Parlament

Parlament

2014. július 18., péntek

Petőfi Szibériában

25 évvel ezelőtt a rendszerváltás amúgy sem unalmas esemény-folyamát egy érdekes hír borzolta fel: Szibériában megtalálták Petőfi hamvait!
A Morvai Ferenc nagyrédei kazánkirály által alapított Megamorv Petőfi Bizottság expedíciót küldött Barguzinba, hogy egy régi legenda nyomába eredjenek: Petőfit a kozákok hadifogolyként Szibériába hurcolták, és eredeti nevén, Petrovicsként itt élt haláláig. 1989. július 17-én aztán boldogan jelentették be, megtalálták a nagy költő csontvázát.
A "felfedezésről" Kéri Edit színész, az expedíció egyik tagja jelentetett meg egy könyvet, de a cáfolat sem váratott sokat magára: Fekete Sándor író és ismert Petőfi-kutató (és nem mellesleg apám jó barátja) A szibériai métely című kötetében igyekezett bebizonyítani a legenda lehetetlenségét. Mindkét könyvet olvastam, de birtoklom még Fekete Sándortól a Petőfi forradalma című kötetet, valamint Illyés Gyula Petőfiről szóló, szintén irodalomtörténeti kutatásokon alapuló munkáját.
Az utóbb női csontoknak bizonyuló maradványokat Kiszely István azonosította. A két éve elhunyt Kiszely akár a mai reneszánsz ember megtestesítője is lehetne, aki zongora tanszakra járt a Konzervatóriumba, majd Pannonhalmán a bencéseknél pappá szentelték. Később pápai engedéllyel lép ki a papi rendből, hogy természettudományokkal foglalkozhasson. Az antropológia kapcsán a magyarság eredetét kutatja Közép-Ázsiában, így kerül a Petőfi-expedícióba.
Az ügyből hatalmas botrány lett: Németh Miklós miniszterelnök személyesen rendelte el, hogy a csontokat mások is vizsgálják meg, akik egyértelműen 20 év körüli nőként azonosították a maradványokat, bár hozzá kell tenni, hogy a Nemzeti Sírkertben a Petőfi-család sírját nem engedték megnyitni DNS-vizsgálat céljából. Kiszelyt eltávolították az Akadémiáról, ami nem akadályozta meg abban, hogy 8 évig az I. kerület alpolgármestere legyen. 2008-ban közeledett a Jobbikhoz és a Magyar Gárdához, ám ekkor jött a fordulat. Kiderült, hogy Feledy Zsolt fedőnéven főként papokról adott III/III-as jelentéseket, nem kímélve saját egykori paptársait sem. 481 jelentése mintegy 1500 oldalt tesz ki, ezzel pályázhatott a legaktívabb ügynök címre.
Mi 2007-ben jártunk Segesváron, Fehéregyházán és Székelykeresztúron, Petőfi utolsó napjainak  helyszínén.
Lányaim a fehéregyházi emlékműnél
Kati Petőfi székelykeresztúri szobránál
Én Petőfi körtefájának maradványainál
"Haldoklik az öreg tanú,
Petőfi vén körtefája,
Azt beszélik: ő látta volt
Verset írni utoljára"
(Kányádi Sándor)

Július 31-én lesz halálának 165. évfordulója, de ezt a szibériai legenda hívői nem fogadják el, szerintük a költő újra megnősült, gyerekei születtek és egy sort sem írt többé magyarul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése