Parlament

Parlament

2016. április 10., vasárnap

Versenydemokrácia, avagy sportszerető nép a magyar

Akik a Kádár-rendszerben szocializálódtak, azok számára a Merkúr nem egy római istent (a görög Hermész megfelelőjét), hanem az állami autókereskedelmi vállalat nevét jelenti. A Merkúrnál befizetett az ember egy 1200-as Ladára, és röpke öt év után máris az autó boldog tulajdonosának mondhatta magát. Persze csak akkor, ha elfogadta a neki felajánlott kalapácsszürke vagy sorhajózöld színű autót. Ha nem, mint "színre váró" még további hónapokat várakozhatott.
A rendszerből következően a használt autóknak igen magas volt az áruk, egy három éves autó csaknem ugyanannyiba került, mint egy új. Általában el is keltek ismerősi körben, amik megjelentek egy használtautó-telepen, azt azonnal elkapkodták. Az volt a szabály, hogy azé az autó, aki először teszi le a személyi igazolványát a motorháztetőre. A vevők ezért futókat alkalmaztak, akik a telep nyitása előtt már ott álltak a kapuban, a nyitáskor sprintet vágtak le az autóig és lecsapták a megbízó személyigazolványát.
Hasonló jelenetre egyébként több nyugati országban is sor kerül az adventi időszak elején, az úgynevezett fekete pénteken. Ilyenkor egyes áruházak elképesztő akciókat hirdetnek meg, a vevők pedig szó szerint ölik egymást az akciós termékekért.
Fekete pénteki futás
Na, a magyar demokrácia a népszavazási kezdeményezés benyújtásának szabályozásával hasonló magasságokat ért el. Február 23-án a kezdeményezés benyújtása inkább rögbimeccshez hasonlított:



Április 4-re aztán finomítottak a dolgon, most már inkább szumózáshoz hasonlít:



Kíváncsi vagyok, mikor jön ki a szabálykönyv, amely egészen pontosan szabályozza a küzdelem lebonyolításának körülményeit. Szabad-e benyúlni a körön belülre, rajtgép használata megengedett-e?
Már várom, mikor jelenti be a Nemzeti Választási Iroda, hogy a nemzetközi szövetség által hitelesített VicTime-3000 típusú verseny-bélyegzőórák beszerzésére kapott költségvetési pénzt.
Javaslom, hogy a 2024-es felcsúti olimpiára újabb, az ellenzék demokratikus jogainak gyakorlását próbára tevő versenyszámok is kerüljenek bevezetésre Csak néhány elképzelés:

  • Ellenzéki képviselő jelöléséhez a jelöltnek egy fittségi tesztet kell teljesítenie, mely maratoni (vagy felcsúti) futásból, 10 km úszásból és 200 km kerékpározásból állna.
  • Az ellenzéki képviselők a Parlamentbe csak egy akadálypályán keresztül juthatnak be. Az akadálypályán pengés drótok, vizesárkok (benne aligátorokkal) vannak, az egyes állomásokon pedig meg kell nézniük egy-egy "A magyar reformok működnek" kezdetű reklámot.
  • Parlamenti interpelláció elmondása során a képviselő köteles két 50 kg-os súlyt oldalra kitartani. Mihelyst a súlyt leengedi, be kell fejeznie a beszédét.
  • Költségvetési vitához való hozzászólást az ellenzéki képviselő kizárólag egy levegővétellel teheti meg.
Mert sportszerető nép a magyar. Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése