszereplője - győzelemre viszi a proletár-forradalmat, így beszél: "Én hoztam el nekik a békét, én vagyok a nap hőse! Csak az számít, hogy mit akarnak elhinni az emberek! És ha egy hazugságot elég sokszor mondogatunk, akkor igazság lesz belőle! Az októberi forradalom...A nagy októberi szocialista forradalom lesz az új időszámítás kezdete! És mindenki tudni fogja, hogy a Téli Palotát megostromoltuk! Ha kell, képet festetek róla, és elküldöm a világ összes újságjának! A világ azt fogja elhinni, amit én mondok! És ha elég sokszor mondom, akkor az úgy is lesz! Én már felépítettem Lenin alakját, nem számít, hogy ki vagy mi voltam előtte."

Vlagyimír Szjerov: A Téli Palota elesett

A német titkosszolgálat vezetőjével Lenin abban is egyetért, hogy Németországban egy hasonló mozgalomra volna szükség, mint a bolsevizmusra: "A legfontosabb, hogy legyen egy mozgalom, aminek az élére állhat. Egy párt, amiből majd vezetővé nőheti ki magát. Amihez csatlakozni lehet. Egy jobb- és baloldali ideológiával is megtámogatott erő, hogy mindenki megtalálja benne a számítását. Legyen Nemzeti Szocialista Párt. A "nép" és a "nemzet" szavak mindenkire jó benyomást tesznek."

Biztosan láttatok már horrorfilmet, amelyben sikerül legyőzni a Gonoszt, a Világ megmenekült, de a záró képsorokban egy megmaradt tojásból a Gonosz ivadéka éppen kikel. Nos, valahogy így végződik ez a regény is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése