Parlament

Parlament

2017. szeptember 1., péntek

Becsengettek 2017/18

Évről-évre beszámolok a nemzeti tanévnyitókról, amelyben az országos oktatásügyet próbálom saját gyermekeim tanulmányaival párhuzamosan elemezni.
Idén Nagykőrösön, az Arany János Református Gimnáziumban volt a nemzeti tanévnyitó. A 650 éve városi rangot kapott település 460 éves (bizony-bizony, még a török időkben, 1557-ben alapították) iskolájában kicsit furcsán hatott a VIII. nemzeti tanévnyitó felirat, abba kéne már hagyni ezt az idióta számozást, de erről minden évben kifüstölgöm magamat. Szóval mivel Arany János születésének 200 évfordulója valamint a reformáció 500 évfordulója van idén, a helyválasztás teljesen rendjén való, annál is inkább, mert Arany vagy nyolc évig tanított ebben az iskolában rendkívül kiváló tanártársakkal együtt. Bár sokna nehezményezték, hogy az ünnepség nem a gimnáziumban, hanem a nagykőrösi református templomban volt, én ebben sem találok kivetnivalót, mert egyházi iskolák gyakran tartják ünnepségeiket templomban. Mivel a szintén Arany nevét viselő református általános iskolával közös volt a tanévnyitó, valószínűleg máshol el sem fértek volna.
A tanévnyitón ugyanúgy a Balog-Palkovics páros mondott ünnepi köszöntőt, ahogyan tavaly. Sajnos azonban Palkovics László megítélése a CEU-ügy óta nagyon sokat romlott a szemeben: Egy, a magyar tudományfejlesztésért sokat tevő akadémikus helyett már csak egy, az Orbán-rezsimet lakáj módon kiszolgáló seggfej politikust látok benne.



A tanévnyitón is elhangzott, hogy a kormány 81 milliárd forintos iskolafejlesztési programot indít, mely több mint 500 iskolát (a magyar iskolák egyhatodát) fogja érinteni. Hogy 81 milliárd sok vagy kevés, azt nem tudom (négy év alatt ennyit költött a kormány állami propagandára, ennyiért cserélt gazdát a világ legdrágább festménye, egy Paul Gaugin-kép, ennyit ér a világ legnagyobb, 363 kg-ok emeráldja stb.), de tavaly egy kormányrendeletben 118 milliárd forintos támogatást kaptak az egyházi iskolák.
A kistelepülések még mindig nem nagyon akarják támogatni új, régiós iskolaközpontok kialakítását megfelelő iskolabusz-hálózattal, pedig ebben volna a jövő, nem az összevont osztályos kisiskolákban.
Sokan szóvá teszik, hogy az állami iskolákban az egy gyerek után járó "fejpénz" 58.300 Ft, ugyanez az egyházi iskoláknál 200.000 Ft körül van. Számos településen már csak egyházi fenntartási állami iskola van, miközben az egyházi iskolákat nem terheli a körzeti ellátási kötelezettség, vagyis azt utasítanak el, akit akarnak.
Tavaly beszámoltam arról, hogy Petrának először kell fizetnie a tankönyvekért, mert Bori végérvényesen kikerült a nappali felsőoktatásból. Idénre visszakaptuk az ingyenességet, mert 9. osztályig bezárólag minden tanuló térítésmentesen kap tankönyvet. Csakhogy itt jön a csavar. Petrával közölték, hogy év végén hibátlan állapotban vissza kell adnia a könyveket. Petra - ellentétben sok más kortársával - nem rajzol Hitler-bajuszt Mátyás királynak vagy szárnyat a házisertésnek, de már évek óta azt a tanulási szisztémát vezette be magának, hogy a fontos szövegrészeket szövegkiemelő filccel megjelöli és az így kiemelt részeket újra átolvassa. Ráadásul el szoktuk tenni a tankönyveket, hiszen előbb-utóbb közeledik az érettségi is. Gyanítom, hogy év végén jópár tankönyvet inkább megvásárolunk visszaadás helyett.
Sor került az felsőoktatási tanévnyitóra is Pécsett. Az esemény apropóját a Pécsi Tudományegyetem megalapításának 650. évfordulója adta, ki is nevezték ezt a napot a felsőoktatás napjának (még jó, hogy nem első nemzeti egyetemi tanévnyitónak). A  Nagy Lajos királyunk alatt 1367-ben megalapított egyetem mindössze 23-24 évet élt, vagyis még annyit sem, mint a CEU, Zsigmond király alatt megszűnt, és csak a múlt század elején, kb. száz éve lett Pécsnek újra egyeteme, amikor a Pozsonyi egyetem a trianoni döntés miatt Pécsre költözött. Hát ennyit a hagyományokról.
Úgy volt, hogy az ünnepi ceremónián bocsájtja ki a Nemzeti Bank az erre az alkalomra vert emlékérméket 10.000 és 2.000 Ft névértékben, de mivel az ünnepségre bejelentkezett Orbán Viktor is, a kibocsájtást végül egy hónappal elhalasztották. Pedig Orbán csak a szokásos paneljait sütötte el Pécsett is: Európa és az európai kultúra végveszélyben van és csak a Visegrádi Négyek politikája képes megmenteni. Különös pikantériát adott az ünnepségnek, Hogy Páva Zsolt fideszes pécsi polgármestert lényegében saját párttársai puccsolták meg tegnap, egy stratégiai irányító testület jött létre, amely felülbírálhatja Páva minden döntését.
Orsi lányunk nem a magyar felsőoktatást boldogítja, hanem a világon is az első 100 egyetem között jegyzett Jeruzsálemi Héber Egyetemet, ráadásul most gyakornoki idejét tölti Las Vegasban. Idézek a WhatsApp-on küldött beszámolóiból:
"...nincsenek szavaim. Ez a hely valami elképesztő. A délelőtt legnagyobb részét azzal töltöttük, hogy végignéztük a különböző fajta lakosztályokat és néhányuk majdnem megríkatott. Nem vicc. Először is gigantikus. Változó, hogy miket találsz bennük, de van, amiben zongorát, azt a gyönyörűt, ami milliókba kerül, moziszobát karaokéval (falméretű tévé, hatalmas kanapék párnákkal), bárt, masszázsszobát, biliárdasztalt, konditermet, szaunát. A spa részleg szintén valami elképesztő, hatalmas mászófal, egészségbár stb. Most ebédelünk amit szintén nehéz felfognom, minden van itt, amit csak el tudsz képzelni. Hatalmas választék.
Reggel találkoztunk azzal a két nővel, akik ilyen intern trainerek (gyakornok képzők - P.J.), nagyon-nagyon aranyosak, és ebéd után azokkal a főnökökkel találkozunk, akikkel a gyakornokság legnagyobb részében leszünk.. Tényleg csak próbálom felfogni, hogy hogy kerültem ide..."
"...elkezdtünk dolgozni, volt sok-sok orientáció, mindenféle körbevezetés, történetek, magyarázás, a legnagyobb rész nagyon-nagyon érdekes, fantasztikus ez a szálloda, rengetek önkénteskedik és adományoz, és egy teljes osztály csak azért felelős, hogy környezetbarátok legyenek. Nagyon-nagyon inspiráló hallgatni és látni ezt a sok kreatív embert. Az italosztályon kezdtünk, a bároknál a kaszinók emeletén, és ma volt az első napunk a medencéknél, most ott leszünk pár napot. Fantasztikus és nagyon-nagyon érdekes, lejárjuk a lábunkat minden egyes nap. A főnökök árnyékai vagyunk, megyünk velük mindenhová, megbeszélésre, ebédelni, dolgozókat ellenőrizni, megrendeléseket csinálni..."
Egyszerre érzünk örömet, büszkeséget és irigységet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése