Parlament

Parlament

2015. február 13., péntek

Újabb jelentés az én szép és okos lányaimról

Eltelt megint egy fél év, legfőbb ideje, hogy jelentést írjak lányaimról.
Bori élete nyitott könyv, mivel a blogjában - talán mostanában egy kicsit ritkábban, de - dokumentálja az életét. Persze azért ne gondoljátok, hogy csak a blogjából értesülünk a dolgairól. Ami a lényeg, hogy nem egyszerűen sikeresen, hanem a saját elvárásainál is sokkal jobban abszolválta a CEU-n eltöltött első félévét. Itt olvashatjátok félévi összefoglalóját, amelyből megtudhatjuk, hogy négy tantárgya volt, mind a négyből beadandó dolgozatot kellett írnia (természetesen a CEU nyelve az angol). Az előítélet szociológiája című tantárgyához a magyarországi erkölcstan-tankönyveket dolgozta fel. Ezt egyébként az oktatója publikálásra érdemesnek tartotta, természetesen "A" jegyet kapott rá, ami a legjobb. A nacionalizmus és politikaelmélet című tantárgyához is magyar témát választott, ez "A-"-t ért, ami egy fokkal rosszabb. A bevezetés a nacionalizmus tanulmányozásába című tantárgyához és a európai állampolgárság tantárgyhoz izraeli témákat dolgozott fel, előbbire "A"-t, utóbbira "A-"-t kapott. Vagyis, ahogy Bori írta magáról, bebizonyosodott, hogy van helye a CEU-n és nem hülyébb másoknál. Ha még ehhez hozzávesszük hogy heti két arab órája is van, és emellett jut ideje a barátjára, táncra, meg mindenfélére, hát le a kalappal.
Orsinak is négy tantárgya volt a Jeruzsálemi Héber Egyetem előkészítő éve első félévén: angol, héber, matematika és történelem. A félév során folyamatosan írtak dolgozatokat, voltak beadandó feladatok is és az elmúlt két hétben írták a félévi vizsgadolgozatokat. Nos, Orsi is egészen elképesztően zárta a félévét: matek 86 %, angol 94 %, héber 95% és történelem - most tessék megkapaszkodni - 100 %. Izrael történelme héberül! Emellett Orsi heti egy alkalommal egy, a felvételi vizsgaként megírandó pszichometriai tesztre felkészítő tanfolyamra is járt, és jövő kedden írja meg első tesztjét. Ha ez sikerül neki, akkor ezen az akadályon már átment, ha nem, még mindig van lehetősége egy második nekifutásra. Mivel a második féléve már egy kicsit lazább lesz, most elhatározta, hogy állás után néz. Izraelben elég általános a diákmunka, egyetem mellett heti néhány alkalommal üzletekben, kávézókban, éttermekben vállalnak munkát az egyetemisták. Orsival skype-on tartjuk a kapcsolatot, többnyire minden este beszélünk, de a testvéreivel rendszeresen csetel Viber-en is.
Petrának is befejeződött az első gimnazista féléve. Egy négyese lett: természetismeretből. Nagyon élvezi a gimit, jól kijön az osztálytársaival, és szívesen vesz részt az iskola egyéb rendezvényein, a karácsony előtti bécsi kiránduláson, a farsangon, ahol Elza volt, a jégkirálynő, és márciusban iskolai sítúrára is megy.
Csak így tovább, Pál lányok!
Vigyázz, könnyen elvarázsol, Elza ő a Jégvarázsból!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése