Parlament

Parlament

2015. február 15., vasárnap

Itt minden lehetséges, mert ez Hollywood!

A Rising Star című tehetségkutató műsor fő szponzora a MOL, és a műsor reklámjában egy fiatal lány egy benzinkútnál - míg tankolja az autóját - hangosan énekel, egyre többen állnak meg hallgatni, egy zenekar is bekapcsolódik a produkcióba. A műsorban pedig egy 18 éves lány, akit egy plázában "fedezett fel" az egyik műsorvezető, Majorosi Péter alias Majka, ma megnyerte a fődíjat. Véletlen lenne? Nem hinném. De haladjunk sorjában.
A TV2 évekig nyomult a Megasztárral, 2003 őszén volt az első széria kezdete, talán hét vagy nyolc évadot ért meg, de az RTL-en futó X-faktor háttérbe szorította. Talán mondanom sem kell, mindkettő licenszműsor, a Megasztár mintája, a DSDS (Deutschland sucht den Superstar) mind a mai napig népszerű Németországban, X-faktor pedig szinte minden európai országban van. Két éve a TV2 egy másik tehetségkutató műsorral, a Voice-szal próbálkozott, de most télen inkább átvette az izraeli Rising Start. Nem mennék most bele a műsor részleteibe, annyit azért mindenképpen meg kell említeni, hogy fontos szerep jut egy okostelefonos applikációnak, melynek segítségével a közönség is részt vehet a szavazáson. Izrael jó a mobiltelefonos applikációk fejlesztésében, a világ a Viber-t, a Whatsapp-ot, a Waze-t köszönheti nekik. Szánalmas utánzata a Rising Star applikációjának az M1-en futó A Dal applikációja, ami valójában nem más, mint egy sms-küldő robot.
Na szóval, mintegy száz jelentkezőből egy padlás-stúdióban a nagyérdemű zsűri kiválogatott 40 képernyőre érett versenyzőt, melyek közül már a közönség választotta ki azt a 24-et, akik megmérettetnek a valódi versenyben. Viszont a selejtezőn túl sokan potyogtak ki, ezért énekes-toborzókat tartottak Budapest egyes bevásárlóközpontjaiban, így került be a műsorba a későbbi győztes, Várhegyi Lucas Palmira, a káprázatos szépségű 18 éves félvér leány. A műsor két elődöntőjében azonban a 24 versenyzőből párbaj-énekléssel 12-t kiejtettek, köztük volt Mira is. A műsorfolyam a bennmaradt 12 versenyzővel ment tovább, de az első döntő végén bejelentették, hogy a közönség egyvalakit visszaszavazhat a kiesett 12 versenyző közül. Az internetes szavazáson azonban Mira csak a második lett. Viszont mind a 12 kiesett élő adásban újra énekelhetett, és itt már Mirát juttatta tovább közönség és a zsűri együttes szavazata. Innen Mira már megállíthatatlanul menetelt az utolsó adásig, a legjobb négy közé. Itt már csak a közönség szavazhatott, és mivel a tévénézők szeretik a hollywoodi történeteket, Mira páratlanul szoros közdelemben, alig 0.4%-kal megelőzte a második helyezettet.

Legyünk tárgyilagosak: nem Mira volt a legjobb hangú énekes a versenyzők közül, de ez a dramaturgia mindenkit megindított, köztük engem is.
Hasonlóra persze volt már példa a tehetségkutatók történetében. 2010-ben a Megasztárt az a Tolvai Renáta nyerte meg, aki a legjobb 12 kiválogatásánál kiesett, de a közönség visszaszavazta. A tavalyi X-faktorban pedig harmadik lett egy szintén a közönség által visszaszavazott 17 éves vietnami származású fiú, Benji, és egy 17 éves lány, Tóth Andi nyert. Igen, ez a szezon vitathatatlanul a tinédzsereké volt a tehetségkutatókban.
Nem tehetek róla, javíthatatlan tehetségkutató-fan vagyok, pedig lassan tényleg kezdenek elfogyni a magyar énekesek. Vagy mégsem? Minden esetre hagyom magam elvarázsolni az olyan nagyon hollywoodi dramaturgiájú történetekkel, mint Várhegyi Lucas Palmira ma esti győzelme. Mert itt minden lehetséges, ez Hollywood!
A baj csak az, hogy happy end csak a filmekben van, a történelem és az élet csak a happy beginning-et ismeri. Félő, hogy a most felemelt Mirát ugyanúgy a feledésbe taszítja a média, mint annyi mással megtette már. Kívánom, hogy ne így legyen.
Ide kattintva meghallgathatjátok Mira egyik dalát, a Hallelujah-t.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése